Токсиколози разгадаха мистериозната смърт на младия Александър Велики! Умрял е от... препиване
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Отровно вино ли е причинило нелепата смърт на Александър Велики? Учени открили необичайно растение, което може би стои зад смъртта на владетеля, съобщава Дейли мейл.
Смъртта на Александър Македонски е пълна мистерия, повод за множество и различни теории, съставяни през годините. Това, което е известно със сигурност е, че смъртта му е била предшествана от 12-дневни адски мъки, през които той не е бил в състояние нито да говори, нито да ходи.
Нова теория на Университета в Отаго – Нова Зеландия сочи, че виното на владетеля е било подправено с растение, което е силно отровно след ферментация.
Токсикологът д-р Лео Шепт от Националния токсикологичен център смята, че виновникът може да бъде отровно вино, подправено от едно безобидно на вид растение, силно отровно обаче след ферментация. За това свидетелства доклад в New Zealand Herald.
Д-р Шепт твърди, че някои от теориите за отравянето на Александър Велики - включително тези, включващи арсеник и стрихнин - не звучат реалистични.
„Смъртта щеше да дойде твърде бързо”, коментира той.
Неговите изследвания, в съавторство с д-р Пат Уетли – експерт в Университета в Отаго, намират за най-правдоподобно отравянето чрез Veratrum album, растение по-известно като бял кукуряк.
Белоцветното растение, което най-вероятно е ферментирало в отровно вино, е добре познато на гърците като средство за билково лечение и предизвикване на повръщане.
Тяхното откритие е публикувано в медицинското списание Clinical Toxicology.


