Топ 5 на най-продаваните книги на издателство "Милениум" (12-18 август)

КУЛТУРА

Топ 5 на най-продаваните книги на издателство "Милениум" (12-18 август)

10472
на 18.08.2023
Топ 5 на най-продаваните книги на издателство Милениум (12-18 август)
Автор:   ПИК

Премиерният том от популярната поредица „История на войните“ – „Американската война за независимост“, е най-продаваната книга от каталога на издателство „Милениум“ през изминалата седмица. Тя разглежда изчерпателно причините и поставя акцент върху най-важните събития от въоръжения конфликт, в хода на който се оформя идеята за обособяването на Съединените американски щати.

препоръчано

В класацията следва „Значимите медицински постижения“ – втора част от мащабната колекция „История на цивилизацията”. Книгата е задълбочен и увлекателен разказ за развитието на медицинската наука и личностите с безспорен принос в нея.

Третото място е за „Личният живот на Петър I Велики“ от сензационната поредица за интимните тайни на великите владетели. Това е първото българско изследване върху личността на най-прославения монарх в руската история.

В Топ 5 са още забележителната мемоарна книга „Житие и страдания грешнаго Недялко“ от Недялко Йорданов и „Флорентински истории“ на Николо Макиавели.

1. „Американската война за независимост“, Линда Иванова. В наши дни сме свикнали да възприемаме Съединените американски щати (САЩ) като най-мощната държава, която успешно разпростира хегемонията си върху голямата част от земното кълбо. Пътят към нейната независимост обаче е осеян с много препятствия и е обусловен от заплетените международни отношения през втората половина на XVIII век. В този период американските колонии са интегрална част от Британската империя, но гражданите им негодуват срещу данъците и търговските ограничения, както и срещу липсата на адекватно представителство в институциите. Политическият елит в Лондон не намира удовлетворително решение на тези противоречия и те прерастват във въоръжен конфликт, в хода на който се ражда и оформя идеята за американската независимост. Английските професионални войници с изненада установяват, че са изправени пред сериозно предизвикателство, защото имат срещу себе си способен и мотивиран противник. Войната се развива с променлив успех до намесата на старите врагове на империята - Франция и Испания, които я принуждават да брани завоеванията си в различните части на света. А когато оръжията най-сетне замлъкват, всички са принудени да признаят раждането на една нова нация и на държава, чийто бърз възход предопределя постоянната й роля на сцената на международните отношения.

2. „Значимите медицински постижения“, Галина Иванова. На 27 юни 1527 г. на площада пред главното здание на Базелския университет един професор ритуално изгаря пред студентите си трудовете на Хипократ, Гален и Авицена. Това кощунство парадоксално поставя началото на качествено нов скок в медицинската наука. Защото професорът е Парацелз, а с демонстративното изгаряне великият ренесансов лекар, хирург и естествоизпитател на практика пръв дръзва да оспори погрешните постулати в трудовете на дотогавашните медицински светила и да подложи на съмнение цялата схоластична медицина. Затова и наричат Парацелз „баща на научното изследване". Но и преди него здравната наука има своите върхове и спадове, своите знаменити лекари и удивителни открития. Медицината - това „най-велико от всички изкуства", както я наричат античните философи, изминава дълъг път от праисторическото си битие до днешните фантастични висоти. Този път често криволичи, спъван от предразсъдъци и социални пречки, понякога прави погрешни завои и затъва в схоластика, но в крайна сметка неизменно открива вярната посока. Благодарение на цяла плеяда широкомащабни личности - лекари, учени, философи, откриватели и изобретатели - някое случайно наблюдение става повод един учен да констатира даден факт, десетилетие след него друг да го проучи и опише по-подробно, век по-късно трети да предложи логично обяснение и едва след това четвърти лекар да докаже правотата на хипотезата. Така всички съвместно имат своя принос в конкретното медицинско достижение. И всички те жертват нещо в името на науката - едни плащат с живота си на кладата, други непрестанно се борят с неразбиране и ретроградност, трети отстояват позициите си с цената на личното щастие, четвърти прекарват безсънни нощи в лабораториите и провеждат рисковани изпитания на нови методи и лекарства върху самите себе си в името на човешкия напредък. Защото, по думите на Парацелз, „лекарят не може да бъде лицемер, страхливец, мъчител, лъжец, лекомислен, а е длъжен да бъде праведен човек“.

3. „Личният живот на Петър I Велики“, Ростислав Ботев.  Петър I Велики е (1682-1725) е вероятно най-великият владетел в руската история. Коронясан е едва на 10-годишна възраст и то в размирни за страната години, но бързо доказва, че е личност с желязна воля и непоколебимост, благодарение на които си спечелва неоспорим авторитет. Петър се слави със своите мащабни проекти и дела, които реформират цялото държавно устройство, обществените порядки и принципите на икономиката в Русия. В това отношение заимства от най-добрите западноевропейски практики, с които се запознава лично по време на своите обиколки из Стария континент. Самодържецът усилено изучава достиженията на модерната цивилизация в стопанството, архитектурата, образованието, военното дело и корабоплаването, а впоследствие успешно ги адаптира към особеностите на руската социокултурна среда. Венецът на неговото управление обаче е триумфът във Великата северна война (1700-1721), в която руският владетел разгромява могъщия шведски крал Карл XII и печели значително териториално разширение за страната си. След тази победа Петър Велики превръща Русия в истинска империя и очертава основните жалони на нейното вътрешно и външнополитическо развитие, които през следващите столетия я правят неизменен фактор в международните отношения.

4. „Житие и страдания грешнаго Недялко“, Недялко Йорданов. В този мемоарен том големият поет и драматург Недялко Йорданов обобщава всичко преживяно и изпитано през 83-годишния си живот. Книгата е с внушителен обем, но се чете почти на един дъх – толкова живо и увлекателно са разказани случките от близкото и далечното минало на поета. От страниците на тези уникални спомени оживяват образите на редица значими творци на българската култура, възкръсват знакови личности от историята ни, отново като на филм пред очите ни се появяват повратните моменти и събития в живота на всеки един от нас. И всичко това е пресъздадено чрез много поезия, епиграми, писма, документи, откъси от статии и интервюта, снимки и личен архив. Макар и да е значителен монумент на изминалото време, книгата не е скучен мемоар, а е пълна с хумор и носталгия, които ѝ придават незабравим чар. Авторът я кръщава „Житие и страдания грешнаго Недялко“ по подобие на Софроний Врачански, който е първият пример за подобно откровение в творбата си.

„Вече минах 80... Не съм допускал никога, че е възможно – казва Недялко Йорданов. - Право да си кажа, малко се срамувам, защото винаги съм смятал, че поетите трябва да си отиват млади и такива да бъдат запомнени. Ама на! Съдба! Започвам тази книга с желанието да събера в нея всичко най-лично, най-интимно, най-скъпо за мен, за което вече съм писал в своите четири тома мемоари. Да разкажа живота си, по-скоро да го споделя с тези, които биха се интересували какво се е случвало с един толкова дълго живял поет“.

5. „Флорентински истории“, Николо Макиавели. Николо Макиавели (1469-1527) е една от най-мащабните фигури в историята на политическата философия. Неговите идеи имат основополагащо значение за принципите, върху които се изгражда държавността в Новото време и по които се развива политологическата наука през вековете. Настоящото произведение описва историята на родния му град Флоренция от неговото създаване до края на XV век, като го поставя в контекста на възникването и развитието на италианския свят, свързан с разпадането на Римската империя и установилия се след това западноевропейски феодализъм. Във „Флорентински истории“ гениалният мислител представя по забележителен начин системите, по които функционират италианските градове държави през Средновековието, причинно-следствените връзки за вътрешните разделения и конфликтите между тях, както и отношенията им с външния свят.

Книгите на издателство „Милениум“ може да поръчате на тел.: 02/879 40 06 (в делничните дни, от 9 до 16 ч.), на e-mail: [email protected] или на сайта www.milleniumbg.eu. При заявка през сайта ползвате 10% отстъпка от цената. Може да откриете заглавията в книжарската мрежа, както и на столичните адреси – бул. „Княгиня Мария Луиза“ №92 и във фирмената книжарница „Милениум“ на адрес ул. „Цар Шишман“ №18.

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с хороскоп за 30 септември - Овните се радват на успехи, Телците са на обратния полюс САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с хороскоп за 30 септември - Овните се радват на успехи, Телците са на обратния полюс
ПИК TV x
Легендата Нешка Робева гневно пред ПИК TV: Цялото ПП са нагли престъпници (ВИДЕО) Легендата Нешка Робева гневно пред ПИК TV: Цялото ПП са нагли престъпници (ВИДЕО)
ново
Днес: 43
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК