BG EN

Тайни от кухнята! Ето как родните политици честват Коледа

ЧАС ПИК

Тайни от кухнята! Ето как родните политици честват Коледа

12035
на 26.12.2014
Тайни от кухнята! Ето как родните политици честват Коледа
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Имат ли политиците тайни в кухнята, как се готвят за празниците и кои са най-важните подправки, без които гозбите не се сервират на масата, разказаха пред "Стандарт" депутатите Георги Андонов и Мая Манолова, както и кметът на Монтана Златко Живков.

препоръчано

Фамилията на депутата от ГЕРБ Георги Андонов се събира на Коледа за уникалната неврокопска капама. Гоцеделчевският избраник има своето запазено място в кухнята за приготвянето й. Съпругата Веселина му поверява суетенето около празничното ястие и съдейства само при завиването на сармите за глинения съд.

През 2014 година семейството на Андонов се увеличи и с дъщеричка - бебето Иванина. Баткото Георги пък сам украсил тази година елхата, като тате помагал само за по-високите играчки. От миналата година Андонов радва семейството си и със супа от джолан за празника. Прави се лесно и винаги свършва първа, смее се Андонов. За приготвянето са необходими свинско месо, което се сварява и обезкостява.

След това връщате обратно месото в бульона, добавяте 2-3 картофа, морков, черен пипер на зърна и ако ви допада - дафинов лист. Половин чаена чаша зелева чорба прави супата наистина превъзходна. За капамата Андонов казва, че е най-важен глинения съд. И домашните наденички, които се редят между свинското, пилешкото и телешкото месо. Може да сложите и зелеви сарми, но става ароматно и само ако застелете гювеча с кисело зеле, а отгоре също завиете месото със зелев лист. 2-3 глави средно голям лук или праз, ако предпочитате, черен пипер, може да добавите и кимион. За аромат добавете чаша червено вино и чаша зелев сок. Но предвидете поне 4 часа за печене във фурната, съветва Андонов. И винаги припомня, че в Неврокопския край се пазят едни от най-емблематичните български ястия. За червената фурия Мая Манолова Рождество Христово е най-хубавият празник в годината. Тогава се събираме цялото семейство, това е времето за най-близките, сподели Манолова пред "Стандарт".

Признава, че точно по коледните празници изкарва най-много часове в кухнята, за да приготви нечетните ястия за Бъдни вечер. Пръв помощник за слагането на трапезата е дъщеря й Ралица. Сръчните дами имат своя тайна за празничната питка. За да са радостни всички, просто слагат повече парички в замесеното тесто. Така със сигурност всеки има късметче в парчето си, смеят се двете. В питката редят бобче, копче, дренче - всяко е наречено. Бобчето е за плодородие, копчето е кариерата, а клончето дрян - за здраве, разтълкува посланията от обредния хляб Манолова.

От години социалистката е известна с това, че спазва стриктно православните пости. Затова и на Бъдни вечер приготвя постните блюда - сарми, боб и пълнени чушки. За Коледа фамилията готви т.нар. вариво или свинско с кисело зеле. Мая и щерка й започнаха преди седмица приготовленията за празниците с избор на подаръци за любимите хора. Доволни от попаденията по щандовете, двете си публикуваха селфи във Фейсбук. Кметът на Монтана пази рецептата от прадядо си. Помня коледите от детството ми с много сняг и заклано в двора прасе, в чието поваляне участвах и аз, разказа за преживяванията си около големия празник кметът на Монтана Златко Живков. Този ден вкъщи се събираха 7-8 мъже, ангажирани с клането на животното. Мен ме държаха далеч, но когато го поваляха на земята, ме пускаха да го държа за задния крак.

После започваше дрането и разфасоването му на части. Майка ми се заемаше веднага с приготвянето на първите ястия, защото след свършването на клането мъжете сядаха около масата. Това се случваше преди близо половин век в село Трифоново, в родната къща на баща ми, връща се във времето назад Живков. Помня дядо си и дори прадядо си, които също участваха в ритуала. Най-възрастният - в началото прадядо ми, а след това и дядо ми, даваха указания на колячите къде точно и какво да отрежат. От тези години помня вкуса на манджата със свинско, която готвеше баба ми, а след това и майка ми. Това е един свински гювеч, който има невероятен вкус. Приготвяше се с прясното месо, нарязано на парчета, лук, домати, картофи. По-късно, когато като студент се връщах за зимната ваканция, молех майка ми да ми сготви от него. И днес го правим в моя дом, но вкусът му никога не е същият като онзи от онова време. Днес посрещаме Коледа вкъщи.

Събираме се всички, през последните години от Виена, където учи, се завръща и дъщеря ми. Приготвяме по-модерни ястия, но аз не пропускам и моя си гювеч. Купуваме подаръци на децата и на още 10-ина други, на които съм бил кръстник и кум. Това са деца на мои приятели. Събираме се на Коледа и ги раздаваме, за да ги зарадваме. Подаръци раздавам и на коледарите, които всяка година ден преди Коледа посрещам в кабинета си. Те идват с поздравления за целия екип на общината. През последните години Коледа е единственият ден, в който отделям малко повече време за най-близките ми, признава кметът. Иначе дните преди Коледа, а и след това, са изпълнени с много работа.

Тогава текат срещи в министерствата, подсещане за последните пари, които има да получаваме и да ги използваме по предназначение до края на годината. Обикновено в тези дни започват снегове и по улиците и пътищата излизат дежурни екипи. Не мога да оставя тази работа на заместниците си или на съответните ръководители на звената. Сам проверявам и се разпореждам, ако се появи извънредна ситуация. Но такива са коледите на всички кметове по света, убеден е градоначалникът на Монтана. 


Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първата събота на декември: Овенът да се готви за никулденски купон, но да пази здравето си. Лъвът да не харчи излишно САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първата събота на декември: Овенът да се готви за никулденски купон, но да пази здравето си. Лъвът да не харчи излишно
ПИК TV x
Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО) Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО)
ново
Днес: 72
горещо
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК