ТАБИЕТИ: Защо в Турция винаги сервират кафето с чаша вода

ШАРЕН СВЯТ

ТАБИЕТИ: Защо в Турция винаги сервират кафето с чаша вода

37885
на 15.09.2019
ТАБИЕТИ: Защо в Турция винаги сервират кафето с чаша вода
Автор:   ПИК

В Турция има интересна традиция при пиенето на кафе – ободряващата напитка често се сервира с чаша вода. Но защо всъщност се прави това? 

препоръчано

Реално подобна „традиция“ съществува не само в Турция, но тругва от тук. Някои хора предпочитат да редуват глътка кафе с вода, докато за други е по – приятно първо да изпият кафето, а след това и чаша вода.

В началото този обичай се практикувал само в Гърция и Турция, а самата традицията идва в Европа през Виена.

Първоначално се сервира студена вода с кафе заради горещия климат. Топлата напитка може значително да повиши телесната температура, а студената вода охлажда. Освен това тази традиция има и чисто практическа страна – кафето предизвиква жажда заради тръпчивия си вкус, а обикновената вода, изпита веднага след него, го компенсира.

В Европа пиенето на кафе и вода се е вкоренило по друга причина. Ако редувате глътки кафе и вода, тогава последната ще ви позволи да усещате магията на първата глътка, увеличавайки удоволствието от процеса.

В допълнение, пиенето на кафе с вода също е много полезно. Факт е, че тонизиращият ефект на кофеина върху тялото продължава само 20 минути. След това идва потискането на нервната система на човека. Ако пиете вода в рамките на 10 минути след кафе, тонизиращият ефект ще продължи значително и степента на последващо “потискане” ще бъде намалена.

И накрая, водата намалява натоварването на ефекта от кафето върху сърдечно-съдовата система.

Сподели:
Бомба x
Разработиха молекула, която предотвратява фатален COVID-19 Разработиха молекула, която предотвратява фатален COVID-19
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Проф. Михаил Мирчев с горещ коментар за датата на вота и уволнението си (ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV: Проф. Михаил Мирчев с горещ коментар за датата на вота и уволнението си (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 221
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това