Вход
София
Времето в София 12 o C

Тези 4 грешки прецакват вкуса на кафето

Тези 4 грешки прецакват вкуса на кафето

на 08.08.2020
46296
0
Тези 4 грешки прецакват вкуса на кафето
Автор: ПИК
08.08.2020
0
46296

Кафето е любимата напитка на милиони хора по света. С нея се събуждат рано сутрин. С нея прекарват свободното си време на обяд. С чаша кафе е придружен и следобедът, когато имаме нужда от нещо ободряващо, за да довършим работните си ангажименти. Когато приготвяме кафе у дома обаче често допускаме някои грешки, които пречат да извлечем най-доброто от нашето кафе. Не е достатъчно просто да купим най-качественото и квалитетно кафе. Нужно е да знаем как точно да го сварим според методите ни на приготвяне, които използваме. За да успеем да приготвим най-доброто кафе вкъщи не трябва да допускаме някои грешки.

Ето кои са те.

Не съобразявате размера на смилане на кафето със стила на варене

Различните видове приготвяне на кафе (в кафеварка, в еспресо машина, в джезве, в машина за шварц) изискват различно смилане на зърната. Най-лесният начин да прецените колко трябва да смелите кафето е продължителността на преминаване на горещата вода през кафето. Колкото по-дълго тече водата през него, толкова по-едро смляно трябва да е то и обратно. Ако ползвате машина за еспресо, водата е под налягане и преминава по-бързо през цедката на машината, следователно кафето трябва да е по-ситно смляно.

Използвате чешмяна вода

Чешмяната вода не е създадена за приготвяне на кафе, а за пиене. Тя е примесена с много химикали и пречистващи вещества, които влияят на качеството на кафето. Водата от чешмата почти винаги е неподходяща за приготвяне на кафе. Използвайте филтрирана вода, която е освободена от всички излишни примеси в нея. Така ще създадете перфектната чаша кафе.

Варите кафето на грешната температура

Температурата на водата е много важна за приготвянето на кафето. Тя е може би един от най-важните фактори в създаването на перфектната чаша кафе с приятен аромат и завладяващ вкус. Оптималната температура за приготвянето на кафе трябва да е между 90 и 96 градуса. Тази температура е достатъчна, за да се извлекат всички важни вещества от кафето без да се прегори и без да се влоши приятния му вкус. Ако кафето се приготви при прекалено висока температура, то прегаря и започва да горчи натрапчиво.

Не измервате кафето

Хората често добавят твърде много кафе, за да го направят по-силно. Ако използвате твърде много кафе рискувате да получите прекалено кисел аромат и вкус. Повече кафе в цедката няма да направи напитката ви по-силна, а ще влоши качествата му и въздействието му върху сетивата. За приготвянето на еспресо са необходими точно 7 грама смляно кафе. Ако пък искате да пиете по-силно кафе, купувайте по-препечени зърна. Това им придава свойството да имат по-силно изявен вкус и аромат, което прави кафето по-силно.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 20785
архив

Хубаво нещо е "легналият полицай" - и скоростта намалява, и да го прегазиш е приятно!

няма нови новини
Днес: 11
hot
най-четени новини в момента
сега
1883
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Шестима депутати напускат групата на БСП и партията и скочиха на Корнелия Нинова: Цяла партийна телевизия е заета да изгражда образа й (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Трите зодии, които ще се борят за вас до края
x