Сърбия скочи срещу Хърватия за членството в ЕС

СВЕТЪТ ДНЕС

Сърбия скочи срещу Хърватия за членството в ЕС

5169
на 10.05.2016
Сърбия скочи срещу Хърватия за членството в ЕС
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Сърбия призовава за продължаване на преговорите й за членство в ЕС през юни, въпреки отрицателната хърватска позиция по въпроса. „Погледнато технически, да, те (Хърватия) ... блокират възможността да продължим”, заяви за АФП Таня Мишчевич, която е основния преговарящ на западната ни съседка с Брюксел. „Няма да го нарека блокада, защото формално те не са наложили вето върху нищо…

препоръчано

Но правят нещо друго, като не дават т.нар. „зелена светлина” за тези документи”, заяви още Мишчевич. Тя визира отварянето на ключови глави от преговорите за членство – тези за съдебната система, фундаменталните права и сигурност на гражданите. Хърватия, до момента най-новият член на ЕС, опонира на продължаването на преговорите, за което е необходимо съгласието на всички 28 страни в съюза.

Според Загреб, пречка пред това са недоброто сътрудничество между Белград и Международния трибунал за бивша Югославия в Хага, както и недостатъчното политическо представителство на сръбските малцинства. Преговорите за приемане на Сърбия започнаха през януари 2014г., но нови глави от тях не са отваряни от края на миналата година.

Според Мишчевич страната работи върху изискваните реформи, но има нужда от „светлина в края на тунела, независимо къде е този край”. На предварителните парламентарни избори в края на миналия месец, премиерът Александър Вучич спечели нов мандат за реализация на европейските реформи. Вучич, който е на поста от 2014г., сам настояваше за провеждането на вота именно с тази идея. Хърватия и Сърбия са в напрегнати отношения още от разпадането на бивша Югославия през 90-те години. След като Загреб обяви независимостта си от Белград, хърватски сърби поискаха независимост от новата държава и това доведе до боеве, в които загинаха 20 000 души.

Сега това напрежение се прехвърли в европейските планове на някогашният радикален националист Вучич. „Аз съм много отдаден еврооптимист, но също така се чувствам извънредно обезсърчена. Отне ни 2 години да отворим първите глави от преговорите”, отбеляза Мишчевич. „Нищо не зависи от нас… Зависи от другите 27 страни да кажат на 28-та, че всъщност греши”, обясни сръбската преговаряща. Според настоящата позиция на ЕС, нови страни няма да бъдат приемани в блока до 2020 година. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последната неделя на септември: Везните да не си губят времето с излишни срещи, Скорпионът да не атакува чужди територии САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последната неделя на септември: Везните да не си губят времето с излишни срещи, Скорпионът да не атакува чужди територии
ПИК TV x
Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО) Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО)
ново
Днес: 83
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК