Вход
София
Времето в София 18 o C

Теренен мониторинг показва самовъзстановяване на понто-сарматски степи в района на Добруджа

Теренен мониторинг показва самовъзстановяване на понто-сарматски степи в района на Добруджа

на 03.07.2020
10631
0
Теренен мониторинг показва самовъзстановяване на понто-сарматски степи в района на Добруджа
Автор: ПИК
03.07.2020
0
10631

ДЗЗД „ЕНВИМОН" извърши теренен мониторинг на 10 природни местообитания на територията на зони от екологичната мрежа „НАТУРА 2000“ и извън тях в различни части на страната. При мониторинг в района на Добруджа, извън защитена зона бе установено самовъзстановяване на площи от понто-сарматски степи в близост до град Балчик. Индивиди от типичните за местообитанието видове бяха установени дори като пионерни, заселващи нови площи, съобщиха от компанията.

Интерес предизвикаха още взаимоотношенията между вид от Червената книга на Република България – храстовидна карагана (Caragana frutex (L.) K.Koch) и чуждия инвазивен вид айлант (Ailanthus altissima (Mill.) Swingle). В защитена зона „Кабиюк“ бе установено, че местообитанието „Понто-сарматски широколистни храстчета“, което се определя от присъствието на този вид в тази зона, е заплашено от нашествието на плътна популация от айлант. Нашествието е в източната част от местообитанието и в нея то губи територия и индивиди, засенчвано от айланта. В същото време в западната част храстовидната карагана заема нови територии и така местообитанието се „премества“, „бягайки“ от нашественика. Кой ще бъде по-бърз в тази „надпревара“ ще покажат резултатите от следващия мониторинг. Оказва се, че местообитанието е застрашено и от местен вид – популярният бодлив храст драка (Paliurus spina-christi Mill.). Проблемът е установен на територията на защитена зона „Таушан тепе“. В резултат на плътно обрастване местообитанието също губи територия. Неочаквано храстовидната карагана се оказва много адаптивна и дълго време успява да съществува в „прегръдката“ на драката. Екипът, който проучва местообитанието в тази зона установи, че храстовидната карагана дори предпочита близостта до храстите от драка.

Мониторингът се осъществява от ДЗЗД „ЕНВИМОН“ по проект на Изпълнителната агенция по околна среда - „Извършване на анализи и проучвания на видовете и природните местообитания в България, предмет на докладване съгласно чл. 17 от Директивата за местообитанията и чл. 12 от Директивата за птиците“ по ОПОС 2014-2020.

Сподели:
свързани новини
Министър Димов провери възстановяването на Понто-сарматските степи (СНИМКИ) Министър Димов провери възстановяването на Понто-сарматските степи (СНИМКИ)
Министърът на околната среда и водите Нено Димов днес...
на 21.06.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 23252
архив

Зет кара балдъзата с каручката към града. Минават покрай гората и тя почва да кърши пръсти. Той: - Оти се кахъриш? Тя: - Страх ме е, че ще ме опънеш тука у гората... Той: - П-р-р-р-р! Стооой! Я бех забравил!

 

няма нови новини
Днес: 39
hot
най-четени новини в момента
сега
2336
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
Яко плюскане на "Орлов мост" - агитките на Маджо и Божков смениха луксозната бира с биосокове и сладолед. Метежниците в категорията 60+, но лелеят за ново бъдеще (СНИМКИ)
x
САМО ЗА ДАМИ: Защо не трябва да се срещате с женен мъж?
x