Таско Ерменков откровено пред ПИК: Радев не е необходимо да помага на БСП

ЧАС ПИК

Таско Ерменков откровено пред ПИК: Радев не е необходимо да помага на БСП

60880
на 05.03.2021
Таско Ерменков откровено пред ПИК: Радев не е необходимо да помага на БСП
Автор:   Симо Русев

Членът на Националния съвет на БСП и депутат от левицата в 44-ото Народно събрание Таско Ерменков проговори пред ПИК за шансовете на партията му да е първа политическа сила, при положение че това очакване не се споделя от социологията.

препоръчано

Фактор ли е за това разминаване на нагласите разнобоят и роенето вътре в БСП, появата на парашутисти в листите и твърденията, че несъгласни с Нинова социалисти напускат Столетницата коментира още експертът, както и защо лидерски сблъсък ще има и в София, и в Пловдив.

Ерменков разви още тезата си длъжен ли е президентът Радев на БСП и очаква ли срещу това тя да му върне жеста в битката му за втори мандат на „Дондуков“ 2.

- Г-н Ерменков, ЦИК регистрира за изборите значителен брой анти-ГЕРБ, антиправителствени партии и формации. Това увеличава ли шансовете на БСП да бъде първа политическа сила, която да формира следващия кабинет?

- Първо, искам да обясня, че не всички от тези партии, които са се афиширали като анти-ГЕРБ, са реално анти-ГЕРБ, защото някои от тях са мимикрия и дори се надяват в следващия парламент, ако влязат вътре, да бъдат патерица на ГЕРБ.

А дали ще сме първа политическа партия, или няма да сме – зависи от избирателя, от тези, които ни припознаят, че сме такива, а не от броя на партиите, които са регистрирани от ЦИК.

И понеже смятам, че ние през последните 4 години сме единствените, които последователно провеждаме политика, която е насочена реално към подобряване живота на обикновения човек, свързана с промяна модела на здравеопазване, на образование, на икономика, в областта на енергетиката, която да е прогнозируема и в полза на потребителите, не политика на последния момент, затова смятам, че сме доказали, че можем да убеждаваме.

Сега ще се нагледаме на хиляди такива примери в предизборни студия, но ние сме доказали, че го можем, предлагаме и го правим реално да бъде политика. Така че нямаме притеснение дали хората ще ни припознаят така, че да бъдем първа политическа сила.   

- Социологията обаче ви отрежда второто място, защо? Защо протестният вот, който се формира, не отива към „Позитано“ 20?

- Тук не става дума за разпиляване на протестния вот. Чуйте какво говорят хората по улиците, освен тези, които са от ГЕРБ. Имам предвид и корпоративен вот, и мъртви души. И това са едни 4-5 процента, които социологията ги слага и за следващите избори, за да са по-сигурни, че ако това се случи, наистина с манипулациите има вероятност ГЕРБ да са първа политическа сила.

Но като ги махнете тези 5-6 процента, ще видите реалното състояние на нещата и че БСП е първа политическа сила.   

- За това твърдение – че сте втора политическа сила, не допринасят ли и експлицираните вътрешно-партийни скандали: листите с т.нар. парашутисти, елиминирането на знакови лица като например зам.-председателя на здравната комисия Георги Йорданов, бившия зам.-финансов министър Георги Търновалийски, бившия транспортен Петър Мутафчиев, зам.-аграрния Явор Гечев, да не говорим за т.нар. „муцуни“ като Миков, Найденов, Мерджанов, Дъбов.

Гръмна пореден скандал с напускане на хора от структурата във Варна – това допринася ли за усещането, че няма да бъдете първа политическа сила?

- Да, това е опит да се афишира нещо, което го няма. Няма нищо реално по отношение разнобой в Българската социалистическа партия. Има може би разнобой в това как хората възприемат своето място в партията.

И дали я възприемат като място, където трябва да служат на хората, на идеалите и на идеите на БСП, или като място, на което партията им е длъжна да им служи. С тези, вторите, се разделяме. С първите се опитваме да вървим напред.

И ми се струва, че това е начинът, по който можем да убедим хората, че ние сме реална лява по разбиранията си и идеологията си партия, която и в основата на своята кадрова политика поставя онези хора, които наистина си поставят грижата за човека, за хората на първо място. Излезе и позиция на Изпълнителното бюро – това във Варна е фалшива новина. Напротив, и във Варна, и в Пловдив – навсякъде в градовете се е увеличил броят на хората, които искат да станат членове на БСП.

Защото най-накрая са припознали, че партията се връща към изконните си ценности.

- Като споменаваме Пловдив, защо този град е толкова важен, там, освен София, ще се реализира лидерският сблъсък Борисов-Нинова?

- Сблъсък на водачите ще има в Пловдив, ще има в София в 25 МИР. Сблъсъкът на водачите не е сблъсъкът, който решава резултата от изборите, защото те не влизат в рицарски двубой, в който има двама рицари и куп гледащи оръженосци наоколо.

И който победи, е победителят в целия турнир. Тук става въпрос за колективна битка. И тя не е битка на личности, тя е битка за България и за по-доброто бъдеще. Време е за промяна.

- А не беше ли по-честно към хората, след като ще провеждате референдум за следизборна коалиционност, той да е преди вота, за да е ясно къде са червените ви линии?

- Ние червените линии отдавна сме ги поставили – като образование, здравеопазване, икономика, която да е в полза на човека, не в полза на трима-четирима от държавата. Правосъдна система. Отдавна говорим за борба със задкулисиито, водим я от началото на този парламент.

Така че нашите червени линии са поставени.

Няма как да правиш допитване с кого да се коалираш, ако не знаеш този, с когото искаш да се коалираш, дали ще влезе в парламента. Затова и правилната идея е да видим какви са играчите, които са влезли вътре. Тогава поставяме на масата нашите основни виждания за бъдещето на България и ще водим разговори именно на тази база с хората, които са в парламента и припознават идеи като нашите.

Разбира се, в една коалиция няма как твоите идеи да бъдат възприети на 100 процента, но когато става въпрос за връщането на демокрацията в държавата, когато става въпрос за връщането на държавността, когато става въпрос този тоталитарно-корупцио-мутренски начин на управление на държавата да бъде разрушен, е съвсем нормално да се намерят общи решения в тази посока.

- Казвате ли ми с това, че ГЕРБ е категорично изключен като опция за разговори за подобна коалиция?

- Това го заявяваме няколко пъти публично. Ако го кажа 100 пъти, повече ли ще ми повярвате? Ние сме сериозна партия. Казали сме – с ГЕРБ коалиция няма да правим.

Защото не можеш да смениш корупционния модел и мутренското управление с тези, които са го създали.

- Президентът Радев с машините за гласуване, със слогана „Мутри, вън“ помага ли на БСП в момента, като може би се надява партията да му върне жеста в битката за втори мандат на „Дондуков“ 2?

- Е, той се обръща към Конституционния съд. Да, срещу модела на мутрите е. Президентът в цялото си поведение от самото начало досега винаги е бил и е действал единствено в името на народа, в името на хората, в името на добруването на България. Бил е и е срещу този модел.

В тази си част ние наистина се припокриваме като хора, които, първо, сме го издигнали, подкрепили и второ, които сме видели неговите ангажименти и начина, по който ги изпълнява. Така че президентът не е необходимо да помага на БСП. Неговата дейност е да помага на България и на българите. Това е истината.

Колкото до това дали ще връщаме жестове, или няма да връщаме жестове – само искам да кажа, че нямаме основание да се срамуваме от това, което президентът Радев е правил в дейността си - откакто сме го номинирали до ден днешен.

Но нека да минат тези избори и когато стане въпросът за президентския вот, ще разберете колко и по какъв начин БСП е възприела този модел на поведение на държавния глава.        

Сподели:
Бомба x
Четири начина да се чувствате по-енергични през деня Четири начина да се чувствате по-енергични през деня
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Радев с първа публична поява от месец насам - мълчи за изборите и парламента (ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Радев с първа публична поява от месец насам - мълчи за изборите и парламента (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 61
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това