Тайните на великите владетели: Сюлейман Великолепни се жени за робинята си, гази статута на имперския харем

КУЛТУРА

Тайните на великите владетели: Сюлейман Великолепни се жени за робинята си, гази статута на имперския харем

9384
на 03.06.2021
Тайните на великите владетели: Сюлейман Великолепни се жени за робинята си, гази статута на имперския харем
Автор:   ПИК

Личният живот на известните хора винаги е бил предмет на особен интерес за историците. Като че ли именно в тази сфера на познанието изследванията се приближават най-много до вкусовете на широката публика – заради пикантните подробности, заради екстравагантността и безсрамието на онези, които в същото време създават историята. Често историческата истина е толкова любопитна, че прилича на филмов сериал, и фактът, че всъщност става дума за действително случили се събития, е особено завладяващ. Защото в крайна сметка филмовите сюжети твърде често са заимствани от действителността.

препоръчано

Търсете на пазара най-новата книга от хитовата поредица на издателство „Милениум“ за тайните на великите световни владетели – „Личният живот на Сюлейман Великолепни“ с автор историкът и изследовател Ростислав Ботев.

Сюлейман I, наричан още от европейците Великолепни, а от собствените си поданици – Законодателя, е от личностите, за които казваме, че създават историята. Той оглавява най-могъщата държава по онова време – Османската империя, в периода на най-големия ѝ разцвет, като умело балансира между традициите на азиатския деспотизъм и ренесансовите нужди на епохата. Управлява като крайно религиозен владетел, обявил свещена война на неверниците, но и като далновиден политик, мъдър законодател и смел военачалник.

В личния си живот султанът също е раздвоен между установените норми на исляма и изискванията на модерното време. Сюлейман смело нарушава традициите, като се жени за своя бивша робиня и ѝ дава необичайно голяма власт, пренебрегвайки статута на имперския харем. Освободен от нуждата да убие братята си (според „закона на Фатих“), след като се възкачва на трона, той е изправен пред друга жестока житейска драма – необходимостта лично да умъртви някои от синовете си, за да избегне гражданска война и да подсигури мира в страната.

Интригуващият том представя в подробности събитията от биографията на владетеля, запълвайки съществуващата празнина в българската историография по тази тема. В нея ще намерите богат илюстративен материал, който ще ви помогне да вникнете в епохата и в местоположенията на някои от най-значимите битки, водени от пълководеца.

 

Сподели:
Бомба x
Конгресмени от САЩ за НЛО: Става нещо, с което не можем да се справим Конгресмени от САЩ за НЛО: Става нещо, с което не можем да се справим
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Целта на проверката на прокурорите съм аз. Съчиняват нещо за случай от 2009 г. и търсят кошаревски свидетели. Трябва ли всички като Стъки да си търсим правата? (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Целта на проверката на прокурорите съм аз. Съчиняват нещо за случай от 2009 г. и търсят кошаревски свидетели. Трябва ли всички като Стъки да си търсим правата? (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 78
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това