ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Комбинацията от целина и моркови ускорява метаболизма независимо дали са приемани под формата на салата или фреш. Те обаче имат и свойството да извеждат бързо и успешно отровите от организма.
Целината е отличен източник на антиоксиданти и полезни ензими, в допълнение към витамините и минералите като витамин К, витамин С, калий, фолат и витамин В6.
Прилаган като антихипертензивен агент в народната медицина, целината продължава да доказва, че има много ползи за сърдечно-съдовото здраве. Фармакологични проучвания доказват, че тя притежава и противовъзпалителни действия, които спомагат за подобряване на кръвното налягане и нивата на холестерола, както и за предотвратяване на сърдечни заболявания.
Целината също така осигурява и диетични фибри, които спомагат храносмилането и загубата на излишно тегло. В допълнение, високият процент на вода и електролити може да предотврати дехидратацията, а специалните съединения помагат на целината да действа като диуретик и да намали задържането на вода в организма. Освен, че доставя антиоксидантни флавоноиди и полифенолни фитонутриенти в тялото, други значителни ползи от целината включват способността й да подобрява състоянието на черния дроб, кожата, зрението и когнитивното здраве. Семената й могат да се консумират в салатата, тъй като те помагат за намаляване на възпалението и бактериалните инфекции.
Морковите, освен свойството за подпомагат метаболизма са и изключително полезни за страдащите от диабет, тъй като съдържат въглехидрати, но в малко количестви и са богати на фибри. Освен това те са добри не само за здравето, но и за красотата, защото подобряват структурата на кожата.
Консумацията на моркови се свързва още и с понижен риск от рак на белия дроб, на гърдата и на дебелото черво. Според учените веществото фалкаринол, което също се намира в това кореноплодно, има противоракови свойства. Същевременно, те предпазват сърцето от кардиологични неблагополучия. Това се дължи на полезните в тях бета- и алфа-каротините, и на лутеина. Редовната им консумация понижава нивата на холестерола, тъй като те са богати на разтворими фибри.
Изследователи от Харвардския университет установяват, че хората, които консумират повече от шест моркова седмично, са с по-малък риск да получат инсулт.