Съветът за сигурност не прие предложен от САЩ документ за Турция

СВЕТЪТ ДНЕС

Съветът за сигурност не прие предложен от САЩ документ за Турция

9467
на 16.07.2016
Съветът за сигурност не прие предложен от САЩ документ за Турция
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Съветът за сигурност на ООН не успя да съгласува съобщение за печата с реакция на опита за преврат в Турция, в което се призовава за зачитане на "демократично избраното правителство" на страната. Дипломатически източник в централата на ООН, цитиран от ТАСС, посочва, че изготвеният от САЩ текст не е удовлетворил Египет и след интензивни преговори делегациите не са могли да постигнат компромис.

препоръчано

Американският проект призовава "всички страни в Турция да уважават демократично избраното правителство на Турция, да проявяват сдържаност и да избягват насилието или кръвопролитието", посочва източникът на ТАСС. Египет е предложил да се промени този пасаж с призив към всички страни в Турция "да уважават демократичните и конституционни принципи и върховенството на закона, да проявяват сдържаност и да избягват всякакво насилие или кръвопролитие."

Кайро настоява, че Съветът за сигурност на ООН няма право да определя законността на избраното правителството на една или друга страната. Американската делегация е настояла, че този пасаж е важен и подходящ и че не бива да се приема текста без него. В резултат документът е блокиран, тъй като, в съответствие с процедурите на Съвета за сигурност, изявление за пресата трябва да бъде одобрено с консенсус. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК! Джейхан Ибрямов остава за постоянно в ареста - човекът на Доган отказал да говори пред разследващите, натъпкал половината от белязаните пари в сакото (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК! Джейхан Ибрямов остава за постоянно в ареста - човекът на Доган отказал да говори пред разследващите, натъпкал половината от белязаните пари в сакото (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК