Тиквата e мехлем за стомаха

Докторе

Тиквата e мехлем за стомаха

72283
на 13.11.2015
Тиквата e мехлем за стомаха
Автор:   ПИК

В нея има и много органични киселини, които подпомагат дейността на черния дроб, има и пектин, който намалява холестерола

С какво е толкова полезна тиквата и за лечението на кои заболявания може да се използва?
 
Румяна ЖЕКОВА, Бургас
 
 
Плодовото месо на тиквата съдържа малко белтъчини и мазнини и много захари, поради което зрялата тиква ни дава много калории и е приятно сладка на вкус. Съдържа калций, който задоволява нуждите на организма по-добре и по-пълноценно от сиренето и млякото, калий, който подхранва и стимулира както сърдечния мускул, така също и скелетната мускулатура. Има желязо, което помага на кръвообразуването и на ред важни процеси в организма. Има фосфор и магнезий, които участват в образуване на костите, нормалната дейност на нервната система и т.н. Тиквата води и до изхвърлянето от организма на излишните количества натрий и хлор, което определя диуретичния й (пикочогонен) ефект.

Тя съдържа и много витамини от групата В, които укрепват нервната система, и по-малко витамин С. Богата е на бета-каротин (провитамин А) - мастноразтворим антиоксидант, един от главните ни вътрешни защитници срещу рака. Тя е сред най-богатите на бета-каротин растения.

Тиквите от сорта мускатови по съдържание на каротин надминават дори морковите. В нея има и много органични киселини, които подпомагат дейността на черния дроб, храносмилането, лекуват запек, има и пектин, който намалява холестерола, успокоява възпалените лигавици на стомаха и червата и нормализира отделянето на солна киселина в стомаха.

Лечебните действия на тиквата са многообразни. По-подходящо е да се консумира печена, а ако е сварена, добре е да се изпива и водата, в която е вряла. Препоръчва се при повечето сърдечносъдови заболявания, особено при тези, протичащи с отоци. Подходяща храна-лекарство при високо кръвно налягане, висок холестерол, при прекаран инфаркт.

Регулира секреторната дейност на стомаха и влияе защитно на стомашната и чревната лигавица. Има слабителен ефект и е подходяща при упорит запек. Препоръчва се и при болести на бъбреците (хронични бъбречни възпаления, бъбречни камъни и др.) и пикочния мехур (цистит), понеже улеснява пикочоотделянето и нормализира алкално-киселинното равновесие.

Подходяща храна-лекарство е при заболявания на черния дроб и жлъчката (хепатит, жлъчнокаменна болест), при малокръвие, атеросклероза, остеопороза, наднормено тегло (тиквата е ниско калорична), при засягане на ставите от обменни причини (подагра), при всякакви алергични и кожни реакции.
 

препоръчано
Сподели:
Бомба x
ТАЙНИ И ЗАГАДКИ: Масони пазят златото на Хитлер ТАЙНИ И ЗАГАДКИ: Масони пазят златото на Хитлер
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Проф. Михаил Мирчев с горещ коментар за датата на вота и уволнението си (ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV: Проф. Михаил Мирчев с горещ коментар за датата на вота и уволнението си (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 222
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това