Топлоцентралата на НДК става център за съвременно изкуство

КУЛТУРА

Топлоцентралата на НДК става център за съвременно изкуство

17985
на 26.06.2020
Топлоцентралата на НДК става център за съвременно изкуство
Автор:   ПИК

Бившата топлоцентрала на Националния дворец на културата в столицата ще се преобразува в център за съвременно изкуство. Строителните работи по трансформацията на пространството в място за независими творци започнаха през този месец, а днес кметът Йорданка Фандъкова провери ремонтните дейностите по сградата.

Центърът ще се помещава в сградата на топлоцентралата на НДК в столичния Южен парк-2. Идеята за общинско пространство за съвременно изкуство датира от 2015 година, а строителните работи вече са факт, каза Йорданка Фандъкова:

„Проектът предвижда максимално запазване на промишления вид на сградата, с голяма зала, две по-малки зали, кафене, външен амфитеатър, разбира се, с много зеленина. Знаков обект, който ни приобщава с най-добрите европейски примери за грижата и възможностите за съвременно изкуство“.

С трансформацията на промишлената сградата в място за изкуство се откриват възможности пред съвременните независими артисти, уточни режисьорът Веселин Димов от Асоциация „Топлоцентрала“:

"Да има едно прекрасно място в центъра на града в паркова среда, което да е привлекателно, да е дом на независимите артисти, да е привлекателен също със съвременна култура и изкуство от най-високо качество, да има международни взаимодействия. Едно включващо място, една културна атракция в град София".

Очаква се Центърът за съвременно изкуство да заработи догодина.

препоръчано
Сподели:
Бомба x
Зодиите, които са готови на всичко, за да постигнат целта си Зодиите, които са готови на всичко, за да постигнат целта си
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов в Котел: Радев видя, че се сгромоляса митът, че може да управлява - загроби Северна България и съсипаха държавата! Затова започнаха да натискат Трифонов и вчера му отмъстиха с унижение и обиди от агитките им на улицата - Трифонов трябва да е премиер (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов в Котел: Радев видя, че се сгромоляса митът, че може да управлява - загроби Северна България и съсипаха държавата! Затова започнаха да натискат Трифонов и вчера му отмъстиха с унижение и обиди от агитките им на улицата - Трифонов трябва да е премиер (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 108
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това