Томислав Дончев с ексклузивен коментар за пенсиите, "Турски поток", АЕЦ "Белене", договора със СДС и... Елена Йончева

Политика

Томислав Дончев с ексклузивен коментар за пенсиите, "Турски поток", АЕЦ "Белене", договора със СДС и... Елена Йончева

62348
на 20.03.2019
Томислав Дончев с ексклузивен коментар за пенсиите, Турски поток, АЕЦ Белене, договора със СДС и... Елена Йончева
Автор:   ПИК

Никой не бива да се притеснява, че размерът на пенсията му предстои да бъде редуциран. Хората, които се чувстват засегнати, ще бъде направено и от страна на правителството, и от страна на НОИ да не се допусне никой да бъде ощетен. Това заяви пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Той отбеляза, че премиерът освен министър-председател, е и лидер на партия - "така че той отношение към парламентарните дела има". "Аз не мога да следя геометрията на всички критики. Близката история показва, че повечето от критиките взаимно се изключват. Ние търпим укори, че една част от решенията ни не са докрай устойчиви - че се случва едно решение да бъде променено. Освен това един политик трябва да бъде достатъчно чувствителен към общественото мнение и да се съобразява, ако някое решение предизвика смут или недоволство", отбеляза Дончев.

Той коментира и бъдещето на "Турски поток": "Безспорно, транзит на газ, откъдето и да било, носи приходи. Той генерира транзитни такси. България е стартирала не един проект за разширяване на газопреносната мрежа. Идеята е да сме отворени към всички предложения, тъй като газовата карта на Европа е много динамична. Това са възможности от търговия, диверсификация и приходи от транзит".

Томислав Дончев отбеляза, че разширяването на газопреносната инфраструктура ще се прави с български пари. "Това се прави със средства от бюджета и със средства от ЕС. В този смисъл не очаквам негативен коментар. Аз съм научен да се опирам на законите, нормите и на правилата".

"Що се отнася до АЕЦ "Белене", има конкурсна процедура за избор на стратегически инвеститор. Държавата вече притежава два реактора, площадка, разрешителни. И ако някой е склонен да доинвестира, нека бъде така добър да подаде документи за процедурата. През следващите няколко месеца картината ще се изясни и ще се види кои са всъщност имащите сериозни намерения за инвестиции", коментира Дончев и допълни: "Проектът трябва да се реализира като пазарен".

Той коментира и реформите в държавната администрация. След 2017 г. са премахнати 12 удостоверения, 165 вида справки и се използват 62 регистъра. "Главната задача е гражданинът да престане да бъде куриер и да пренася документи от една администрация в друга. Трябва да се направи така, че администрациите да обменят документи по административен път. Няма по-мощен стимул за административната реформа от електронизацията на процеса", заяви Дончев. "Най-важно е този процес да стигне до гражданите. Критичният момент е новите документи за самоличност, които трябва да са съпроводени с т.нар. електронна идентичност. Чрез личната карта ще можете да се заявите в цялата система, без да посещавате гише".

В политически аспект за договореността между ГЕРБ и СДС той заяви: "Ние на избори исторически винаги сме участвали сами. Не сме имали нужда от коалиционна подкрепа. Този ход не е свързан с увеличаването на електоралната мощ. Той е знак, протегната ръка към дясното. Обединение не само на ниво идеи и принципи, още повече, че това се случи след един призив на господин Дол. Ние никога не сме имали проблем да партнираме с някого, с когото нямаме ценностни различия".

Томислав Дончев коментира и "мъжкото момиче" Елена Йончева, която застана начело на евролистата на БСП. "Не се тревожа от нищо и не ми е работа да коментирам изборите, които правят другите политически сили. Надявам се изборите да бъдат честно състезание, е не партийна механика. Изборите не са олимпиада, но са шанс да се направи едно състезание на идеите. И гражданинът да прецени на кого има повече доверие и кого харесва повече".

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! В парламента гледаха два проекта за сексуалното насилие над деца. ИТН скочиха на Асен Василев заради финансови акробатики. Заместник-председателката Кирова с ехидни подмятания към Тошко Йорданов (ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! В парламента гледаха два проекта за сексуалното насилие над деца. ИТН скочиха на Асен Василев заради финансови акробатики. Заместник-председателката Кирова с ехидни подмятания към Тошко Йорданов (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 94
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК