Томислав Дончев с горещ коментар за протестите на ресторантьорите, хода на ваксинирането и честността на предстоящите избори

Акценти

Томислав Дончев с горещ коментар за протестите на ресторантьорите, хода на ваксинирането и честността на предстоящите избори

30675
на 27.01.2021
Томислав Дончев с горещ коментар за протестите на ресторантьорите, хода на ваксинирането и честността на предстоящите избори
Автор:   ПИК

Отнасям се с разбиране към всеки, който протестира. Хората са прави да отстояват собствения си интерес, интересът на колегите. Задачата на тези, които взимат решения, е да мислят за всички фактори. Това заяви пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

препоръчано

"Всяка ограничителна мярка е обект на дискусии, в които участват лекари, експерти. Задачата на политиците, които носят финалното решение, е да се съобразят с интересите на всички и най-вече с общественото здраве", заяви още Дончев. 

Той отбеляза: "Политиката в сферата на здравеопазването също е политика. Политика не винаги е скверна дума в партийния смисъл на думата. Много е трудно някой да бъде съвършен в такава ситуация. Пандемията е предизвикателство, което не познаваме достатъчно добре. Няма алгоритъм кой, къде и защо трябва да се отваря". 

Според Дончев държавата каквито и мерки и компенсации да предлага в подкрепа на бизнеса и заетостта да замести реалния стокооборот.

"Не очаквам някой да предпочита мярката за подпомагане от държавата пред това да работи", отбеляза още той.

Вицепремиерът заяви, че в много случаи се плаща не само с бюджетни, но и с европейски пари. "Разбираем е гневът на хората, които като са затворени, искат компенсация веднага. Съжалявам, че не винаги успяваме да реагираме в рамките на седмица. Научихме администрацията да се справят с периоди малко около месец", коментира той. 

Томислав Дончев коментира дали има план за справяне с трета пандемична вълна: "Имаме алгоритъм какво трябва да се прави в различни ситуации. Не мисля, че има консенсус по темата в самата Европа - трета вълна, кога ще ни удари, нови щамове, промени в климата...".

Според Дончев отварянето на училищата се следи на ежедневна база. В момента, когато се увеличи броят на заболелите, ще бъдат взети мерки.

Запитан защо ваксинирането у нас върви с по-бавни темпове, той заяви: "Знаете, че ваксината е двуфазна. Другите европейски държави си позволяват подхода да ваксинират повече хора с "първата игла". При нас изборът е двуфазното ваксиниране, което гарантира имунизираният да не се срещне повече с това заболяване". 

Дончев нарече спекулация бавния темп на ваксинирането и подчерта, че това е отвъд контрола на държавата, това е проблем на самата ЕК. "Преговорите с доставчиците на ваксини са водени от ЕК", заяви Дончев. 

Вицепремиерът подчерта, че не специалист-имунолог и няма необходимата "доза експертиза". "Да, удобна тема за спекулации е темата с ваксините. Особено в предизборен период", отбеляза той.

Дончев заяви, че са поръчани от всички ваксини, които са били на етап разработка. "Дай Боже да ме поканите през месец април (може и не мен, може и министъра на здравеопазването), за да видим какви ще са данните тогава. Не мисля, че междинни данни от първите седмици на ваксинирането ще дадат облик на цялата кампания", заяви Томислав Дончев.

По темата за изборите той заяви: "Какво би станало, ако от тези, които твърдят, че изборите са нечестни, вземе, че спечели изборите. Това е общ, на едро политически упрек, без нито един конкретен довод - защо ще бъдат нечестни".

"Не правим напук на никого. За съжаление, изборният процес, честността на изборите е основна политическа тема в започналата предизборна кампания. На мен ми се иска да чуя аргументи, цели, посока. Единственото, което чувам е кой срещу кого е - в частност срещу нас. Не считам, че това е политическа теза. Това да си срещу някого издава по-скоро собствената ти безидейност", подчерта Томислав Дончев.

Сподели:
Бомба x
4 зодии, които не обичат да привличат внимание към себе си 4 зодии, които не обичат да привличат внимание към себе си
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов във Велинград: Милиони дълг завари кметът. Жена от тълпата: Вярваме ви! Корнелия да си ходи на Крушовица (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Борисов във Велинград: Милиони дълг завари кметът. Жена от тълпата: Вярваме ви! Корнелия да си ходи на Крушовица (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 133
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това