ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Необходими продукти:
550 г брашно, 7 г суха (или 21 г прясна) мая, 200 мл прясно мляко, 150-200 г захар, 3 яйца, 125 г масло, щипка сол, настъргана кора от лимон, стафиди.
Начин на приготвяне:
В купа се разбъркват 125 мл прясно мляко заедно с 1 с. л. захар и 2-3 с. л. брашно. Бърка се до еднородно състояние, след което се покрива и се оставя на топло за 20-30 минути. Яйцата се разбиват заедно със захарта и солта. В по-голяма купа се пресява останалото брашно, сипват се яйцата, останалото мляко и настърганата лимонена кора. Прибавят се закваската и мекото масло. Омесва се гладко тесто, което се покрива се и се оставя на топло докато увеличи обема си 2 пъти. Тестото се премесва един път по време на втасването. Втасалото тесто се разделя на еднакви парчета, които се оформят като топки. Всяка топка се разточва на фитил, който се връзва на възел. Единият край се оформя на главичка, като се прави носле. Очите се оформят от стафидите, които се забождат леко. Другият се прави на плоска опашка, като с ножица или нож се оформят докрай. Така приготвените пиленца се поставят в тава за печене. Оставят се да втасат повторно за 15-20 минути и се намазват с разбит жълтък. Фурната се загрява до 180 градуса. Козуначните пиленца се пекат 10-15 минути до златист цвят.