ТАТКО ПЕТКО НЕ ДАВА: Три пъти ППДБ саботира проекти от национално значение. Киро брани "зеления рекет", заради който стотици хиляди "благославят" баща му

Акценти

ТАТКО ПЕТКО НЕ ДАВА: Три пъти ППДБ саботира проекти от национално значение. Киро брани "зеления рекет", заради който стотици хиляди "благославят" баща му

211990
на 17.09.2024
ТАТКО ПЕТКО НЕ ДАВА: Три пъти ППДБ саботира проекти от национално значение. Киро брани зеления рекет, заради който стотици хиляди благославят баща му
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Три пъти в рамките на един месец - веднъж преди ваканцията на депутатите, втори път по-миналата седмица с провален кворум, и трети в сряда с процедурно предложение за отпадане на точката от дневния ред, ППДБ саботира изграждането на обекти от национално значение.

препоръчано

Става въпрос за Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда с вносители Делян Добрев, Станислав Анастасов и Николай Нанков, и подкрепен от ГЕРБ, ДПС и ИТН.

Идеята на законопроекта е да бъде сложен край на т.нар. "зелен рекет", налаган върху държавата и бизнеса от екологични неправителствени организации, който обикновено се захранват финансово от чужбина.

Вносителите предлагат да отпадне двуинстанционният съдебен контрол на екооценките за обекти от национално значение, за който Любен Дилов-син миналия месец заяви, че е "в основата на бруталния зелен рекет, който се упражнява над големите инфраструктурни проекти".

"Когато обжалването на ОВОС ("Оценка на въздействието върху околната среда") не е на една инстанция, а е на две, се започва едно протакане и съдебни продедури, които оглагат с години изграждането на големи инфраструктурни проекти. Аз съм категорично против "зеления рекет", който задушава Банско. Давам го като пример. Колко години вече нямаме втори лифт? Този курорт започва да върви надолу, защото не може де приеме повече туристи. Да имаш леглова база, а да нямаш лифтове, с които да извозиш туристите. Друг е пример е Витоша. Ние сме вероятно единствената столица в Европа, която има в съседство планина. Витоша може да се използва и за зимни, и за летни спортове. Би могла да бъде страхотен ски-курорт, ако не се подавахме на "зеления рекет", коментира един от вносителите, Делян Добрев, пред "Капитал", цитиран от "Армията на Добрев".

Вносителите специално посочват, че предложението не касае широк кръг от случаи, а само тези, свързани с реализацията на обекти, обявени за обекти с национално значение и стратегическа важност с решение на Министерски съвет. Например републикански пътища, обекти от електропреносната, електроразпределителната и газопреносната мрежа и други. Конкретно обектите, за които се отнася предложението, са новите ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй", които предстоят да бъдат изградени, и Втори мост на река Дунав. Навременното им изпълнение е от стратегическа важност да региона. 

Промените, срещу които сега ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН се борят, всъщност бяха прокарани от ППДБ по време на краткия кабинет на Кирил Петков, по предложение и натиск на зелените активисти Борислав Сандов и Тома Белев. Тези промени отмениха действащата уредба, която допускаше обжалването на ОВОС и екологичните оценки да бъде на една инстанция във Върховния административен съд, със срок за произнасяне до 6 месеца. Тогава дори депутати от "Да, България", начело с Ивайло Мирчев, бяха против тези промени.

Въпреки това, по зелени лобистки причини, през юни 2022 г. беше гласувано да отпадне едноинстанционното обжалване, но от 01.07.2024 г. Тогава се разчиташе, че всички големи проекти ще стартират и има време за 2 години обжалванията от НПО да преминат. Разбира се, нищо подобно не се случи, писа "ekonovini.bg".

Основната заслуга за гласуването на връщането на двуинстанционното обжалване има бащата на Кирил Петков. Сандов стана министър на екологията и вицепремиер по климата, а Тома Белев - заместник-министър, именно след дейното лобиране на татко Петко.

Припомнете се репликата са Кирил Петков, която стана публично достояние - "Магистрала "Струма" през Кресненското дефиле няма да се строи, защото баща ми не дава - той е еколог" (виж в още по темата - б.р.).

И понеже татко Петко не дава трафикът край Красне и до ден-днешен е кошмарен, а всеки уикенд десетки, а и стотици хиляди българи, споменават с "добро" бащата на Кирил Петков. 

По същата причина, защото Петко Петков е известен еколог, много близък до зелените активисти, ПП-ДБ отново са против едноинстанционното обжалване.

"За жалост, по семейно-роднински и политически причини, всички големи инфраструктурни обекти от национално и европейско значение - магистрали, тунели, мостове, язовири, ски зони, курорти и много други - са затлачени и блокирани, в ущърб на българския народ, неговия живот и здраве. Нито един от жизнено важните проекти за България, които пряко влияят на просперитета на нацията, няма да стартира, докато не се сложи край на зеления рекет", констатират от еко сайта. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците
ПИК TV x
Доц. Стойчев с ТОП АНАЛИЗ пред ПИК TV: Иде вяла и скучна кампания. Компромати и скандали ще има само при... (ВИДЕО) Доц. Стойчев с ТОП АНАЛИЗ пред ПИК TV: Иде вяла и скучна кампания. Компромати и скандали ще има само при... (ВИДЕО)
ново
Днес: 100
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК