Вход
София
Времето в София 10 o C

Супер скандал във Висшия адвокатски съвет - мистерия сред членовете за декларация по избора на Иван Гешев

Супер скандал във Висшия адвокатски съвет - мистерия сред членовете за декларация по избора на Иван Гешев

на 18.09.2019
97808
36
Супер скандал във Висшия адвокатски съвет - мистерия сред членовете за декларация по избора на Иван Гешев
Автор: ПИК
18.09.2019
36
97808

Пълна мистерия цари около становище на Висшия адвокатски съвет по избора на Иван Гешев за главен прокурор, установи проверка на ПИК. Не е ясно кой го е предложил, одобрил и приел, и дали изобщо има подкрепата на всички членове, както и какво е инспирирало порива да се изкажат по темата, установи запитване на медията ни сред няколко от тях.

Съсловното сдружение, което няма институционален статут, излезе по-рано днес незнайно защо със становище за кандидатурата, в което се казва, че изборът не е подходящ според адвокатите. Това веднага предизвика вълна от възмущение в магистратските среди, тъй като адвокатите нямат правно основание да се изказват по този избор, а освен това в съда са срещу прокурорите. До момента прокуратурата никога не е вземала отношение по избора на председател на Висшия адвокатски съвет или друго съсловно сдружение, камо ли да публикува становища.

По-скандалното обаче е, че в самия ВАС цари пълна мистерия относно подкрепата за въпросната позиция и не е ясно дали изобщо има такава или е подписано само от председателя. Част от членовете изказаха съмнения, че това може да е направено без подкрепа, а да е дело само на ръководството, тъй като дори не бяха чували за подобна позиция, но от страх да не бъдат изгонени, пожелаха анонимност.  

В момента председател на адвокатския съвет е Ралица Негенцова, а нейни заместници са Атанас Стоянов и Людмил Рангелов. Последният заяви пред медията ни, че случаят може да бъде коментиран от медийния съветник на организацията им. "Не мога нищо да кажа или да коментирам, без да имаме становище, съгласувано за медиите", запази мълчание Рангелов.

Негенцова пък не отговаряше на мобилния си телефон. 

Медийният съветник на ВАС от своя страна заяви, че не е оторизиран да коментира, а само може да посредничи и обеща да потърси друг член, който може да направи това.

Това обаче до момента не се е случило и мистерията около въпросното становище стана още по-голяма, а лъсна и фактът, че очевидно между самите адвокати тече скандал относно решението да се намесват в работата на независим съдебен орган като Висшия съдебен съвет, работещ по установена законово процедура, обявена за прозрачна от Европейската комисия.  

По-късно ПИК се свърза с члена на ВАС адвокат Валя Гигова, която първоначално ни посъветва да се обърнем официално към съвета, но след това коментира, че срещу позицията не е бил никой от членовете. Гигова изтъкна, че позицията не съдържа лични нападки, а е принципна и се стреми да повдигне дебат. 

На въпрос какво наложи Висшият адвокатски съвет да излезе с такова становище, въпреки че не е страна в процеса по избор на главен прокурор, Гигова се позова на чл. 134 от Конституцията и задължението на адвокатите да помагат и защитават правата на гражданите (б.р.-Чл. 134. (1) Адвокатурата е свободна, независима и самоуправляваща се. Тя подпомага гражданите и юридическите лица при защитата на техните права и законни интереси.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 31195
архив

                  Телефонистка: – Номерът, който търсите, не отговаря… – Ама, съвсем ли? – Не! Първите две цифри отговориха, но останалите мълчат.             

няма нови новини
Днес: 51
hot
най-четени новини в момента
сега
1733
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Министър Деница Сачева с новини за социалните мерки на правителството (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Заради коронавируса: В Нидерландия назначават cepвитьopи-poбoти
x