Теменужките на магистрала "Европа" спасени след заповед на Борисов

Политика

Теменужките на магистрала "Европа" спасени след заповед на Борисов

36031
на 30.06.2019
Теменужките на магистрала Европа спасени след заповед на Борисов
Автор:   ПИК

Защитен вид ниска теменуга (Viola pumila) е преместена от бъдещото трасе на АМ "Европа", съобщиха от Агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ).

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

Преди дни, докато инспектираше строителството на магистралата премиерът Бойко Борисов лично нареди на зам. - министър Николай Нанков всички теменужки да бъдат преместени внимателно и да няма нито една стъпкана.

Предприетите дейности са част от мерките за опазване на околната среда при реализацията на проекта. Решението по ОВОС предвижда изместване на малка популация от ниска теменуга, която расте в идентифицирани местообитания, попадащи в трасето на пътя София-Калотина, в близост до Алдомировското блато. Теменугата е включена в Червената книга на България през 1984 г. с категория "изчезнал вид", а в изданието от 2011 г. е с категория "застрашен вид".

Преместването на защитеното растение е извършил екип от експерти в края на юни, преди да е завършил процесът на пълно разпукване на семенните кутийки, след цъфтежа през април и май. Целта е разпръскването на семената да стане на новото местообитание, което е идентично на сегашното и е в защитената местност "Алдомировско блато".

Планът за преместването на защитените растения е съгласуван с РИОСВ-София и с община Сливница.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
Хороскопът на Алена за 20 февруари - проблеми връхлитат Овните, денят е успешен за Близнаците Хороскопът на Алена за 20 февруари - проблеми връхлитат Овните, денят е успешен за Близнаците
ПИК TV x
Проф. Антоанета Христова пред ПИК TV: Мария Габриел е по-близо до ППДБ. Отношенията в сглобката са лоши, а ГЕРБ готви... (ВИДЕО) Проф. Антоанета Христова пред ПИК TV: Мария Габриел е по-близо до ППДБ. Отношенията в сглобката са лоши, а ГЕРБ готви... (ВИДЕО)
ново
Днес: 14
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК