ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Съветите, идващи от традициите на Изтока, са най-нашумялата мода в западния свят. От няколко години Западът обръща внимание на древните тайни, като до нас достигат все повече знания за естествените, приготвени в домашни условия лекове и помади. Една такава практика, идваща от обичаите на Япония, стана особено прочута в последно време. Това е оризовата вода, пише ancient-origins.com.
Оризовата вода е нишестената течност, която се получава при накисване или варене на ориз. Съдържа много витамини, минерали и антиоксиданти, които подхранват кожата.
Основен елемент от азиатската диета, оризовата вода стана още по-популярна след като беше изпробвана от самата Ким Кардашян, която сподели колко добре се отразява на косата. В Индия, заради нишестената ѝ консистенция се използва за хидратиране на тялото при някои здравословни проблеми. В Япония и Корея жените от векове я използват за поддържане на здрава кожа, заради богатото ѝ съдържание на минерали.
Употребата на оризовата вода като козметична практика може да се проследи още от древна Япония, когато гейшите я използвали, за да поддържат кожата си мека и гладка като порцелан. Гейшите били обучени в изкуствата, за да могат да забавляват мъжете по време на банкети или в чайните, където те обикновено отпочивали и организирали своите бизнес срещи.
Първи започнали да използват оризовата вода жените от периода Хеян (794-1185 г. сл. Хр.) в Япония, Като така поддържали дългите си до пода коси здрави. Те станали известни с дългите си лъскави коси и били наречени Якуми. Косата се смятала за символ на красота и женственост. Жените събирали водата от накисването на ориза и с нея измивали косите си. Вярвали, че така я поддържат силна, блестяща и здрава. Използвала се и като тонер за подобряване на тена на кожата.
Събираната от изплакването на ориза водата се използвала като естествена терапия на косата. Жените често накисвали косите си в оризовата вода за няколко часа или дори за една нощ, за могат хранителните вещества от нея да проникнат в космите.
Съвременен еквивалент на тази история има в Китай с жените Яо от село Хуанлуо. Известни са с косите си, с дълги най-малко 2 метра и с това, че побеляват на около 80 години.
За жените Яо косата е изключително важна, подстригва се само веднъж в целия им живот - между 16 и 18 години, а след това косата се покрива до брака.
Те приписват дължината, цвета и здравето на косата си на редовното измиване с оризова вода. Тяхната рецепта за „маска“ на косата е следната - с вода енергично се измива бял ориз, за да се извлекат хранителните вещества, след това водата се сварява, оставя се да ферментира в дървена вана с кори от помело, джинджифил и корен от цвете руно. Това понижава нивата на pH, до естествената киселинност на косата ни. След това сварената смес се отцежда, а твърдите частици се отстраняват. Смята се, че жените Яо оставят оризовата вода да ферментира още два месеца.
През Средновековието японските гейши били известни със своята красива и безупречна кожа, която постигали чрез внимателна за грижа за кожата, включвала използването на оризова вода. Гейшите накисвали лицата си в оризовата вода дълго време, тъй като вярвали, че това помага за изсветляване на кожата, както и за намаляване на появата на пори.
Оризовата вода също се използва в традиционната китайска медицина за успокояване на кожни раздразнения и заболявания, за акне, екземи, розацея и цялостното ѝ здраве. Смята се също, че забавя стареенето, тъй като помага за намаляване на появата на фини линии и бръчки.
Оризовата вода е богата на гама-оризанол, мощен антиоксидант, който стимулира производството на колаген. Съдържа ниацинамид, форма на витамин B3, която помага за намаляване на тъмните петна и неравномерния тен на кожата. Успокоява и хидратира, раздразнената или възпалена кожа, тъй като е богата на аминокиселини. Антиоксидантите помагат за защитата от свободните радикали и други фактори на околната среда.
Можете лесно да си я направите у дома, като с половин чаша ориз ще имате оризова вода за една седмица. Излишната вода от сварения ориз можете да прелеете в спрей и да я съхранявате в хладилника. Подходяща е за ежедневна употреба върху кожата.
Ферментиралата оризова вода възстановява високите нива на pH. Нея можете да съхранявате в стъклени буркани, като я оставите на стайна температура за един ден, след което я прибирате в хладилника, за да се охлади.