Топ експерт за ваксината на „АстраЗенека”: Трябва да се обърне специално внимание на жените под 30 години, с наднормено тегло, които пушат или вземат контрацептиви

Здраве

Топ експерт за ваксината на „АстраЗенека”: Трябва да се обърне специално внимание на жените под 30 години, с наднормено тегло, които пушат или вземат контрацептиви

14420
на 10.04.2021
Топ експерт за ваксината на „АстраЗенека”: Трябва да се обърне специално внимание на жените под 30 години, с наднормено тегло, които пушат или вземат контрацептиви
Автор:   ПИК

Трябва да се обясни на хората, че "Астра Зенека" е опасна за жени под 30 години, с наднормено тегло, които са пушачки или вземат контрацептиви. Защото пушенето, наднорменото тегло и контрацептивите по принцип си имат индикации или усложнения, които се проявяват точно в тромбоза. Това коментира пред БНТ проф. Светлана Велизарова, началник на детската клиника в Белодробната болница в София.

препоръчано

„Точно за хората над 65 години е най-малко опасна "Астра Зенека", там няма противопоказания за приложение”, подчерта проф. Велизарова.

Всяко вирусно заболяване започва в късната есен, развива се зимата и вече пролетта намалява, допълни тя.

„Считам, че май-юни вече няма да говорим за ковид, не че той ще изчезне, но просто топлото време определено му влияе – добави проф. Велизарова. - Ако не се справим с ваксинацията, предполагам, че ще имаме една лека вълна отново октомври-ноември.

Независимо, че се отчитат да кажем 400 000 официално минали през това заболяване, аз считам, че те са поне 6-7 пъти повече. Тоест, около 2 милиона вече са минали през това заболяване.

Моят личен опит показва, че много болни просто не съобщават, за да нямат редица бюрократични неудачи, да не ги спират за дълго време, да не се обследват целите семейства с тестове и това е причината за тази скрита заболеваемост.

Ако продължим да ваксинираме по 10 000 на ден, до октомври ноември спокойно можем да ваксинираме към 2 милиона човека. Нямаме нито едно болно дете от коронавирус в момента в клиниката. Вирусът се подмлади затова, че станаха достъпни тестовете - родителите с ковид или съмнения веднага изследват и децата си.

Детската симптоматика е много по-лека. От моя личен опит - децата обикновено са с един ден с хрема или главоболие, и това е. По принцип децата с хронични заболявания и наднормено тегло са рисковата група.

Убедена съм че след 3-4 години ние ще забравим ковид в световен мащаб, но съм убедена, след 10-20 години, ние ще говорим за т.нар. ковид поколение - поколение, което ще има много пропуски, не само образователни, но и социални, комуникативни, защото през тази година то е натрупало много пропуски.

Няма ваксина в света, която да няма странични ефекти. Въпросът е, че ковид така се раздуха, че стана една масова световна история. Аз почти нямам спомен за друго заболяване, което да засегне дори политическата обстановка в света. И мисля, че малко се слушат лекарите”.

 

 

Сподели:
Бомба x
Под какви заболявания се “маскира” депресията Под какви заболявания се “маскира” депресията
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Борисов с първи думи към служебните министри: Основна цел пред кабинета сега е да организира честни и прозрачни избори (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Борисов с първи думи към служебните министри: Основна цел пред кабинета сега е да организира честни и прозрачни избори (ВИДЕО)
ново
Днес: 300
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това