ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Веселина Шаламанова, Варна
Необходими продукти:
1 кг риба
1-2 моркова
1 резен целина
1 глава лук
1 дафинов лист
15-20 зърна черен пипер
2 с.л. оцет
50 г масло
4 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
сол
черен пипер
брашно
За соса:
2 с.л. брашно
3-4 с.л. масло
2 жълтъка
лимонов сок
Начин на приготвяне:
В 2 л вода се слагат да се варят 1/2 час морковите, целината, лукът, дафиновият лист, черният пипер на зърна и 2 с. л. оцет. В този бульон се слага да се вари рибата 20-25 минути. Когато изстине, се изважда, обезкостява се и се нарязва на ситно. Маслото се разбива, прибавят се 4 жълтъка един по един, прясното мляко, месото от рибата, сол, черен пипер и белтъците, разбити на сняг. Сместа се разбърква леко и се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно форма. Суфлето се пече в умерено силна фурна и след това се изсипва в голяма чиния. Приготвя се сос, като се запържва брашното в маслото и се разрежда с прецеден бульон. Оставя се да ври на слаб огън 5-6 минути. Сваля се от огъня, подправя се с 2 жълтъка и лимонов сок и се изсипва върху изпеченото суфле.