Топ кардиологът проф. Пламен Гацов пред ПИК: Без спецболници за COVID-19 страдат всички останали пациенти. Над 75 хил. души са починали от сърдечно-съдови заболявания през 2020 г., а от вируса - 8 555

Епицентър

Топ кардиологът проф. Пламен Гацов пред ПИК: Без спецболници за COVID-19 страдат всички останали пациенти. Над 75 хил. души са починали от сърдечно-съдови заболявания през 2020 г., а от вируса - 8 555

31688
на 14.01.2022
Топ кардиологът проф. Пламен Гацов пред ПИК: Без спецболници за COVID-19 страдат всички останали пациенти. Над 75 хил. души са починали от сърдечно-съдови заболявания през 2020 г., а от вируса - 8 555
Автор:   ПИК

Как България управлява COVID-кризата, направено ли е всичко възможно, за да бъдат обгрижени не само болните от вируса, но и останалите пациенти със здравни проблеми, ефективни ли са зеленият сертификат и ваксините попитахме топ кардиолога проф. Пламен Гацов от Медицинския университет в Плевен. 

препоръчано

- Проф. Гацов, как оценявате действията на властите спрямо заразата COVID-19. Успяват ли да се справят като медицинска помощ, болници, персонал и взехме ли си поука от началото на кризата досега?

- Почти две години след началото на COVID-19 пандемията, у нас не се направиха никакви стъпки да се изградят специализирани болници, които да поемат нови вълни на заразени. И това нещо се повтаря всеки път, при всяка вълна - специализираните клиники по кардиология, неврология, нефрология, хирургия, ортопедия и пр. тъкмо започнат да работят и се налага да бъдат превърнати в COVID-отделения или най-малкото персоналът да бъде пренасочен към COVID-отделенията. И така те не могат да изпълняват своите задължения. Това е много вредно. И докато в началото имаше някаква логика, поради липса на други възможности, сега вече мина достатъчно дълго време, за да могат да се направят такива болници, да се оборудват и да бъдат достатъчно добре окомплектовани с персонал, за да може те да поемат тези вълни  и да не се налага и ограничава възможността на останалите пациенти да получат адекватна помощ. В Китай вдигаха болници за месец, у нас още нищо не е направено.

- Какво показва статистиката, колко от пациентите, извън COVID-заразените, са пострадали от липсата на адекватна медицинска помощ, докато трае кризата? Кои са най-потърпевшите?

- Вие знаете, че хората със сърдечно - съдови заболявания (т.н. „органи на кръвообращението”), инфаркти, инсулти, са основната част на пациентите, които загиват ежегодно. За 2020 година има статистика, за 2021 все още не е завършена. Но за 2020 г. има ясна статистика спрямо 2019 г. Хората, които са загинали в повече, са 16 662. Говорим спрямо 2019 г. Това е разликата между починалите през 2019 и 2020 г. Статистиката сочи, че 60,6% от общо починалите в страната, или над 75 000 души са починали от сърдечно-съдови заболявания. Докато от COVID-19 са починали 8 555 човека за 2020 г.

- Откъде идва това увеличение при болните от сърдечни и съдови заболявания?

- Логиката е такава, при всяка вълна на COVID, се затварят специализирани клиники - кардиологични, неврологични, нефрологични, хирургични и т.н., което води до това, че част от тези в повече загинали, са си отишли заради липсата на достатъчно грижи в тези области, които са изключително важни. И ако знаем, че ако в началото е било трудно да се справим с COVID-кризата, то вече имаме опит от 2 години. И, дай, Боже, да приключи това тази година, но, ако не приключи, ние трябва да сме готови.

- Към момента обаче, не се чуват намерения за изграждане на такива специализирани COVID-болници. 

- Аз затова се обръщам към вас, защото не виждам също такова нещо. Колегите ми също се безпокоят. Българското здравеопазване имаше една чудесна достъпност и в рамките на 2-3 денонощия всеки можеше да достигне до когото си поиска от специалистите, а това нещо в момента е затруднено и не може да не се отразява на хората извън COVID-ситуацията. Никой не се радва, естествено, че хората загиват, но ние трябва да предпазим и останалите. Трябва да се погрижим за останалите пациенти.

- Предполагам, че наблюдавате протестите срещу зеления сертификат. Какво е вашето отношение към тези процеси?

- Принципно лекарите не бива да се занимават с политика, но някой беше казал, че ние и да не се занимаваме, политиката се занимава с нас. Ако зелените сертификати не докажат своята функция, а аз имам наблюдение от Западна Европа, където процентът на ваксинирани е огромен, но въпреки това има огромни вълни на новозаразени, например във Франция над 200 хил. на ден, това означава, че този сертификат не е достатъчно добре обмислен. И ако ние помислим, че той може да забави вълните на COVID, ежедневието ни показва, че той не може да запази здравето на хората. Болестта си върви, ние виждаме хора със зелен сертификат, като председателя на НС, които не само се разболяват, ами са потенциално опасни за хората около тях и това далеч не е изключение.

- Но знаем, че единственото спасение сега са ваксините...

- Медицината е особено нещо, тя е консервативна и е така, защото е много важна. Тази свръхактивност много бързо да намерим някакви ваксини, преди да са достатъчно изпитани и да ги приложим масово, без да сме сигурни какво ще стане, е смущаваща. Това лично за мен е необяснимо. Аз не съм имунолог, но съм лекар с 34-годишна практика. Спешните ситуации са важни неща, но първият принцип на медицината е „Primum non nocere“, което ще рече "Първо не вреди!". Ако не си сигурен, но го прилагаш масово, това означава, че може да има и вреда. Това е основен принцип в медицината, аз не се занимавам с вирусология, но такива принципи не могат да бъдат заобиколени.

- Какви са наблюденията ви във вашата област, в кардиологията, при болните от COVID-19? Чуват се доста оплаквания за странични ефекти?

- Има тежко протичащи COVID-случаи и те в някакъв немалък процент от случаите имат сърдечна насоченост. За съжаление, пациентите с тежък COVID, особено ако имат предварителна патология - артериална хипертония, сърдечна недостатъчност и т.н., за тях рискът е по-голям. Разбира се и самият COVID-вирус може да засегне сърцето. За щастие, това не е най-често срещаното, защото основната патология е в белите дробове. Но и сърцето много често страда.

Проф. д-р Пламен Гацов завършва медицина през 1987 г. в МУ – Плевен. От 1990 г. след спечелен конкурс е последователно асистент, старши асистент и главен асистент в Националния център по сърдечно-съдови заболявания (понастоящем МБАЛ „НКБ”), София.

През 2005 г. защитава дисертационен труд за придобиване на ОНС „Доктор” в областта на коронарната физиология, а през 2007 г получава академичната длъжност „Доцент”. 

От м. януари 2010 г. работи в Университетска болница „Лозенец”, а от ноември 2010 до м. август 2015 г. е началник на клиниката по кардиология в същата болница.

От септември 2015 е зам. началник, а от 2018 до 2021 г. е  началник на клиниката по кардиология на Втора МБАЛ-ЕАД, София.

През 2015 г. защитава научната степен „Доктор на науките”, а от 2017 г. е избран за Професор към МУ – Плевен.

Специалист по вътрешни болести и кардиология. Сертифициран за ехокардиография – експертно ниво и инвазивна кардиология.

Проф. Гацов е автор на над 200 научни труда – монографии, глави от учебници, сборници и статии, които са публикувани в български и световно-известни научин кардиологични издания. Изнасял е доклади на български и международни научни форуми в Европа, САЩ и Япония. Специализирал е в Гърция (изследователска стипендия на Европейското кардиологично дружество), Япония (стипендия на института „Кинки”, Осака), САЩ (стипендия на МЗ на РБългария). Член на български и европейски научни организации. Член на редакционните съвети на балгарски и европейски списания. Главен редактор на сп. „Българска кардиология” (2014-2020 г.). Главен редактор на сп. „Форум за интервенционална кардиология”. Награден с медал за заслуги от Европейската асоциация по сърдечна недостатъчност.

Сподели:
Бомба x
Жените ненавиждат тези 3 неща в секса Жените ненавиждат тези 3 неща в секса
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Николай Бареков с горещ коментар за гей скандала с Киро, семействата и любовниците в кабинета: Управлява ни един малоумник, който отиде в Брюксел да плюе по врага на Прокопиев - Делян Пеевски (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV! Николай Бареков с горещ коментар за гей скандала с Киро, семействата и любовниците в кабинета: Управлява ни един малоумник, който отиде в Брюксел да плюе по врага на Прокопиев - Делян Пеевски (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това