Вход
София
Времето в София -4 o C

ТЕМИДА СЕ ТРЕСЕ! Скандалният председател на ВКС Лозан Панов тъпче законите заради убиеца Полфрийман - плаши съдии с дисциплинарки, ако не решат правилно делото за пускането му

ТЕМИДА СЕ ТРЕСЕ! Скандалният председател на ВКС Лозан Панов тъпче законите заради убиеца Полфрийман - плаши съдии с дисциплинарки, ако не решат правилно делото за пускането му

на 14.10.2019
36271
27
ТЕМИДА СЕ ТРЕСЕ! Скандалният председател на ВКС Лозан Панов тъпче законите заради убиеца Полфрийман - плаши съдии с дисциплинарки, ако не решат правилно делото за пускането му
Автор: ПИК
14.10.2019
27
36271

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов излезе скандално от тогата на върховен съдия и пусна публично обръщение, изразяващо личната му политическа позиция по случая с предсрочното освобождаване на осъдения за убийство на 20 години затвор Джок Полфрийман. Грубото погазване на законите и независимостта на съдебната власт, направено при това от магистрат, е безпрецедентен акт.

Нещо повече - председателят на най-висшата съдебна инстанция въвлече пресслужбата на институцията в своя сценарий, за да заеме страна по висящото делото, което бе образувано по искане на главния прокурор Сотир Цацаров и по силата на случайното разпределение на делата се падна на върховните магистрати Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова.

Подобно позиция на ръководител на който и да е орган на съдебната власт, още повече на ВКС, е безпрецедентна, тъй като съдържанието й грубо потъпква Етичния кодекс на българските магистрати. В него изрично е записано, че всеки магистрат е длъжен да е независим при взимането на решения, да не се "влияе от мнението на своите колеги, но и не предприема действия, с които би накърнил тяхната независимост".

В скандалното обръщение на Лозан Панов обаче се съдържат заплахи с образуване на дисциплинарни производства от страна на Висшия съдебен съвет (ВСС) към съдебния състав, който трябва да реши делото.

Както и директен натиск върху колегите му "максимално да съкратят срока си за произнасяне по този елементарен, от правна гледна точка, казус", твърди Панов и по думите му трябвало да се сложи край "на това беззаконие и произвол – тежък удар върху имиджа на страната ни".

В твърденията му няма и буква за това, че цяла България скочи срещу пускането на убиеца Полфримайн, а куп магистрати обявиха, че решението на соросоидния съдия Калпакчиев е в разрез със законите, тъй като той е бил обвързан с организацията БХК, която се явява пряк участник в делото. Тя от една страна е наградила съдията с титла "човек на годината", от друга е регистрирала НПО на името на убиеца Полфрийман, от трета е обвързана финансово със съдията, тъй като получават грантове от "Америка за България", а от четвърта дава положителна оценка за убиеца, на база на която след това съдията го пуска! 

Скандалните твърдения на овъртоления в "Апартаментгейт" Панов, който живее в евтин апартамент от кумовете си от "Артекс", не спират до тук. 

Той директно казва на тричленния състав от върховни съдии точно как да решат делото.

"Призовавам Ви, уважаеми съдии, да поемете Вашата отговорност, защото срамът от грубото потъпкване на българските закони няма да е само Ваш, а на цялата институция. Бъдете силни и пазете достойнството на тогата и в онези моменти, в които липсата на опора в мрежата от обвързаности на бившата Държавна сигурност ще Ви карат да се чувствате като дърво без корени! Зная, че за истински независимите сред Вас, които следват закона и са безпристрастни, "подкрепата" на Висшия съдебен съвет ще се изразява в дисциплинарни производства. И въпреки това не предавайте съвестта си!", продължава политическата си реч председателят на ВКС.

В обръщението си Лозан Панов дори влиза в ролята на адвокат на Джок Полфрийман и се обръща към вътрешния министър Младен Маринов с повече от настоятелен тон да предприеме мерки, за да осигури напускането на австралиеца на страната, пише "Правен свят". "Призовавам вътрешният министър незабавно да изпълни определението на Софийския апелативен съд, тъй като грубо нарушава правото на австралийски гражданин свободно да се придвижва", пише още в обръщението си Панов.

Из Кодекс за етично поведение на българските магистрати:

1.З. При вземането на решения магистратът е независим и не се влияе от мнението на своите колеги, но и не предприема действия, с които би накърнил тяхната независимост;

4.4. Колегиалните отношения между магистратите и служителите в съдебната система, независимо от мястото на служебната йерархия, трябва да се основават на взаимно уважение и толерантност чрез въздържане от всякакво поведение, което вреди на репутацията на органите на съдебната власт;

7.4.Магистратът няма право да изразява публично предварително становище по конкретни преписки и дела;

9.2. Магистратът не участва по какъвто и да е начин в партийно- политическа дейност и не се намесва в политически или бизнес среди на влияние;

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Сюжетът “Борисов с къща и любовница в Барселона” e:
Общо гласували: 6487
архив

- Тате, научих се да пиша.
- И какво написа?
- Откъде да знам - още не мога да чета...

няма нови новини
Днес: 28
hot
най-четени новини в момента
сега
2136
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Превозвачите категорични пред Нанков: Протестите не са наши, не участваме в политически акции (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Любопитни суеверия, свързани с парите
x