Вход
София
Времето в София 21 o C

Тома Биков пред ПИК след седянката на Мая: Манолова не само лъже, но и цепи маргинално БСП - пътят й е като на Татяна Дончева и Георги Кадиев

Тома Биков пред ПИК след седянката на Мая: Манолова не само лъже, но и цепи маргинално БСП - пътят й е като на Татяна Дончева и Георги Кадиев

на 26.05.2020
126888
0
Тома Биков пред ПИК след седянката на Мая: Манолова не само лъже, но и цепи маргинално БСП - пътят й е като на Татяна Дончева и Георги Кадиев
Автор: Симо Русев
26.05.2020
0
126888

Депутатът от парламентарната група на ГЕРБ Тома Биков анализира пред ПИК каква е целта на пърформансите със столчета на Мая Манолова върху жълтите павета. Какви и защо са претенциите й към властта, маргинални ли са нейните, на Костадин Костадинов и Слави Трифонов амбиции към Народното събрание и фрагментира ли бившият омбудсман лявото пространство по модела на Татяна Дончева и Георги Кадиев.

- Г-н Биков, какво е основанието за протестите на столчета върху жълтите павета на Мая Манолова, в качеството си на каква е тя там, какво иска и от кого?

- За този протест специално тя е там в качеството си на бивш депутат от БСП. Според мен сега БСП берат плодовете на грешката, която направиха с подкрепата на Манолова за кандидат-кмет на София.

В момента тя фрагментира тяхното политическо пространство, а не пространството на ГЕРБ. Защото едва ли някой очаква Мая Манолова да вземе гласове от ГЕРБ.

- Така ли да си обясним факта, че БСП неофициално я подкрепиха но не застанаха с имената си?

- Най-вероятно няма и да застане, защото очевидно г-жа Манолова направи този пърформанс, за да обяви създаването на някакъв политически проект. Тя обяви, че ще се явява на избори. Това е по-скоро фрагментиране на лявото политическо пространство, отколкото някаква опасност за ГЕРБ. Тя ще вземе няколко процента и тези няколко процента ще бъдат хора, които биха били по-склонни да гласуват за опозицията, отколкото за управляващите.

- Защо, кому е нужен нов политически проект, а не консолидация, в лявото на българската политика?

- Тя цепи БСП. Това може би не е най-голямото разцепление в историята на тази партия, но и г-жа Манолова не е чак толкова значим деец на социалистическото движение. Със сигурност обаче гласовете, които тя ще вземе, ще бъдат отцепени от БСП.

- Това не дава ли храна за критиците на ГЕРБ, които казват, че се активира проектът "Мая Манолова" срещу БСП, още повече че тя беше човекът, когото ГЕРБ лансира като обществен защитник?

- Не знам какво казват критиците. Истината е, че ГЕРБ веднъж сбърка с г-жа Мая Манолова. И това беше назначаването и за омбудсман. А пък БСП сбърка с издигането и за кмет. Така че тя е наше общо достояние.

- В контекста на всичко това ли се случва и живее формацията на придобилия популярност като Костя Копейкин - Костадин Костадинов, "Възраждане", от какво се храни тя, какви са политическите и амбиции и идеи, има ли ги въобще?

- Засега и в последните избори, включително местни, а преди това и парламентарни, тази формация показва, че е по-скоро маргинално образувание около единия процент. Със сигурност там има поле за употреба от страна на различни, в това число икономически, фактори. Въпросът е до колко е ефективна. Защото до момента поне аз не виждам някаква ефективност и по отношение на техните протести, инициативи, както и по отношение явяването им на избори. Защото в крайна сметка една партия не се брои по това колко силно викат няколко от представителите й, а от това колко души гласуват за нея.

- В тази аритметика на лумпенизацията очаквате ли да се включи и Слави Трифонов?

- Понеже те говорят за морал непрестанно, в момента те са морални длъжници към българската публика, защото никой от тях не е казал нито каква е идеологическата им ориентация, нито какви са им плановете за бъдещето, ако влязат в парламента, в каква управленска конфигурация биха участвали. Защото това е начинът да осъществяват идеите си. В крайна сметка те трябва да управляват и да бъдат в управлението, за да може да осъществят "великите" идеи, които прокламират. Никой от тях обаче изобщо не говори за това. Ясно е, че те са противници на ГЕРБ, ясно го заявяват и казват. Но ГЕРБ не е някакъв идеологически маркер. Това, че си против ГЕРБ, не дава отговор на въпроса кой си ти и какъв си. Какви са твоите ценности дори. Защото те говорят за ценности и за морал.

- Такава ли е техниката им - с лъжи и нападки - Манолова атакува много остро в Деня на българската писменост и култура за мерките срещу кризата в сектора заради коронавируса и Банов за пореден път трябваше да повтори, че за сектора са заделени над 7,5 милиона лева. Може ли за пореден път някой да излъже хората?

- Вероятно винаги е възможно. Въпросът е, че Мая Манолова на няколко пъти го направи. Така че това не може да се случва постоянно. Тя веднъж излъга, че ще бъде омбудсман. През това време си правеше явно политическия пиар и мислеше за някаква реализация в политиката. После се кандидатира за кмет и твърдеше, че това е едва ли не единствената й мечта. А виждаме какво прави сега.

- Ама тя беше близка с Братя Галеви, подкрепяше и Орешарски.

- Това пък вече сигурно е забравено. Аз говоря дори само за последните няколко месеца или години. Не мисля, че там има много сериозен потенциал. Естествено, че сега всеки по някакъв начин иска да се включи в политиката. Мая Манолова имаше шансове да се върне в БСП и от позицията си на бивш депутат да се опита да си върне някакви позиции там.

Тя няма потенциал за това да бъде лидер на партия. И според мен тя ще върви по пътя около единия процент, както Татяна Дончева и Георги Кадиев. В тази конфигурация. Това е нейният потенциал.     

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 9858
архив

- Знаеш ли как блондинка убива риба?

- Като се опитва да я удави.

няма нови новини
Днес: 180
hot
най-четени новини в момента
сега
5046
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДВР: Не се поддавайте на провокации, протестирайте в рамките на закона (ОБНОВЕНА)
x
ЗВЕЗДИТЕ ГОВОРЯТ: Денят е много опасен - не напускайте дома си, сексуалната енергия подкопава здравето
x