Тома Биков от ГЕРБ-СДС: Един от факторите за настоящата ситуация на безизходица в държавата е президентът Румен Радев

Епицентър

Тома Биков от ГЕРБ-СДС: Един от факторите за настоящата ситуация на безизходица в държавата е президентът Румен Радев

43092
на 12.09.2021
Тома Биков от ГЕРБ-СДС: Един от факторите за настоящата ситуация на безизходица в държавата е президентът Румен Радев
Автор:   ПИК

Един от факторите за настоящата ситуация на безизходица е президентът Румен Радев. Партиите, които отказаха да носят отговорност и да съставят правителство, са партиите, които бяха подкрепяни от Радев и които продължават да подкрепят Радев. ИТН, ИБГНИ и БСП подкрепят Радев за втори мандат, ДБ се чудят дали да имат свой кандидат. Това коментира пред БНР Тома Биков, депутат от ГЕРБ-СДС.

препоръчано

"Не мисля, че Борисов ще е кандидат на ГЕРБ за президент – посочи още Тома Биков. -  ГЕРБ ще издигне кандидат на базата на концепция. Профилът на нашия кандидат за президент трябва да бъде профил на човек, който е способен да бъде в центъра на политическия диалог, който да започне да възстановява ролята на президентството като пространство, в което най-тежките политически опоненти могат да седнат на една маса и да постигнат съгласие по основните въпроси. Който може да направи първите крачки за излизане от политическата криза, в която се намираме“.

По думите на депутата второто важно за кандидата на ГЕРБ за президент е да може да привлече всички, които не харесват Румен Радев.

"Мисли се и за Петър Стоянов, защото той е една от положителните фигури през последните 30 години – разясни Биков. - Той е най-успешният президент на България. Той извади страната от ръба на гражданската война, благодарение на това страната ни е член на ЕС и НАТО. Той не само има качества да бъде президент, но той ги и показа. Почти не помня избори, в които да не се е мислило за кандидатура на Петър Стоянов".

Той уточни, че се обсъждат различни кандидатури, сред които няма на жена, но предстои да бъде взето решение от структурите на ГЕРБ.

„Проблемът в момента е, че никой не иска да управлява – заяви още Тома Биков. - Да не би ИТН или ДБ да искат да управляват, всички искат да са в опозиция. Ние бяхме изключително притеснени по време на гласуването на актуализацията на бюджета и си говорехме с колеги, че ако се наложи ние да управляваме след предсрочните парламентарни избори, ще ни бъде изключително трудно в тази ситуация. Ако имаше правителство, вероятно цялата му дейност щеше да премине като гласуването на актуализацията на бюджета“.

Той подчерта, че от ГЕРБ са били против тази актуализация, защото правителството е можело да вземе решенията в частта за антикризисните мерки, както правителството на Бойко Борисов е въвело с решения на Министерски съвет всички антикризисни мерки.

"То затова е криза, защото трябва да се вземат бързи решения – коментира Биков. - Има ги парите. Има едни 3,5 млрд. лв., които са достатъчни и те могат да ги използват, ако знаят как. Въпросът е, че те не знаят как".

По думите му ГЕРБ няма доверие на служебното правителство и затова не са гласували на първо четене бюджета, защото подкрепата за бюджета е като вот на доверие.

Биков подчерта, че ГЕРБ-СДС са имали пълната готовност да бъдат "конструктивна опозиция в 46-ото Народно събрание".

"В 45-ото НС срещу нас имаше много силен и тежък натиск от страна на всички политически сили – анализира депутатът. - В 46-ото те се изпокараха помежду си и дори на моменти забравят за нас и ние имаме възможност да кажем какво мислим".

По думите му след 4 април всички са били срещу ГЕРБ, след 11 юли конструкцията е всички срещу всички.

"Гаранцията, че след 14 ноември ще стане по-лесно е никаква – допълни Тома Биков. -  Смятам, че ще стане още по-сложно. Пъзелът може да бъде решен с разум, с по-дълбока интелектуална нагласа и с воля всяка от политическите сили да загърби партийните си интереси и лекотата на това да казва колко е лош другият".

 

Сподели:
Бомба x
Ето ги признаците, по които да познаете дали сте приоритет, или просто забежка Ето ги признаците, по които да познаете дали сте приоритет, или просто забежка
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Емил Георгиев разкри как Петков и Василев опитвали да превземат Екогласност: Искаха да сме им мандатоносител срещу места в листите, признаха, че е президентски проект (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV! Емил Георгиев разкри как Петков и Василев опитвали да превземат "Екогласност": Искаха да сме им мандатоносител срещу места в листите, признаха, че е президентски проект (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 324
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това