Вход
София
Времето в София 0 o C

Съветничка на Румен Радев разкри колко е уплашен, че номерът му с президентската република няма да мине

Съветничка на Румен Радев разкри колко е уплашен, че номерът му с президентската република няма да мине

на 24.10.2020
326164
0
Съветничка на Румен Радев разкри колко е уплашен, че номерът му с президентската република няма да мине
24.10.2020
0
326164

Една от причините за невиждания бъркоч за устройството на държавата и правомощията на властите, който цари в главата на обитателя на президентството Румен Радев, внезапно лъсна публично покрай решението му да сезира Конституционния съд за законността на временната парламентарна комисия, която ще работи по проекта за нова конституция, внесен от ГЕРБ.

Това е съветничката по правните въпроси на юмручния Радев - Иванка Иванова, която през целия си съзнателен живот се е препитавала в соросоидното "Отворено общество". Тя влиза там след продължителни обучения на 31-годишна възраст през 2001 г. като експерт и ръководител на проекти в неправителствения сектор. А от 2004, включително и през сегашната 2020 г. е директор на правната програма на Фондация „Институт Отворено общество–София“. И през юни тази година е назначена от Радев за негов съветник по правните въпроси.

Иванова публично си призна, че е посъветвала Радев да сезира Конституционния съд за временната парламентарна комисия. Както и че енергично е работила по проекти с бившия правосъден министър и днешен яростен поборник срещу българската прокуратура и персонално срещу Иван Гешев лидер на "Да, България" Христо Иванов, който е и основен вожд и учител на уличните опити за метежи и преврат в момента.

Безбройните специализации и дисертации, които насищат трудовата биография на Иванка Иванова, обаче изобщо не са й помогнали да сложи в ред познанията и мислите си, камо ли да следва някаква логика в твърденията си.

Обяснявайки екстравагантното решение на Радев да пита Конституционния съд за временната парламентарна комисия, мънкащата дама от една страна заяви, че "Народното събрание не може да избира дали да следва процедурата за изменение и допълнение на действащата Конституция или да върви по процедура на нова Конституция". От друга страна обаче обясни, че трябва "да е ясно каква процедура върви в Народното събрание - дали за изменение на действащата Конституция или за нова".

От което се разбира само едно - че май на самата Иванова, ерго на Радев, това не му е ясно. И как да му е ясно, щом тя му го обяснява. Той, завалията, разбира от право и Конституция, колкото магаре от музиката на Шопен.

Росен Плевнелиев: Това, което Румен Радев прави, е най-прекият път към диктатурата

Росен Плевнелиев: Това, което Румен Радев прави, е най-прекият път към диктатурата

Втората вълна от коронавирус е факт и тя е по-лоша от...

на 12.10.2020

Сетне Иванова се впусна да разяснява колко сложна е задачата на въпросната временна комисия. След което уточни, че "Задачата на временната комисия е дани каже това наистина ли е нова конституция или не е, по какви критерии ще решим това и дали има основание да се свика Велико народно събрание". И завърши с думите "това са изключително прости неща".

Като оставим настрана виждането на Иванова дали това е "сложна задача" или са "изключително прости неща", със страшна сила увисва въпросът как би могла комисията да каже каквото и да било, щом Радев по неин съвет иска от Конституционния съд да я обяви за неправомерна. И то въпреки, че, лош или хубав, но все пак такъв проект за нова Конституция е внесен в парламента.

От разсъжденията на Иванова за прокуратурата и главния прокурор пък човек може да си докара трайно раздвоение на личността, което обяснява подобни отклонение и у самия Радев, особено когато се захваща с реформата на съдебната власт и прави изявления за избора на главния прокурор например.

От една страна, главният прокурор трябва да бъде "контролиран от Народното събрание или от изпълнителната власт". От друга страна, Конституционният съд се е произнесъл за ненарушимия модел на разделениято на властите, тъй че сериозни промени в сега десйстващата Конституция не могат се правят без Велико народно събрание.

От трета страна, прокуратурата била централизирана като в тоталитарната държава. А разделението на Висшия съдебен съвет на съдебна и прокурорска колегия, на което Иванова е горещ поддържник, допълнително увеличавало властта на главния прокурор, който решава кариерното развитие на колегите си. От четвърта страна обаче гаранциите за несмеяемостта на отделните прокурори, която ги прави независими, не бивало да се отменя. Но пък Конституцията "не дава гаранции за независимостта на прокурорите", а "прокурорската колегия във ВСС не може да мисли отделно от главния прокурор". Пореди което има "пълно невписване в системата на разделението на сластите".

Румен Радев отива на посещение в Гърция

Румен Радев отива на посещение в Гърция

Президентът Румен Радев e на посещение в Гърция....

на 14.10.2020

Който разбира нещо от този бъркоч, да го обясни. На самата Иванова няма как да разчитаме, тъй като тя очевидно не прави разлика между отделни власти, каквито са съдебната и останалите. А има предвид независимост на отделните структури и дори персони в една и съща власт от другите такива. Един вид министрите в едно правителство да са независими от министър-председателя, а пък шефовете на дирекции в едно министерство от министъра си.

Покрай тази какафония от абсурди Иванова забърка в невчесаните си мисли Търновската конституция като добър пример, тъй като в нея изобщо не фигурира институтът на прокуратурата и главния прокурор. Но сподели, че главният прокурор може напълно да бъде изваден в отделен закон, каквато била явно одобряваната от нея традиция у нас след 1944 г. Обаче в момента е дадена "прекалено голяма власт на главния прокурор, защото прокуратурата е отделно юридическо лице".

А така! И какво излиза? Ами нищо не излиза. Бъркоч.

Пътьом Иванова обясни, че "идеята да правим нова Конституция само защото не можем да сложим под контрол главния прокурор е абсурдна". Обаче обитателят на президентството Румен Радев заяви, че отдавна има проект за чисто нова Конституция. Иванова потвърди това. Само че този проект не можел да се разглежда от сегашното Народно събрание, а след избори от следващото. Защо? Не стана ясно.

Но от мрънканиците на Иванова нещата все пак се подредиха. И се разбра единствено това, че Румен Радев иска предсрочни избори и служебно правителство, за да може еднолично да сложи чатала на главния прокурор Иван Гешев чрез изпълнителната власт в лицето на служебно правителство и в отсъствието на Народно събрание, пред което главният прокурор и без това се отчита, както стана и в сряда и четвъртък. И то по искане на опозицията от БСП.

Румен Радев може и да има нов проект за Конституция. Но тъй като според Иванова "идеята да правим нова Конституция само за да можем да сложим под контрол главния прокурор е абсурдна", значи в Радевия проект за нов основен закон има нещо далеч по-съществено.

И то най-вероятно е в Член 1, които урежда държавното устройство, а оттам нататък и в останалите. И то вече няма да бъде парламентарна, а президентска република. Тогава на прокуратурата ще бъде сложен не нашийник, не намордник, а направо ще бъде на негово подчинение. И няма да има кой да разследва съветниците му за шпионаж.

Иванова, Иванова, изяж си дипломите, квалификациите и дисертациите!

След твоите изявления лъсна колко изплашен е Румен Радев от работата на временната парламентарна комисия за промяна на Конституцията, в която въжделенията му няма как да залегнат. И защо бяха тия вдигнати юмруци, врясъци "Мутри, вън" и "Оставка на правителството и главния прокурор". А намеренията му изпълзяха като въшка на чело.

И стана безпощадно ясно защо той наложи вето на промените, поискани от Обединените патриоти в Изборния кодекс, за отмяната на законовата забрана чрез национален референдум да се решават въпроси от компетентността на Великото народно събрание.

Ами защото те са първите, които веднага ще организират референдум на тема "парламентарна или президентска република". И отсега е ясно, че ще получат категоричния отговор на гражданите "ПАРЛАМЕНТАРНА". И тогава - сбогом на илюзиите и мечтите на Радев да обяздва когото си ще. Ще му остане една Иванка за тая цел.

Е, може и Деси да му остане. Ако остане след цялата му излагация като президент с изтекъл случаен мандат. 

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 20242
архив

Глупавата маймуна слязла от клона, изправила се, тръгнала, взела в ръце пръчка, разровила земята, посяла семена, прибрала реколтата… После създала рало, плуг, трактор… И сега работи, за да изкара пари и да си купи банани… Умната маймуна не мръднала от клона и си яде банани без зор…

x
ПЪРВО В ПИК TV! Премиерът Борисов: Не искам да чувам за проблеми със заплащането на медиците от първа линия (ВИДЕО)
x
Проучване установи - колко време е нужно, за да се влюбите
x