Танзанийски емигрант ще получи Нобеловата награда за литература

Африка

Танзанийски емигрант ще получи Нобеловата награда за литература

3810
на 07.10.2021
Танзанийски емигрант ще получи Нобеловата награда за литература
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Тази година Нобеловата награда за литература ще бъде връчена на писателя Абдулразак Гурна, който е израсъл на танзанийския остров Занзибар. Гурна пристига в Англия като имигрант през 1960 г. Той е автор на 10 романа и няколко кратки истории, които разглеждат ефектите от колониализма и съдбата на емигрантите, които сменят континента и културата, в която живеят.

препоръчано

Според Андерс Олсън, председател на нобеловия комитет, Абдулразак Гурна заслужава наградата, защото е отворил очите на европейците за „различните култури в Източна Африка, които са непознати за голяма част от света“.

Абдулразак Гурна е първият африкански писател, който получава нобеловата награда за литература след Уоле Шоинка през 1986 г.

Според завещанието на Алфред Нобел, наградата от 10 млн. шведски крони (около 2 млн. лева) трябва да отиде при този писател, който „е успял да създаде забележително произведение с идеалистична насока“. Победителят се избира от жури от 18 члена на Кралската шведска академия на науките.

През годините нобеловата награда за литература става причина за няколко скандала. През 2017 г. членове на академията са обвинени в сексуално насилие, а през 2019 г. наградата отива при поета Петер Хандке, което става причина за недоволство, тъй като той отрича геноцида в Сребреница и присъства на погребението на Слободан Милошевич.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми
ПИК TV x
УНИКАЛНО ШОУ В ПИК! Колтуклиева направи на салата Бареков насред центъра на София: Как не те е срам! Целуваше задниците на... (ВИДЕО) УНИКАЛНО ШОУ В ПИК! Колтуклиева направи на салата Бареков насред центъра на София: Как не те е срам! Целуваше задниците на... (ВИДЕО)
ново
Днес: 6
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК