ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Обичам изсушени смокини и кайсии, заради аромата, витамините и концентрираната в тях плодова захар. Но напоследък след консумация на тези, бих ги нарекла естествени бонбони, получавам подуване и сърбеж на устните. Възможно ли е да имам алергия и да проявявам някаква хранителна непоносимост?
Ралица Иванова, София
Трябва да се прави разлика между понятията “хранителна непоносимост” и “хранителна алергия”. При непоносимост организмът реагира с болестни прояви към дадена храна, но причината за тази реакция не е свързана с имунната система. Например, недостигът на ензима лактоза / вещество, което ускорява биохимичните процеси в организма/ води до непоносимост към млякото и млечните продукти. Тези храни не се преработват правилно в човека и причиняват подуване на корема, газове, повръщане, болки, диария. При алергия към различни плодове и продукти също се наблюдава гадене, повръщане, диария, както и обрив, отоци и сърбеж на устните. Но причината за тези оплаквания е имунната система, която е претоварена и погрешно смята, че консумираните храни са вредни. Като се стреми да защити организма, тя произвежда специфични вещества /имуноглобулини/. И щом човек поеме повторно, дори съвсем малко количество от набедените ястия, имунната система освобождава като мощен поток защитни вещества. Те от своя страна отключват описаните болестни прояви. Понякога алергичните реакции към определени храни се получават секунди след приема им. Често може да настъпи шок – състояние на силно затруднено дишане, неритмична дейност на сърцето, понижено кръвно налягане. Причина за хранителните алергии много често са консервантите във фабрично изсушените плодове /сливи, кайсии, смокини и др./, които са претърпели специална химична обработка. Виновни могат да бъдат и овкусителите и оцветителите в различни месни продукти, /луканки, наденици, салами/. Друг причинител на хранителна алергия са някои естествени съставки в плодовете. Например хората, предразположени към сенна хрема, реагират остро след похапване на изсушени или презрели банани или киви. Причината е голямото количества на веществото хистамин в тях. Проблеми създават и престоялите ядки / фъстъци, орехи, бадеми/, по чиято повърхност се развиват гъбички, водещи до отделянето на отровни вещества, провокиращи алергия. Най-сигурният начин да се избегне болестта е пълният отказ от опасните храни и специално внимание към плодовете. Те трябва да са изсушени собственоръчно, което е гаранция, че не съдържат консерванти. Задължително е в домашната аптечка да има антихистаминови препарати, които да се вземат и при най-малката алергична проява. Ако пък възникне риск от алергичен шок, на потърпевшия трябва веднага да се инжектира подкожно съдържанието от половин ампула урбазон. Склонните към алергия е добре да си направят тест, за да са наясно какви храни да избягват.