Татяна Лолова получава "Икар" за изключителен принос към театъра

КУЛТУРА

Татяна Лолова получава "Икар" за изключителен принос към театъра

3910
на 26.03.2021
Татяна Лолова получава Икар за изключителен принос към театъра
Автор:   ПИК

Татяна Лолова (1934-2021) е носителят на наградата "Икар" за изключителен принос към театъра. Управителният съвет на Съюза на артистите е гласувал отличието на една от най-обичаните български актриси още в началото на февруари, информират от съюза.

препоръчано

Наградата трябваше да бъде обявена заедно с номинациите във всички категории на 27 март. Заради трагичната вест, помрачила всички българи, почетното отличие ще бъде връчено посмъртно.

Спомен за Татяна Лолова: Актьори разказаха за царицата на комедиятаГолямата българска театрална, кино и телевизионна актриса почина на 22 март след мозъчносъдово заболяване, следствие на прекаран коронавирус.

По традиция, отличията се присъждат от 1974 г. в деня на театъра, но за втора година, церемонията се отлага поради създалата се епидемична обстановка. Новата дата е 11 май, а мястото - Народният театър "Иван Вазов".

Всички номинирани представления ще бъдат програмирани в рамките на 17-ото издание на Софийския театрален салон, част от календара с културните събития на Столичната община за 2021 г., както и от Националния културен календар.

Комисията, определила номинациите в основните категории, е в състав - доц. Асен Терзиев (театровед), доц. Мария Диманова (сценограф), Стилиян Петров (режисьор), Деница Езекиева (театровед), Ива Тодорова (актриса) и Славчо Николов (композитор).

В комисията, определила най-добрите постижения в кукленото изкуство, са Никола Вандов - театровед, Мая Бежанска - актриса, и Петя Караджова - сценограф.

Сподели:
Бомба x
Ето кои са най-често срещаните женски сексуални фантазии Ето кои са най-често срещаните женски сексуални фантазии
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Проф. Ангелов с извънредно изказване от парламента: Какви са предложенията ви за НОЩ, щом не искате хирурзи? (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV: Проф. Ангелов с извънредно изказване от парламента: Какви са предложенията ви за НОЩ, щом не искате хирурзи? (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 315
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това