Вход
София
Времето в София 24 o C

Теменужка Петкова: Цялото финансиране на газовата връзка Гърция - България е факт

Теменужка Петкова: Цялото финансиране на газовата връзка Гърция - България е факт

на 30.06.2020
6723
0
Теменужка Петкова: Цялото финансиране на газовата връзка Гърция - България е факт
Автор: ПИК
30.06.2020
0
6723

Цялото финансиране по проекта за междусистемна газова връзка Гърция - България е факт и са налице всички предпоставки за успешната реализация на проекта. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на представянето в Комисията по енергетика на законопроекта за ратифициране на Междуправителственото споразумение между Република България и Република Гърция относно междусистемна газова връзка Гърция - България (Проект IGB), подписано в София на 10 октомври 2019 г.

"Интерконекторът Гърция - България е един от изключително важните стратегически проекти за България в областта на енергетиката. Това е проектът, който ще даде възможност на България за реална диверсификация на източниците за доставка на природен газ. Той ще осигури възможност не само България, но и целият регион да диверсифицира своите източници на доставка на природен газ, като ще доставяме природен газ от Каспийския регион. Този проект на практика ще бъде връзката с Южния газов коридор", каза още Петкова.

Според нея проектът е изключително важен и приоритетен не само за нас. "Той е включен 70-те топприоритета на ЕС в областта на енергетиката. Това не е случайно", допълни още министърът.

"По отношение на този проект неговата реализация се осъществява от съвместна компания, в която акционери са Българският енергиен холдинг с 50 % от капитала и компанията "Посейдон" също с 50 % от капитала. В нея участници са гръцката компания "Депа", съответно с 50 % и с 50 % италианската компания "Едисон"", коментира още Петкова.

Тя изтъкна, че изключително важна част от реализацията на проекта е осигуряването на финансиране. "Към настоящия момент цялото финансиране за проекта, което е в размер на 220 млн. евро е осигурено и в това число българското правителство предостави държавна гаранция в размер на 110 млн. евро. Тя ни позволи да получим едно изключително добро финансиране от страна на Европейската инвестиционна банка. Ползваме и 39 млн. евро по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", така че цялото финансиране за този проект е факт и са налице всички предпоставки за успешната реализация на проекта", заяви още Теменужка Петкова.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 21999
архив

Жена, възмутено:

- Само погледни - това отвратително куче ми е изгризало всичките ми кредитни карти!

Мъжа, погалвайки кучето:

- Добро куче, добро куче. 

няма нови новини
Днес: 193
hot
най-четени новини в момента
сега
4903
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов за скандалната завера на ДеБъ с Маджо: Христо Иванов не може да оправдае гузната си физиономия на записа. Ето я нашата армия - строи магистрали! (ВИДЕО/ОБНОВЕНА/СНИМКИ)
x
Астролог съветва: Чудесен ден да хапвате сладко, не предприемайте нищо ново
x