Този балон, на който долетяха Кирил и Асен, се спихна - най-после някой трябва да изтрезнее

Акценти

Този балон, на който долетяха Кирил и Асен, се спихна - най-после някой трябва да изтрезнее

56755
на 17.03.2023
Този балон, на който долетяха Кирил и Асен, се спихна - най-после някой трябва да изтрезнее
Автор:   ПИК

Този балон, на който долетяха Кирил и Асен се спихна. Това коментират анализатори в социалните мрежи след тревожния доклад на финансовото министерство за състоянието на финансите на държавата, заплаха от свръхдефицит и заем от МВФ. Ето какво смятат:

препоръчано

От Фейсбук профила на Владимир Сираков

От изтеклия в общественото пространство доклад на Министерството на финансите става ясно, че управлението на публичните финанси е поставено под огромно напрежение. Ако държавният бюджет запази вече приетите политики и тези, които вече са заложени за 2023 г. то бюджетният дефицит ще експлодира до близо 7% от БВП. Всъщност това не е изненада в контекста на големия ръст на разходите, прехвърлянето на голяма част от капиталовата програма от 2022 към 2023, повсеместния политически популизъм и т.н. Неща, които коментираме доста още от средата на 2022 г.

В доклада се констатират много притеснителни сценарии. България ще срещне сериозни предизвикателства пред бъдещото финансиране на един голям дефицит (над 3% от БВП), като от МФ дори пишат „При този сценарий може да се наложи страната ни да ползва заем от МВФ, който също ще наложи рестриктивни фискални изисквания като условие за предоставянето на заема“. Самото споменаване на опцията за заем от МВФ показва големите проблеми пред фискалната стабилност.

На извънредния брифинг на МФ, министър Велкова потвърди, че ако държавният дефицит се изпусне от контрол това поражда риск за устойчивото функциониране на паричния съвет у нас. В текста също така е написано, че ако настоящите параметри на бюджета се запазят се поражда риск от „…поставяне на условия за промяна на фиксирания към настоящия момент курс на лева към еврото“. Подобно твърдение обаче трябва да се обоснове с доста солидни аргументи и доказателства, защото е изключително сериозна заплаха.

Въпреки, че на пръв поглед такива констатации са стряскащи, добре е, че са казват „на глас“. Това показва колко важна е фискалната дисциплина за функционирането на цялата икономика.

От Фейсбук профила на Евгени Петров

Е, спокоен съм, че онова, за което дудня от около 2 часа след доклада на МФ министър Велкова се потвърди от авторитетни икономисти като Любо Дацов и Красен Станчев, особено в частта "оттук насетне". Нещо, което не се харесва нито на лявоцентистката ПП, нито на социалната БСП.

Този балон, на който долетяха Кирил и Асен се спихна, а въпреки социалните завоевания на БСП през тяхното управление столетницата губи електорат и позиции.

Най-после някой трябва да изтрезнее.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
Сексолог посочи най-големите комплекси на жената при секс Сексолог посочи най-големите комплекси на жената при секс
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Нови бомби от Колтуклиева и Недялков. Брутално за медийния октопод на Промяната: БТВ - Нова - БНТ. Журналистката пита Гешев защо не разследват разкритията за купуване на депутати от Киро и Руди Гела - ето какво й отговорил главният прокурор (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Нови бомби от Колтуклиева и Недялков. Брутално за медийния октопод на "Промяната": БТВ - Нова - БНТ. Журналистката пита Гешев защо не разследват разкритията за купуване на депутати от Киро и Руди Гела - ето какво й отговорил главният прокурор (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 7
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК