Топ лекар за третата вълна на пандемията: В момента все по-често се стига до изключително тежки усложнения

Акценти

Топ лекар за третата вълна на пандемията: В момента все по-често се стига до изключително тежки усложнения

43252
на 18.04.2021
Топ лекар за третата вълна на пандемията: В момента все по-често се стига до изключително тежки усложнения
Автор:   ПИК

В момента заболяването от коронавируса протича различно, като се стига до изключително тежки усложнения. Това коментира пред БТВ проф. Николай Младенов, ръководител на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение към болница „Токуда”.

препоръчано

Той говори за ситуацията около третата вълна на коронавирусната пандемия и ще издържат ли болниците ни на натоварванията.

„В момента  болестта протича по-различно. Стига се до изключително тежки усложнения – заяви проф. Младенов. – Това, че имате PCR-тест  или антигенен позитивен или отрицателен, реално не означава почти нищо. Ако тестът е позитивен, трябва да се сетите, че нещо се случва с вас и да влезете в протокол за установяване на състоянието си. Тези мерки пък да покажа какво лечение ви е нужно. Това трябва да стане максимално бързо. Когато при нас пациентите дойдат в стадий, на така наречената цитокинова буря, което напоследък става все по-често, за тези пациенти нещата са почти обречени. Всичко е въпрос на организация на здравеопазването. Дали ще е участъковият,  личният лекар, спешното звено, което диагностицира пациенти. Всичко това е въпрос на мисъл, процедури и начин на медицинско поведение.

Много е важно да се отбележи, че само с профилактика е несериозно да се опитва човек да се справи с проблема. Редно е да се потърси медицинска помощ и човекът да е наясно  какво точно му е състоянието, а антигенният и PCR-теста само показват, че има някакъв проблем. Но този проблем по някакъв начин трябва да бъде диагностициран и след това отстранен”.

 Проф. Младенов говори и за разпускането на Националния оперативен щаб.

„Имам свое мнение за ролята на този щаб – заяви проф. Младенов. - Ведомствените болници имат оснтовна роля в такива ситуации и участия при кризи – МВР болница, Военна болница са ключови. Напълно нормално е шеф на такава болница да е начело на такъв щаб. Тук нямаме разминаване. Реално обаче не успяхме да стигнем до единен протокол за поведение с болните. На Запад такъв протокол се прави в рамките на една-две седмици и се променя с оглед на ситуацията. Нужно е специалисти да следят всички новости, които се прилагат за лечение. Ето, проф. Момеков например, който е прекрасен фармаколог, е нормално да е в такъв щаб. Председателят на дружеството по анестезиология и реанимация също трябва да е. Тъй като е напълно запознат отвътре с нещата”.

Сподели:
Бомба x
САМО ЗА ДАМИ: Как да спечелите сърцето на един мъж САМО ЗА ДАМИ: Как да спечелите сърцето на един мъж
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов контрира Слави: Заял се колко струват изборите, да сметне и ваксините! 100 милиона му се виждат малко (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов контрира Слави: Заял се колко струват изборите, да сметне и ваксините! 100 милиона му се виждат малко (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 207
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това