ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Имат ли политиците тайни в кухнята, как се готвят за празниците и кои са най-важните подправки, без които гозбите не се сервират на масата, разказаха пред "Стандарт" депутатите Георги Андонов и Мая Манолова, както и кметът на Монтана Златко Живков.
Фамилията на депутата от ГЕРБ Георги Андонов се събира на Коледа за уникалната неврокопска капама. Гоцеделчевският избраник има своето запазено място в кухнята за приготвянето й. Съпругата Веселина му поверява суетенето около празничното ястие и съдейства само при завиването на сармите за глинения съд.
През 2014 година семейството на Андонов се увеличи и с дъщеричка - бебето Иванина. Баткото Георги пък сам украсил тази година елхата, като тате помагал само за по-високите играчки. От миналата година Андонов радва семейството си и със супа от джолан за празника. Прави се лесно и винаги свършва първа, смее се Андонов. За приготвянето са необходими свинско месо, което се сварява и обезкостява.
След това връщате обратно месото в бульона, добавяте 2-3 картофа, морков, черен пипер на зърна и ако ви допада - дафинов лист. Половин чаена чаша зелева чорба прави супата наистина превъзходна. За капамата Андонов казва, че е най-важен глинения съд. И домашните наденички, които се редят между свинското, пилешкото и телешкото месо. Може да сложите и зелеви сарми, но става ароматно и само ако застелете гювеча с кисело зеле, а отгоре също завиете месото със зелев лист. 2-3 глави средно голям лук или праз, ако предпочитате, черен пипер, може да добавите и кимион. За аромат добавете чаша червено вино и чаша зелев сок. Но предвидете поне 4 часа за печене във фурната, съветва Андонов. И винаги припомня, че в Неврокопския край се пазят едни от най-емблематичните български ястия. За червената фурия Мая Манолова Рождество Христово е най-хубавият празник в годината. Тогава се събираме цялото семейство, това е времето за най-близките, сподели Манолова пред "Стандарт".
Признава, че точно по коледните празници изкарва най-много часове в кухнята, за да приготви нечетните ястия за Бъдни вечер. Пръв помощник за слагането на трапезата е дъщеря й Ралица. Сръчните дами имат своя тайна за празничната питка. За да са радостни всички, просто слагат повече парички в замесеното тесто. Така със сигурност всеки има късметче в парчето си, смеят се двете. В питката редят бобче, копче, дренче - всяко е наречено. Бобчето е за плодородие, копчето е кариерата, а клончето дрян - за здраве, разтълкува посланията от обредния хляб Манолова.
От години социалистката е известна с това, че спазва стриктно православните пости. Затова и на Бъдни вечер приготвя постните блюда - сарми, боб и пълнени чушки. За Коледа фамилията готви т.нар. вариво или свинско с кисело зеле. Мая и щерка й започнаха преди седмица приготовленията за празниците с избор на подаръци за любимите хора. Доволни от попаденията по щандовете, двете си публикуваха селфи във Фейсбук. Кметът на Монтана пази рецептата от прадядо си. Помня коледите от детството ми с много сняг и заклано в двора прасе, в чието поваляне участвах и аз, разказа за преживяванията си около големия празник кметът на Монтана Златко Живков. Този ден вкъщи се събираха 7-8 мъже, ангажирани с клането на животното. Мен ме държаха далеч, но когато го поваляха на земята, ме пускаха да го държа за задния крак.
После започваше дрането и разфасоването му на части. Майка ми се заемаше веднага с приготвянето на първите ястия, защото след свършването на клането мъжете сядаха около масата. Това се случваше преди близо половин век в село Трифоново, в родната къща на баща ми, връща се във времето назад Живков. Помня дядо си и дори прадядо си, които също участваха в ритуала. Най-възрастният - в началото прадядо ми, а след това и дядо ми, даваха указания на колячите къде точно и какво да отрежат. От тези години помня вкуса на манджата със свинско, която готвеше баба ми, а след това и майка ми. Това е един свински гювеч, който има невероятен вкус. Приготвяше се с прясното месо, нарязано на парчета, лук, домати, картофи. По-късно, когато като студент се връщах за зимната ваканция, молех майка ми да ми сготви от него. И днес го правим в моя дом, но вкусът му никога не е същият като онзи от онова време. Днес посрещаме Коледа вкъщи.
Събираме се всички, през последните години от Виена, където учи, се завръща и дъщеря ми. Приготвяме по-модерни ястия, но аз не пропускам и моя си гювеч. Купуваме подаръци на децата и на още 10-ина други, на които съм бил кръстник и кум. Това са деца на мои приятели. Събираме се на Коледа и ги раздаваме, за да ги зарадваме. Подаръци раздавам и на коледарите, които всяка година ден преди Коледа посрещам в кабинета си. Те идват с поздравления за целия екип на общината. През последните години Коледа е единственият ден, в който отделям малко повече време за най-близките ми, признава кметът. Иначе дните преди Коледа, а и след това, са изпълнени с много работа.
Тогава текат срещи в министерствата, подсещане за последните пари, които има да получаваме и да ги използваме по предназначение до края на годината. Обикновено в тези дни започват снегове и по улиците и пътищата излизат дежурни екипи. Не мога да оставя тази работа на заместниците си или на съответните ръководители на звената. Сам проверявам и се разпореждам, ако се появи извънредна ситуация. Но такива са коледите на всички кметове по света, убеден е градоначалникът на Монтана.


