Вход
София
Времето в София 17 o C

"Топлофикация Перник" се стреми да се превърне в зелена централа, за да запази работните места на хората от региона

"Топлофикация Перник" се стреми да се превърне в зелена централа, за да запази работните места на хората от региона

на 08.07.2020
14791
0
"Топлофикация Перник" се стреми да се превърне в зелена централа, за да запази работните места на хората от региона
Автор: ПИК
08.07.2020
0
14791

От доста време се говори за стратегията, чрез която ще се осъществи Зелената сделка и за това какви суми ще бъдат отпуснати на България като страна член, за да адаптира производството на електрическа енергия в страната към директивите на Европейския съюз.

Всички знаем, че България е тясно зависима от въглищата и създаването на достатъчно мощности, работещи на по-екологични горива, няма да бъде лесен. 

Предприятията, произвеждащи енергия основно от въглища е необходимо в сравнително кратки срокове да намерят не само подходящ, а и ефективен начин да преустроят съоръженията си и да ги пригодят към работа с нови горива, осигуряващи по-добри екологични параметри т.е. редуциране на количествата изпускани въглеродни и други емисии. Природният газ е една от временните алтернативи за част от централите на въглища. Това гориво ще се яви преходно за създаването на високоекологично производство на енергия. 

Един от най-пресните примери, който демонстрира усилията по преминаването постепенно от производство на енергия на въглища към добиването и от природен газ е от една от най-обсъжданите в медиийното пространтство топлофикации – Топлофикация Перник.

През годините дружеството премина през различни варианти за промяна в енергийния микс. Преди време от Топлофикация Перник оповестиха желанието си да произвеждат енергия от отпадъци, но намерението бе обект на критики и поради наложения негативен обществен отзвук и бяха принудени да се откажат. За момента от Топлофикация Перник са се спрели на вариант за замяна на част от въглищата поетапно с екологични заместители – природен газ и биомаса.

За биомасата от дружеството все още очакват позволение от РИОС.

Преди няколко месеца лично изпълнителният директор на Топлофикация Перник инж. Любомир Спасов обяви, че планът им е от следващата година в периода, в който парното не е пуснато, да работят изцяло на природен газ. Това може да стане реалност благодарение на влизането в експлоатация на новите когенерации, закупени от дружеството. Миналия месец бе оповестено, че на площадката на Топлофикация Перник са пристигнали 3 броя и в момента са в процес на инсталиране. 

„Ако ни разрешат да смесваме биомасата, която представлява възобновяем източник на енергия, с въглищата, ще подобрим чувствително екологията на Топлофикация Перник. Въвеждането в микса от горива, който използваме при производството на енергия, на все по-големи количества природен газ и биомаса, неминуемо е важен акцент от цялостната ни стратегия към създаване на „зелена Топлофикация Перник“. Борим се да превърнем Топлофикация Перник в зелена централа, за да запазим работните места на работещите при нас.“ – заяви инж. Спасов.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 23257
архив

Нищо не подобрява настроението сутрин в офиса така както шепа "Виагра", разтрита на прах и изсипана в общата кутия за кафе.

 

няма нови новини
Днес: 41
hot
най-четени новини в момента
сега
2413
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
Яко плюскане на "Орлов мост" - агитките на Маджо и Божков смениха луксозната бира с биосокове и сладолед. Метежниците в категорията 60+, но лелеят за ново бъдеще (СНИМКИ)
x
САМО ЗА ДАМИ: Защо не трябва да се срещате с женен мъж?
x