Тагарев порица Министерството на отбраната за трагедията в "Граф Игнатиево"

Акценти

Тагарев порица Министерството на отбраната за трагедията в "Граф Игнатиево"

99234
на 16.09.2024
Тагарев порица Министерството на отбраната за трагедията в Граф Игнатиево
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Бившият министър на отбраната в правителството "Денков-Габриел", Тодор Тагарев, намери кусури на ведомството заради катастрофата с военно-учебния самолет L-39 ZA в авиобаза "Граф Игнатиево", при която загинаха двамата пилоти. 

препоръчано

Инцидентът стана около обяд в петък по време на подготовката за предвидените за събота авиационни демонстрации по случай 20 години от приемането на България в НАТО и 35 години самолет МиГ-29 на въоръжение в българските Военновъздушни сили (ВВС). 

Според Тагарев реакцията на Министерството на отбраната не е била достатъчно компетентна след фаталната злополука.

"Реакцията им беше много слаба. Тотална щета бих казал на комуникационно ниво. Още когато се видя видеото, което е било достъпно, имало е и свидетели на катастрофата, е ясно какъв е бил нейният изход в 12.30 ч. Министерството на отбрана първо пусна едно съобщение, което е некомпетентно, защото там се говори за транспортни самолети, а излиза публично чак в 16 ч., дори след министъра на вътрешните работи. Той даде пресконференция преди Министерството на отбраната и командира на ВВС", заяви Тагарев. 

Според него организаторите на шоуто са планирали полети и маневриране, за което летците са нямали достатъчно подготовка. "Надценили са пилотите според мен. Въпрос на рирс е дали си е струвало да правят този миньовър на такава височина. Те трябва да бъдат перфектно подготвени. Там някъде е разковничето. Направила са го защото са искали да се покажат колко са важни, колко са добри и ценни. Въпросът е ръководството на ВВС и това на базата да прецени кое е разумно. Нямаме рационална преценка какво си струва да покажем с приемлив риск", каза Тагарев в студиото на бТВ. 

Преди участието му, по БНТ бившият служебен министър на отбраната Димитър Стоянов обяви, че събитието в Граф Игнатиево е било прието с решение на Министерския съвет в началото на февруари т.г., като точката е вкарана именно от Тагарев.

В своя защита той коментира, че никъде в това решение не е било вменено, че трябва да се предприемат недобре планирани участия и демонстрации, ако пилотите не са достатъчно подготвени.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците
ПИК TV x
Доц. Стойчев с ТОП АНАЛИЗ пред ПИК TV: Иде вяла и скучна кампания. Компромати и скандали ще има само при... (ВИДЕО) Доц. Стойчев с ТОП АНАЛИЗ пред ПИК TV: Иде вяла и скучна кампания. Компромати и скандали ще има само при... (ВИДЕО)
ново
Днес: 93
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК