Таско Ерменков пред ПИК: Нелепо е да се държиш като представител на народа с едва 9%. Слави вече не е седящият на столчето пред НС, а представя популизъм и неолиберализъм

Акценти

Таско Ерменков пред ПИК: Нелепо е да се държиш като представител на народа с едва 9%. Слави вече не е седящият на столчето пред НС, а представя популизъм и неолиберализъм

131761
на 21.07.2021
Таско Ерменков пред ПИК: Нелепо е да се държиш като представител на народа с едва 9%. Слави вече не е седящият на столчето пред НС, а представя популизъм и неолиберализъм

България отново е на кръстопът. Дали политиците ще успеят да съставят редовен кабинет, или ще вървим на трети предсрочни парламентарни избори - това е въпросът, който все още остава неясен.

препоръчано

Новият парламент има всички показатели, че може да повтори предишния. Защото още партиите говорят и действат на принципа "всеки срещу всеки".

Тепърва се очаква да разберем дали политическите сили ще успят да надмогнат егото си, за да съставят стабилно работещо правителство.

За коментар потърсихме бившия депутат от БСП Таско Ерменков.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- В поредната сложна ситуация се намираме. Мирът в парламента виси на косъм. Ще успеят ли депутатите да постигнат съгласие, г-н Ерменков?

- Когато става въпрос за хората и за избирателите, които колкото и малко да бяха на тези избори, всяка проява на егоцентризъм е недопустима в българската политика. Когато си събрал 24%, които всъщност са 9% от всички избиратели, да се държиш като човек, който представлява целия народ, е нелепо и против интересите на хората и на страната.

"Има такъв народ" се държат като ГЕРБ. Навремето Бойко Борисов казваше "Аз ги хващам, те ги пускат". "Има такъв народ" пък са с поведение от типа "Аз им предлагам, те не го приемат".

- Корнелия Нинова обяви, че БСП няма да подкрепи проектокабинета на партията на Слави Трифонов. Той обаче го променя, премиер със сигурност няма да е Николай Василев. Преди дни проф. Румен Гечев каза, че без БСП редовен кабинет не може да има. Какво да очакваме?

- Реално погледнато, само протестните партии не могат да направят кабинет. Ако искаме да имаме реформаторско правителство, без БСП това няма как да стане. Но, от друга страна, то няма как да се случи, освен с лайкове във "Фейсбук".  Защото там ни предлагат кабинет, значи ли, че там трябва да приемаме или не приемаме?! 

Едно управление на държавата се решава чрез преговори. Само тогава може да се говори за политическа зрелост.

- Слави твърди, че не харесва коалициите и е готов на правителство на малцинството? ! Как ви се струва тази идея?

- Това не е възможно. Тази поза на седнал в столчето срещу народното събрание, както помним Слави Трифонов, е позата на онзи, на когото му е писнало като човек и изказва личното си мнение. Но, когато искаш да управляваш държавата, не може да говориш от първо лице единствено число.

- Виждате ли възможност да подкрепите правителство на ИТН, за да не се връщаме на стартовата линия и да насрочваме поредни избори?

- Никой не ни е искал такава подкрепа. А и добро насила не може да направиш на никого.

Правителството, което Слави Трифонов представи, е с неолиберални идеи и популизъм. Предстои икономически и здравна криза, растат цените на тока, парното и водата, а доходите не мърдат. В такава обстановка няма как да подкрепим политика, в която няма нищо социално.

- Напоследък задавам един и същи въпрос на политиците от  началото на прехода. Георги Марков казваше "избори до дупка", дали този негов призив няма да се реализира 30 г. по-късно?

- Дали ще има избори до дупка зависи от гласоподавателите. Когато страстите отлежат, хората ще започнат да гласуват за себе си, за децата, родителите си, близките. След 12 г. авторитаризъм и грабеж хората са съсредоточени как това нещо да бъде унищожено, а не как да живеят по-добре. Време е да дават вота си за по-добър живот и тогава всичко ще си дойде на мястото. 

- Но, съгласете се, че и БСП има вина. Как искате хората да ви харесват и да гласуват за вас, когато вие сами не се харесвате? Кога ще спрат войните вътре в партията?

- Това е болезнена тема. Дали се харесваме минава през политиките, които предлагаме. Ако се обединим около тях, ще започнем да се харесваме. 

БСП е единствената политическа партия в България, другите са инженерингови проекти. 

Сподели:
Бомба x
ТОП 10 златни правила при секс с нов партньор ТОП 10 златни правила при секс с нов партньор
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ДеБъ и ДПС застават зад Трифонов, но се правят на опоненти в комисията за Росенец ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ДеБъ и ДПС застават зад Трифонов, но се правят на опоненти в комисията за "Росенец"
ново
Днес: 17
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това