BG EN

Топ лечителят д-р Гайдурков разкрива пред ПИК сензационната си рецепта срещу грипа! Вижте как да сте здрави тази зима!

ГОРЕЩО
ЧАС ПИК

Топ лечителят д-р Гайдурков разкрива пред ПИК сензационната си рецепта срещу грипа! Вижте как да сте здрави тази зима!

201138
на 17.01.2015
Топ лечителят д-р Гайдурков разкрива пред ПИК сензационната си рецепта срещу грипа! Вижте как да сте здрави тази зима!
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

„Аз не съм лечител. Това, което практикувам, е строга научна медицина”, казва експертът по диетично хранене д-р Гайдурков. Ученикът на Лидия Ковачева е нутриционист - лекува само с промяна в начина на хранене. Д-р Георги Гайдурков е завършил медицина, специализирал е нутрициология. Завършил е и магистратура по психология. Работил е в неотложно звено и бъбречно отделение към МБАЛ „Христо Ботев” - Враца и 12 години в Център по хемодиализа към МБАЛ „Св. Анна” - София. От 2001 г. е ръководител на Консултативен център за безлекарствена терапия и личностна промоция „Санитас” – София.

препоръчано

- Д-р Гайдурков, празниците още не са отшумели, продължава и серията от имени дни. Възможно ли е богатата трапеза да бъде и здравословна?

- Последователното хранене, както и приемът на по-малко сол и по-малко термично обработена мазнина са част от начините за приготвяне на здравословна трапеза. Традиционната ни кухня по принцип е здравословна и неслучайно българският народ се е славил толкова години със своите дълголетници. В наши дни обаче се консумират прекалено много технологично преработени храни, които не са адресирани от природата за човешкото тяло. 
Основен проблем са хидрогенираните мазнини, които чисто еволюционно няма как да се преработят от хората и съответно водят до влошаване на здравето.
Разбира се, не празниците разболяват хората, а начинът на хранене през цялата година.

- Какви правила да спазваме на масата, за да избегнем натоварването и да улесним доброто храносмилане?

- Трябва да следваме принципа на последователното хранене. Първо се хапват въглехидрати (ориз, картофи и др.), след което се консумира месо. По този начин в стомаха няма да има тежест. Друг вариант е храната да се яде разделно - като не се смесват месо и въглехидратни храни. Към основното ястие винаги трябва да има сурова салата. Тя дава много ензими, които подпомагат нашето хранене. Тогава, дори да поемем “вредна храна”, ако е придружена със салата, тя няма да затрудни толкова храносмилането. Да се използва в умерени количества сол и по-рядко да се употребява термично обработена мазнина.
Когато храна се пържи или пече с добавена мазнина, се променят мастните молекули и интоксикират вътрешните органи. Месата имат достатъчно скрита мазнина, дори и така наречените постни меса, така че може да не добавяме допълнително олио и други растителни мазнини.

- Има ли място алкохолът в т.нар. последователно хранене?
- Добре е алкохолът да се пие на гладно. Ако пием неконцентриран алкохол - вино или бира, преди храната и непосредствено след това продължим с нашето ястие, тогава няма да имаме никакъв проблем. Ако смесваме различни видове алкохол, преди това трябва да се консумира джинджифил. Той не позволява да се стигне до вторична ферментация в стомаха. Царят на подправките – джинджифилът, се използва и когато смесим безразборно храните или допуснем особено неблагоприятното “хапка-глътка”. Ако междувременно тогава похапваме по малко джинджифил, ще намалим негативите до минимум. Тази подправка може да се приема сурова – под формата на настърган корен или суха, на прах.
Ето една рецепта за домашно маринован джинджифил: нарязан (настърган) на много тънки филийки корен джинджифил се накисва в лимонов сок с малко палмова захар и капки оризов оцет. Съхранява се като заготовка в хладилник (до 1 месец). Може да се добавя към готовите ястия или в процеса на готвене.

- Какъв режим препоръчвате за прочистване на организма след дългите празници?

- Традицията на народите по света е наложила правилото, че след празници трябва да има и разтоварителни дни. Най-добрият вариант е, ако дадем почивка на нашето тяло, през която да приемаме сурова растителна храна - плодове, зеленчуци, особено прясно изцедени зеленчукови сокове, тъй като те алкализират нашата обмяна. Много полезни са и суровите ядки. Трябва да си дадем и почивка от термично обработената храна - без сол и мазнина. Това е най-добрият вариант за почивка на тялото. 

- Какво трябва да включва зимното ни меню, за да се храним пълноценно?

- Нека през зимата голяма част от храната ни да е в растителен вариант, придружена с умерено количество животински продукти. По това време на годината организмът се нуждае и от зърнени и бобови храни. 

- Вредна или полезна е туршията, която е неизменна част от зимното меню на българите?

- Единственият негатив при туршиите е солта, която се ползва като консервант. Тя води до редица проблеми в човешкото тяло. Може да се прави и безсолна туршия, която обаче е нетрайна във времето и трябва да се съхранява в хладилник. 

- Лекарите предупреждават, че се задава грипна епидемия, каква е вашата рецепта за подсилване на имунитета?

- За нашата имунна система можем да се грижим не като я стимулираме, а като не я замърсяваме. Така, както наркотикът първо стимулира, а след това изтощава и разрушава нервната система, така и стимулантите на имунитета могат да постигнат само краткосрочен ефект. След него неизбежно следва фазата на изчерпване и имунен дефицит.
Животинските продукти образуват в обмяната най-токсичните съединения, които замърсяват вътрешната ни среда. Когато дадем възможност на тялото да отдели тези отрови, нашата защита автоматично се възстановява. На второ място, технологично преработените храни, включително индустриалният хляб и тестените продукти, са тези, които отслабват имунитета.
Най-простата и ефикасна процедура за повишаване на нашата защита е провеждането на разтоварителен период без животински храни. При съобразяване с индивидуалното състояние това може да бъде 10-14 дневен период на сурови плодове, зеленчуци, прясно изцедени сокове, смуути и сурови ядки.
Можем да захраним за 7 дни, като добавим зърнени и бобени варива. Такъв курс е желателно да провеждаме всеки сезон, като 1 ден седмично винаги оставяме суровояден. В регулярното хранене следва да гарантираме пълноценен внос на много витамини и достатъчен белтъчен прием – на първо място е суровият яйчен жълтък. Риба и меса - до 1 път седмично, приети само със зеленчук  и ограничен внос на млечни продукти, които образуват най-много слуз, предразполагайки по този начин  към различни инфекции.
За силен имунитет препоръчвам да се консумират бъзак, ехинацея, както и подправки като чесън, джоджен, копър, босилек, джинджифил, куркума, индийско орехче.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 8 юли - Стрелците да се подготвят за сериозни промени, Козирозите днес са в отлична форма САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 8 юли - Стрелците да се подготвят за сериозни промени, Козирозите днес са в отлична форма
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! Евродепутатът Емил Радев: Еврозоната стана по-силна с приемането на България - ще трябва да сложим край на спекулата и спекулацията по темата (ОБНОВЕНА) ГОРЕЩО В ПИК TV! Евродепутатът Емил Радев: Еврозоната стана по-силна с приемането на България - ще трябва да сложим край на спекулата и спекулацията по темата (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 108
горещо
hot
най-четени новини в момента