СТУДЕНИ ДОСИЕТА: Замесен ли е Васил Божков в атентата срещу мъжа на Весела Лечева - Манол Велев (СНИМКИ)

Крими

СТУДЕНИ ДОСИЕТА: Замесен ли е Васил Божков в атентата срещу мъжа на Весела Лечева - Манол Велев (СНИМКИ)

232906
на 31.01.2020
СТУДЕНИ ДОСИЕТА: Замесен ли е Васил Божков в атентата срещу мъжа на Весела Лечева - Манол Велев (СНИМКИ)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Замесен ли е в стрелбата срещу Манол Велев бизнесменът Васил Божков? Този въпрос излиза на дневен ред 12 години след кървавата акция в центъра на София срещу съпруга на шампионката по стрелба и днешна видна депутатка от БСП Весела Лечева.

препоръчано

Стрелбата бе класически атентат. Велев беше прострелян, но не и убит. Той изпадна в кома и до днес не се е възстановил. Нито поръчителят на акцията, нито извършителят за разкрити, а през годините в публичното пространство и зад кулисите версията, че зад атаката стоят бизнес интереси е единствена. 

Депутатката от БСП и бивша спортна министърка е намеквала много пъти, че знае имената на хората, които стоят зад зловещия атентат, но така и не смее да ги каже на глас.

Днес обаче това намекна нееднозначно в ефир съдружникът на издирвания хазартен бос Васил Божков и собственик на "Ефбет" Цветомир Найденов: "Кой беше вътрешен министър, когато стреляха по Манол Велев? Румен Петков беше. Какъв е Румен Петков? Личен приятел на лицето Васил Божков. Нито откриха стрелците, нито нищо!"

По думите му подробни сведения и по този случай, и за заплахите за убийство срещу него и семейството му той вече е дал пред МВР и прокуратурата. Тепърва ще стане ясно дали и как правоохранителните власти ще дадат нов ход на разследването за атентата срещу Манол Велев. Съпругата му Весела Лечева не коментира темата и дори не отговаря на телефона си, а днес не беше забелязана и в парламента. Тя така и не смее да говори по въпроса и отговорът й е винаги само един - каквото знае, е казала пред разследващите още тогава. 

Румен Петков е човекът, който знае цялата информация в пълни подробности, заради което, ако разследването бъде подновено, вероятно ще е основен свидетел. В замесването на името му има и още един деликатен момент и той е политически, тъй като на последните местни избори БСП и АБВ, на която Петков в момента е лидер, бяха коалиционния партньори на много места в страната. Как точно е общувала с него Лечева, ако разкритията на Найденов за атентата срещу мъжа й Манол Велев са верни, остава загадка.

Фактите около убийството са много, а има и свидетели. 

На 11 юли 2007 г., малко преди 11 часа, 48-годишният Велев е прострелян в кооперация на столичната улица "Мизия" №3, в която се намира офисът му. На влизане той е причакан във входа от неизвестен килър, който го пронизва с куршум в главата. През това време шофьорът му паркира отвън.

Лекарите в "Пирогов" извършват спешна няколкочасова операция, след която съобщават, че състоянието на Велев е много тежко, тъй като куршумът е влязъл през тила и заседнал в лявото слепоочие.

Следва дълго лечение във ВМА и Израел. Състоянието му се подобрява леко, но той така и не се връща към нормален живот. Оттогава близките му се грижат за него у дома с помощта на медицински сестри.

След стрелбата полицията казват, че убиецът е среден на ръст, със зеленикаво яке и зелена шапка.

Свидетелка го видяла как изглежда. Нито нейните показания, нито камерите в сградата обаче помагат за установяване на самоличността му.

Съпругата му Весела Лечева смята, че поръчителите са взели решение да ударят Велев заради нейната работа и действия й като шеф на Държавната агенция за младежта и спорта, с които са засегнати техни интереси. Разследващите обаче работят основно по версията за бизнес интереси. 

По това време Манол Велев има и хазартен бизнес с казина в София и Варна, като има амбиции за разрастване в тази сфера.

Наред с това стартиралият бизнеса си на 27 години като наемател на общинско кафене, вече е един от най-маститите босове в куп сфери на икономиката, като има интереси и в горивата, хотелиерство, ресторантьорство, а преди това и в приватизацията. Фактор е и в спорта.

Негова собственост тогава е и търговски център „Илиенци-2“, а инвестицията е на стойност 4 милиона лева. Около базата в съседство с другия търговски център, познат от години, се разиграват батални сцени. Хората на Манол Велев и тогавашните собственици на тържището „Илиянци“ – братята Кирил и Георги Домусчиеви, спорят за паркоместа, тротоари, колонки. В крайна сметка Велев продава този бизнес на чужденци.

Велев е едноличен собственик и управител към този момент на „Мартимор“ ЕООД, което се занимава с търговия на едро с твърди, течни и газообразни горива и продукти. Участва с основен дял от 80% и е председател на „Булгаз Системс“ АД. Дружеството е с предмет на дейност ­ разпределение и търговия на газообразни горива. 

По-рано през 1997 г. чрез фирмата си „Мартимор“ влиза в държавното предприятие „Черноморски солници“ – Бургас, където придобива дял от 33 процента. Директор на „Черноморски солници“ по време на правителството на БСП е Костадин Буковски. Една година по-късно, през февруари 1998 г., той е задържан в столичното Първо РПУ за измама. Обвиняват го, че е задигнал от наивни граждани 60 000 долара. Приватизацията на „Черноморски солници“ е подготвена от Буковски, а е разрешена от бившия министър Любомир Дачев в нарушение на Закона за приватизация. Оспорена е от министъра на промишлеността в правителството на СДС Александър Божков.

Александър Божков обявява: „Съдът може да реши, че сделката за „Черноморски солници“ е законна, но това няма да промени факта, че тя е неизгодна за държавата и че някой е подарил на Манол Велев „Черноморски солници“ за 20 млн. лв. и 1 багер втора употреба“. Статии по това време сочат, че Велев се включва и в източването на БДЖ в края на 90-те години. Тогава той е замесен в т. нар. „горивна схема“, като участва в препродаването на черния пазар на хиляди тонове нафта, купени за нуждите на железниците.

Простреляният бизнесмен управлява тогава и строителни дружества, фирми за производство на каросерии и ремаркета, притежава и медии. Сред тях са списания и радио "Спорт", чиито помещенията по това време се намират в сектор „В“ на Националния стадион „Васил Левски“. През 2004 г. обаче стопанинът на стадиона – „Национална спортна база“ ЕАД в лицето на директора си Марио Примджанов, ги запечатва под предлог, че не са плащани наемите. Радио „Спорт“ се премества в хотел „Плиска“, но скоро след това е закрито.

По това време се задълбочава конфликтът между Весела Лечева, съпруга ѝ Манол Велев и Васил Божков, от една страна, и Васил Иванов-Лучано, от друга. В края на 2005 г. радио „Спорт“ е преименувано на „Енерджи“. Наемодателят на радиото е Националната спортна база, която се намира на подчинение на ДАМС, чийто председател е съпругата на Велев – Весела Лечева.

И до днес всички тези схеми така и не са разследвани и разкрити, а само преди няколко месеца жената на простреляния Манол Велев беше кандидат за кмет на Велико Търново и е действащ фактор в родната политика.

Манол Велев е прострелян във входа на кооперацията, в която се намира офисът му в центъра на столицата на ул. "Мизия" 3

Куршумите на убиват бизнесмена, но го вкарват в кома и той така и не се възстановява

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за първия ден на май - възможни непредвидени разходи за Скорпионите, новина ще изнерви Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за първия ден на май - възможни непредвидени разходи за Скорпионите, новина ще изнерви Стрелците
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Нинова разкри целите на БСП - защо Григорова и Йончева предадоха партията (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Нинова разкри целите на БСП - защо Григорова и Йончева предадоха партията (ВИДЕО)
ново
Днес: 9
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК