ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Тонове череши ще останат тази година по дърветата, твърдят производители от Кюстендилско. Заради липсата на преработвателни предприятия за поредна година вкусните кюстендилски плодове или ще отидат за ракия, или ще останат необрани.
Причината за това са и ниските изкупни цени, поскъпването на препаратите за обработка на масивите, липсата на изкупвачи и високата цена, която искат берачите.
"От 60 години съм в сектор "Земеделие" и производството на череши. Това чудо, което става в последните години, не е било никога, а от година на година става все по-трудно. Причините са назад във времето, когато ликвидационните съвети унищожиха преработващите предприятия. На територията на област Кюстендил имаше 7-8 предприятия, които поемаха цялата продукция и нищо не се хвърляше. Сега, продукцията дори е много по-малко от тогавашния добив на череши, но не можем да оползотворим реколтата, защото няма предприятия", разказа пред БТА Кирил Димитров, който отглежда 100 декара черешови насаждения в местността Черна нива, по пътя за Дупница.
Мъжът споделя, че единствените изкупвачи на череши в региона са италианска фирма в кюстендилското село Копиловци и още две местни частни предприятия, които купуват много малки количества.
"Всички заедно не решават проблема с черешите в региона", твърди Димитров.
Себестойността на килограм череши през миналата година е излизала на производителите около около 0,70 лв./кг. Тогава изкупвателните пунктове взимаха плодовете на цени между 0,60 лв и 1.00 лв. Тази година изкупната цена се вдигна до 1,10 - 1,20 лв., обаче стойността на торовете и препаратите за обработка скочиха между три и четири пъти.
"Берачите пък не влизат в масивите за по-малко от 0,80 ст./ кг и нещата продължават да са проблемни", разказва Димитров.
Според него кюстендилската череша е изключително добър плод, но ако държавата не вземе мерки за развитието на черешопроизводството, особено в Кюстендилска област, през следващите години то ще западне.


