ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Хипертонията или високото кръвно налягане е доста често срещан здравословен проблем. От него страдат предимно възрастни хора, но се случва и доста млади хора да са засегнати от това състояние.
А най-страшното е, че впоследствие тази патология може да доведе до хипертонична криза и инсулт.
Характеристика на хипертонията е, че тя може да бъде напълно безсимптомна. Доста дълго време човек не забелязва нищо, докато не развие съпътстващи патологии на сърцето, бъбреците и други органи и системи.
Ето защо се препоръчва редовно да се измерва кръвното налягане.
Има определени рискови фактори, на които човек просто не е в състояние да повлияе. Те включват генетично предразположение, раса, възраст и пол. Но в допълнение към това, рискът от развитие на хипертония се влияе от диетата и двигателната активност.
Продуктите, които са полезни за контролиране на кръвното налягане, включват магнезий, калий и фибри. Те ще бъдат разгледани по-долу.
Зелени листни зеленчуци
Основната причина за повишаване на кръвното налягане е високото съдържание на сол в храната.
Калият помага да се премахнат големи количества натрий от бъбреците с урината, което значително намалява проявите на хипертония. Както знаете, зелените листни зеленчуци са истинско хранилище на този полезен минерал.
Ето защо, за всички, които страдат от хипертония, експертите препоръчват да ядат маруля, рукола, спанак, зеле.
Горски плодове
Повечето пресни плодове са богати на флавоноиди. Тези активни вещества са отлично профилактично и терапевтично средство за хипертония.
В допълнение, горски плодове като боровинки, малини и ягоди също имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Те могат да се консумират като самостоятелно ястие или да се добавят към зърнени храни и млечни продукти.
Цвекло
Положителният ефект на цвеклото върху кръвното налягане се дължи на високото съдържание на азотен оксид. Това вещество допринася за разширяването на кръвоносните съдове и съответно, за намаляване на показателите за налягане.
Но говорим главно за суров зеленчук, който може да се консумира в настърган вид или под формата на прясно изцеден сок. Ако не харесвате вкуса на кореноплодния зеленчук, можете да го изпечете във фурната, което прави вкуса му по-приятен.
Обезмаслено мляко и кисело мляко
Както знаете, всички млечни продукти в големи количества съдържат калций. Този минерал играе важна роля за укрепване на стените на кръвоносните съдове и повишаване на тяхната еластичност. Благодарение на това спомага за понижаване на кръвното налягане.
Последните проучвания на Американската сърдечна асоциация са установили, че хората, които редовно консумират натурално кисело мляко (нискокалорични и без захар), са с 20 процента по-нисък риск от развитие на хипертония.
Ако по някаква причина не консумирате млечни продукти, можете да включите и други източници на калций в диетата си, като морски дарове, листни зеленчуци, бобови растения, сушени плодове, сирене тофу и семена.
Овесена каша
За нормализиране на кръвното налягане са необходими и фибри от пълнозърнести храни. Всичко това се намира в изобилие в овесената каша. В допълнение към растителните влакна, калцият и калий са също част от кашата.
Тази комбинация от хранителни вещества превръща овесената каша в просто незаменим продукт за ежедневна консумация.
Освен това тя съдържа малко мазнини и натрий, както и голям брой сложни въглехидрати, които осигуряват усещане за ситост за дълго време.
За да умножите полезните свойства на ястието, можете да добавите към него пресни или сушени плодове.
Банани
Както бе отбелязано по-горе, бананите са неизчерпаем източник на калий, който играе важна роля за поддържане на оптималното ниво на кръвното налягане.
Сладките плодове съдържат също растителни протеини, фибри, магнезий и витамини С и В6. Всичко това заедно помага за елиминирането на излишния натрий от организма.
Чесън и други подправки
Подобно на цвеклото, чесънът е източник на азотен оксид. Известно е, че той разширява кръвоносните съдове и съответно понижава кръвното налягане. Редица подправки и билки имат подобен ефект. Това са семена от босилек, канела, кардамон, джинджифил и целина.
Освен това добавянето на здравословни подправки към храната спомага за намаляване на приема на сол, основният виновник в хипертонията.
Черен шоколад
Изследователи от Харвард са установили, че консумацията на няколко блокччета черен шоколад дневно помага за понижаване на кръвното налягане. Това се дължи на високото съдържание на какао (поне 70 процента), което включва голям брой флавоноиди, които разширяват кръвоносните съдове.
Хипертонията е сериозно състояние, което е изпълнено с много усложнения. Следователно е необходимо редовно да се измерва кръвното налягане и да се отчита, че нормалните му показатели варират от 100/60 до 140/90.
В момента има много лекарства за лечение на това състояние, но промените в диетата и начина на живот могат значително да повлияят на този процес.