Вход
София
Времето в София 10 o C

Тонове мъртва риба изплува край Черноморец

Тонове мъртва риба изплува край Черноморец

на 24.09.2020
6895
0
Тонове мъртва риба изплува край Черноморец
Автор: ПИК
24.09.2020
0
6895

Тонове мъртва риба изплува от язовир край Черноморец. Някои от екземплярите толстолоб са големи повече от метър. Сред умрялата риба има сом и шаран. Язовирът е общински, но е отдаден на концесия. След сигнали се издава предписание рибата да бъде изчистена от брега и извозена в екарисаж, предава за мащаба на бедствието Би Ти Ви.

Мъртва риба изплува в Равногорска река край Брацигово

Мъртва риба изплува в Равногорска река край Брацигово

Подаден е сигнал за мъртва риба в река Равногорска край...

на 03.08.2020

От Басейнова дирекция обясниха, че към дата на извършване на проверката, водата в язовира е около 30% от общия обем, което е вероятна причина за липса на кислород, което пък е довело до смъртта на рибата.

"Язовир "Круша 1“ и "Круша 2“ са каскадни язовири. Приток от "Круша 2“ към проверявания "Круша 1“ няма, тъй като "Круша 2“ е напълно сух. Първите резултати от физикохимичния анализ показват ниско количество на кислород и завишени концентрации на амониев азот“, обясни главният експерт Събина Русева.

При проверката не са открити брегови източници на замърсяване, нито заустяване на води, обясняват от Басейнова дирекция. Настоящият концесионер стопанисва язовира от 2016 г. Преди това за него се е грижело ловно-рибарското дружество "Лебед“.

Председателят на дружеството Невен Каравасилев обясни, че засушаването и липсата на кислород е причина за мъртвата риба. По думите му първото зарибяване на язовира е било с шаран, но заради тревите и тръстиката се налага да пуснат толстолоб и бял амур.

Кметът на Черноморец Росен Деспов уточни, че концесионерът на язовира е обяснил, че е видял няколко дни преди това да излизат отделни екземпляри, но не е очаквал, че ще се стигне до толкова умряла риба.

Сподели:
свързани новини
Тонове мъртва риба задръстиха язовир край Бургас – ето причината за измирането Тонове мъртва риба задръстиха язовир край Бургас – ето причината за измирането
Тонове мъртва риба са открити в язовир, на около 20 км....
на 23.09.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33291
архив

Виждайки падаща звезда, водопроводчикът Грую не можа да формулира ясно желанието си, поради което получи петлитрова руса бутилка ракия с големи гърди…

x
САМО В ПИК TV: Моделка на Божков роди тайно от софийски топ ерген
x
Социолози определиха идеалната възраст за щастлив брак
x