Топ пулмологът Александър Симидчиев разкри защо ще става политик - зарязва ли медицината завинаги

Акценти

Топ пулмологът Александър Симидчиев разкри защо ще става политик - зарязва ли медицината завинаги

33220
на 26.02.2021
Топ пулмологът Александър Симидчиев разкри защо ще става политик - зарязва ли медицината завинаги
Автор:   ПИК

Пулмологът д-р Александър Симидчиев коментира горещата тема с влизането му листите за предстоящите парламентарни избори. Той засегна и темата с пандемията от коронавирус. Симидчиев обаче не пожела да разкрие коя партия го поканила.

препоръчано

„Приех, първо, защото ме поканиха, няма да бъда обвързан с партия. През последната година говорех една година по медиите, но нямаше ефект. Сега се надявам, че от парламентата трибуна ще бъде по-различно.  Не може една партия да оправи здравеопазването. Тази политика надхвърля мандатността. Има нужда от разум“, обяви Симидчиев по БНТ защо реши да се впусне в политиката.

„Мен ме поканиха. Според мен колегите от партиите видяха, че здравеопазването е ключов компонент. То не може да бъде правено само от политици, но и от медици. Партиите имат правото да си кажат. Нека партиите да си обявят. Аз казах, поканиха ме и приех. Няма нужда да ме питате. Става дума за ден-два. Много ми се ще да не е важна партията, а какво ще се свърши“, измъкна се той.

„В политиката има хронични процеси, които трябва да бъдат лекувани. Когато лекуваме хронични заболявания ,които се лекуват с промяна на поведението. Това трябва се случи и в политиката. Истински се надявам  да бъда катализатор за консенсус и промяна“, заяви той.

„Това, което аз виждам, когато се говори аргументирано, се получават нещата. Подобна дискусия липсва в парламента, отсече той.

„Решението не е медицинско. От чисто медицинска гледна точка  не трябва да се случват. Но тези, които взимат тези решения, те трябва да балансират. Те трябват да вземат правилното решение, без да се уврежда здравето на хората", отговори той на въпрос за отварянето на заведенията  и разхлабването на мерките.

"Не оправдавам това, че се пускат доста неща. Определено имаме възраждане на пандемичния процес", изтъкна той.

„Нашият щит е мъничък. Изисква се 70 процента да се преболедували, за да имаме по–голям щит. При този вирус липсва сезонност. Не вярвам в близките месеци да появи сезонност. Нядавам се да не се стигне. Изходите са два. Дано да не направим пик – другият е разряд пик", коментира Симидчиев.

„Ако спазваме мерките, пикът може да е много по-малък. Ако се юрнем по заведенията, може да е още по-голям. Има по-малко и повече рисково общуване. Маската намалява риска от зарязавене с 30 процента. Когато сме затворено пространство без маска рискът се увеличава с 40%.", разясни той.

По думите му вече имаме средства да повлияем на лечението и на хода на пандемията.

Според него всичко е можело да бъде по-подредено и с дългосрочна политика.

„Фактът, че се прескачат фазите на ваксинация, не е добре. Това въведе и вируса на съмнението. Има затруднение при хора, които трябваше да са по-напред", обяви той.

„Ваксините са много трудни за поизводство. Доста по–сложно е да се предвиди какво ще се случи при производството на векторните. В над 100 държави по света изобщо не са доставени ваксини.“, коментира той.

„Всички, които са подходящи за ваксина, съм им казвал да се ваксинират максимално бързо с наличната ваксина. Ако разгледаме всички ваксини, ще видим че всички защитават добре от тежко хоспитализиране и смъртността. Ако трябва да избираме, трябва да е тази, която е налична", отговори той на въпрос за избор на ваксина.

„Важно за хората във властта е да могат да говорят разбираемо и да има доверие в тях", каза той. 

„Днес получих смс :Мислех, че вирусът  е игра на табла, но се оказа игра на шах". Почти няма пациенти, които да карат вируса по един и същи начин", завърши той.

 

 

Сподели:
Бомба x
Тези пет признака показват, че партньорът ви не е единственият Тези пет признака показват, че партньорът ви не е единственият
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Народът каза - избра мен и ГЕРБ! Предлагам Даниел Митов за премиер, а Караянчева - за председател на парламента (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Народът каза - избра мен и ГЕРБ! Предлагам Даниел Митов за премиер, а Караянчева - за председател на парламента (ВИДЕО)
ново
Днес: 54
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това