Вход
София
Времето в София 16 o C

Томислав Дончев привлече БМВ, оправи България и тръгна да вдига налозите. Ще ни "ощипе" с нови 700 млн.лв. данъци

Томислав Дончев привлече БМВ, оправи България и тръгна да вдига налозите. Ще ни "ощипе" с нови 700 млн.лв. данъци

на 16.07.2019
217661
32
Томислав Дончев привлече БМВ, оправи България и тръгна да вдига налозите. Ще ни "ощипе" с нови 700 млн.лв. данъци

Вицепремиерът Томислав Дончев излезе с обширно интервю, в което за пореден път излага обширно своята визия за реформа на администрацията и електронизация на услугите й.

Засега единственият ефект от „реформите“ е нарастването на заетите в обществения сектор (администрация, държавни и общински фирми) от 630 000 до 680 000 за периода, откакто ГЕРБ е на власт.

Явно колкото повече Дончев електронизира услугите, толкова повече чиновници трябва да се нароят в България.

Но измежду обичайните философии за администрацията, заместникът на Бойко Борисов хвърля бомбата, че плоският данък трябва да бъде увеличен до 12%, като над днешната надбавка общините да имат право да сложат още 2%. Уж, защото били недофинансирани.

Тук е мястото г-н Дончев като дългогодишен вицепремиер по икономическите въпроси да отговори дали днешните му опити за увеличаване на данъчното бреме на българина с около 700 милиона лева годишно е следствие на успешните преговори за привличане на крупни инвеститори през последното десетилетие?

За което отговаря той.

Да вярваме ли, че преговорите с BMW миналата година и преговорите с Volkswagen тази година са се увенчали с успех и всеки момент двата немски концерна ще излеят милиардни инвестиции в България, вдигайки доходите на българите?

След това администрацията вече може с облекчение да си отдъхне и да „ощипе“ нови 700 милиона от "тлъстите" банкови сметки на нашите сънародници.

Г-н Дончев вероятно може да съобщи колко са частните инвестиции на стойност над 200 милиона евро в държавата ни, откакто той движи икономическия ресор.

Защото това са структуроопределящите инвестиции в една държава – заводи и комплекси, които няма как да бъдат изнесени в Сърбия и Македония при първия повей на икономическа криза. Инвестиции, които показват дългосрочно доверие към българската държава, институции, бизнес климат, данъчна политика и кадрови потенциал. Инвестиции, за които политиците имат реална, а не формална заслуга.

Дончев би трябвало да знае, че растежът от 3% през последните 6-7 години е съизмерим с инфлацията за периода и до голяма степен функция на възстановяването на Еврозоната от рецесията през 2009 г. и далеч не е впечатляващ за развиваща се икономика като България.

Липсата на големи структуроопределящи инвестиции пък е повече от притеснителна. И най-вече би следвало това да е така за самия Дончев.

Той също така трябва да е наясно, че средният ръст за миналата година на групата „Развиващи се икономики“ по класификацията на МВФ, към която спада България, е 4.4%. Напомняме и че дялът на брутото образуване на основен капитал (т.е. инвестициите в дълготрайни активи като заводи, машини) в България се срива през последните години до 19% от БВП.

Сравнено с 22% в Словакия, 25% в Унгария, 21% в Румъния, 26% в Чехия.

По този важен показател България е дори под държави като САЩ и Германия, при които индустриализацията е завършена и генерират много по-голям обем добавена стойност от услуги като IT индустрията, банките, финансите и др.

Ако Дончев иска ГЕРБ да завещаят икономика, която няма да потъне като гюле при следващата рецесия, то трябва най-накрая да вложи своите усилия в привличането на стратегически инвеститори. Тъй като преместваемите халета, с които нашите индустриални зони са осеяни, днес са тук – но утре може и да ги няма.

И нека тази статия послужи за урок на колегите-журналисти, които наричат ПИК „про-правителствена медия“, но удобно изпращат бели страници на вицепремиери и министри, на които те сами да си напишат интервютата...

Сподели:
Напиши коментар »
(32)
1
Този главанак иска да потопи герб на изборите!
2
Да се внушава : " Томислав иска да вземе залъка от устата на бедного, многострадалного българского народ " !! Вкарайте повече драматизъм тролчета изроди мои, за да сА Фане повече балък !!
3
Какво можем да очакваме от Материала? Както винаги едно голямо НИЩО! Такива ни управляват?!?
4
Така е когато всички си мълчите и стоите да празнодумствате пред компютрите, вместо да се вдигнете по призива на проф. Вучков
5
някой като не може да мисли иска увеличаване на данъци
6
нов данък здраве наречен потребителска такса към някакви здравноосиг.фондове,нов данък върху доходите- още 2% влизащи в общините.но излизащи от нашите джобове. още някоя глупост и Герб се самосвалят.хайде по-бързо...
7
Евростат: България е с най-високо ниво на смъртност в ЕС .
8
Спирам да чета ПИК
9
Ро.сен Гео.ргиев Ди.митров ---LZ1RGD--ЕГН 73 09 29 66 64-- Е бан Рош ко--Е БАНИЯ.. // бивш шофьор на ТИР,напиван и е бан от двама руски тир-аджии преди 9 години в Холандия // ... София кв Лозенец ул Кричим №3 вх В ет 4 ап 32 .. тел...087 7 58 38 45....088 9 67 66 78..http://roshko vip.snimka.bg/.....Единственият трол разкрит в нета..От А до Я..!!!!
10
Недейте да клатите стабилноста.Да не обръщате палачинката пак.
11
Това сайтче е уникално в слагачеството си пред Вожда! Верни и непоколебими последователи на другаря Сталин и на неговите тезиси от 1936 година за изострянето на класовата борба и врагът с партиен билет! Нищо ново не е научено, нищо старо не е забравено !
12
Явно вашият гуру, Б. Б. - Бай Баньо ви е захранил редакторските сметки, за да разчиства всичко около себе си! Много мирише на поръчка за изпържване, а вие своеволия няма да направите, без да се консултирате и оближете слабините на божественото ни величие... Томито, че е нагло даскалче, нагло е, ама вие сега ли се сетихте, че е така, а? Всички разбраха колко сте прозрачни! Важно е комунистическата централа на ГЕРБ и нейният вожд никога да не са виновни! А КОЙ назначава такива наглеци като този, като Цецо и като останалите държавни и общински крадци? Той никога не е виновен, нали? Той единственият и по всичко личи, последният, защото тази кочина си отива безвъзвратно и то, благодарение и на Вашата помощ, не че сте фактор, но сте поредните близалки на националните ни крадци!
14
Хората в момента се интересуват от щетите на хакерската атака , а вие ни занимавате с тоя ръб....((((( Дреме ми какво е казал или ще кажел....нали знаете в ГЕРБ колко си държат на думата.... днес едно , утре друго, вдругиден..трето...))))
15
Шъ тъ ущипя бабо Иво, шъ тъ ущипя!
16
ВЗЕМАТ СЕ МЕРКИ-ВСИЧКИ ИЗХОДИ НА сОФИЯ СА БЛОКИРАНИ И ВСЯКО мпс СЕ ПРОВЕРЯВА ЗА ИЗТЕКЛАТА ИНФОРМАЦИЯ ОТ нап,АКТО И ВСЕКИ 6ОФЬОР -ДАЛИ Е КАКЕР
17
А,бе ДОНЧЕВ , ТИ ДА НЕ ИСКАШ ДА ВЗРИВИШ ДЪРЖАВАТА !!!!!!!!!!!!!!!!!! ТИ ИМАШ НА ИДЕЯ ,ЩО ПАРИ СЕ НАРИВАТ В ХАЗНАТА / ТРИ МИЛИАРДА ИЗЛИШЪК !!!!!!!!!!!!!!!!!!,А 70% МИЗЕРСТВАТ???? 2 ва МИЛИАРДА ЗА АЙРОПЛАНИ И СЕГА , ДАЙ НОВИ ДАНЪЦИ !!!!! САМО ЕДИН МИЛИАРД ДА ПУСНЕТЕ В ОБРЪЩЕНИЕ, ТЕ ЩЕ ДОНЕСАТ НАЙ-МАЛКО 20% отгоре , за ДДС-то говоря !!!!! А,сега - НАРОДЪТ ГО Е КАЗАЛ " НА ГОЛ Г-З , ЧИФТЕ ПИЩОВИ"
18
Трай си дедо... Ти требе да си некой бивш Кмет на Симитли шо да ти донеме на гробо, да едеш, да пиеш, да мирясаш? Стакло арна ракия, лозови сарми со орис, жито, боб по симитлийски стига ли, рачел од тиква? Много си е арна Тиквата, ем я клецам ем краднем ем и сино ми крадне и он.
19
Здравейте и благодаря, че направихте случващото се публично достояние… Изпращам този мейл само на bTV, NOVA и „Капитал”, защото видях истинска журналистика единствено от тези медии. Вчера журналист от NOVA писа и зададе три въпроса. С радост ще разкрия подробности за този пробив, така че вашето корумпирано правителство да не лъже аудиторията ви". А ПИК....!)))))))!?
20
В Гърция НАМАЛЯВАТ ДАНЪЦИТЕ дори на жилищата, а в HACPAH булгаристан слагат данък и на въздуха.
21
ПИК освен , че пропитеков, той е и Работническо дело. Няма как да убедиш публиката в обратното. От 2014 г. до днес в този сайт вие от ПИК сте били винаги надyпeни на Банкянския чекиджия. А началникът ви не си изважда езика от гъзъ му. За останалото си прав.
22
Дончев се е загрижил за кметицата на Габрово. Успя да изкадрува по европрограмите, успя да излобира проектите си и сега му остана време да оправя и държавата.
23
....начело с Ива, хем осъдена да плаща значително повече от годишния си доход, хем "обективна" и коректна в статиите си за този, дето я е осъдил.... Какво си се упражнявала, да покажеш, че можеш да умножаваш по 2 , ли? То, за български журналист и това е постижение... 1. Тези 2% и сега си ги има в закона, ама кой да чете 2, Не са задължителни, само ако жителите на общината ги гласуват, нали беше за пряката демокрация или? 3. Те не са 2% , а са до 2%. 4. Този общински данък не зависи ни от Дончев, ни от правителството, най-зависи от кандидатите за кметове и общинските съветници, които предлагат и жителите на общината, които решават. 5, Един кандидат-кмет ще каже, че ако гласувате 1% данък, с ще реши въпроса с паркоместата във вашата община и ще ви предложи план, как да стане. Друг кандидат ще ви обещае, че няма да вдига никакви общински данъци през мандата. Демокрация е, гласувайте по съвест. 6. Този сайт е най-хибридната лимонка, а преди избори става жалък.
24
А казват,че бил в Сърбия... Тука си е тукаааа. Да се задавите дано ви преседне мърши ненаяли се
25
В Гърция ще намалят данък сгради с 10%, след две години с още 10% и след нови 2 години с 20%. Пита се, колко е този данък, че може да го намалиш с 40 процентни пункта и пак остава по-висок от българския... А, уж, като намалиха ДДС-то, някоя цена да се е намалила някъде? А предприемачите от туристическия бизнес от партията на Мицотакис протестирали срещу намаляване на ДДС в туризма....
26
Колкото по- бързо се освободи Борисов от този безхаберен философ , толкова по-добре за България.
27
Бойко я му тегли една банкянска на тоя цървул и го разкарай от партията, че много си повярва и ще ни докара бели като Цецо!
28
Не останал назад и Радиовъзел Габрово, чиято грозна физиономия много прилича на задника на началника му - тиквопитека от Банкя, неграмотният простак, дето от дете са му викали Боко тиквата, понеже бил много, много прост! Как пък малко поне не е мръднал бе, как пък не са му дали да прочете поне "Конникът без глава", ами си е останал с "Винету"!
29
ЗА КАКВО МОЖЕ МОЖЕ ДА МИСЛИ МЪЖКИЯТ ПОЛОВ ЧЛЕН ОСВЕН ДА ГО Н@ЧУКА НА НЯКОЙ?
30
Боко дал на томито 10 кила суджук и книгата винету за да поумнее като него.Казал му ,че каиша на компютара му паднал заради дебелия му гъз.Сега лилито не щяла от суджука,щото била дебела като гайда.Бориславова само искала боко да я ближе,щото са му потни баджаците.цеца и веско пеели само на цецо,тъжни песни за да си спомни как подслушвал хората .
31
Шо море макята Н е до д е лчо. Фали го тоя дървен нежен филосом, а сета ааа.... като иска да ти земи сребърничетата, льош? Шо море макята ПИКаещите перодръжкжвци....?
32
Много ясно! Еврофондовете трябва да се връщат, самолетите да се плащат, данъците да се вдигат, застраховките тоже, пенсионната възраст трябва да е 85 години,а Буда да управлява още 30.Е това е истината! Жалко, Дончев придаваше сдържан вид на правителството,но явно наистина са ,,ни,, заложили много здраво и сега се чудят как да ни промият мозъците! Мръсна ,,шайка,,са тези от клана ,, Буда,,!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Бихте ли гласували за партия “Няма такава държава” на Слави Трифонов?
Общо гласували: 13270
архив

Три жени се прибират. В тъмнината на стълбите лежи пиян мъж .Първата го опипва и казва:- Това не е моят мъж. Втората го опипва и казва: - Това на истина не е твоят мъж. Третата го опипва и казва: - Но този не е от нашия вход!

 

няма нови новини
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
сега
1246
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Див полицейски екшън с участието на българин в Лос Анджелис - ето как въоръжени до зъби ченгета нахлуха в къщата на актьора Антон Касабов
x
Тези 6 навика преди лягане помагат за отслабването
x