Топ 5 на най-продаваните книги на издателство "Милениум" (29 юни-5 юли)

КУЛТУРА

Топ 5 на най-продаваните книги на издателство "Милениум" (29 юни-5 юли)

72656
на 05.07.2024
Топ 5 на най-продаваните книги на издателство Милениум (29 юни-5 юли)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Премиерният том „Осемте италиански войни 1494 – 1559 г.“ веднага се изкачи на първо място в седмичната класация за най-продавани книги на издателство „Милениум“. 26-ото заглавие от популярната поредица „История на войните“ е посветено на серията от въоръжени сблъсъци на Апенинския полуостров през XV и XVI век. Тук преплитат интересите си французи, испанци, австрийци, англичани, швейцарци и дори турците, а малките италиански държави периодично накланят везните в една или друга полза.

препоръчано

На втора позиция е хитовият психологически трилър „С добри намерения“ от майстора в жанра Майк Оумър. Това е втората част от новата трилогия на популярния в цял свят израелски писател, когото родните читатели свързват с „Убийствен ум“, „Смъртоносен мрак“, „С вкус на кръв“ и „Опасно влияние“.

Третото място заема „Джобна енциклопедия на билките“ - един безценен сборник, съдържащ описанието на 120 лековити и широко използвани в българското билколечение растения.

В Топ 5 са още „Личният живот на Петър I Велики“ от биографичната колекция за интимните тайни на великите владетели и изящният том „Събрано“ от Пейо Яворов.

1. „Осемте италиански войни 1494 – 1559“, Ростислав Ботев. Земите на днешна Италия в края на XV и през първата половина на XVI век са арена на яростни сблъсъци с участието на влиятелни кралства. Французи, испанци, австрийци, англичани, швейцарци и даже османски турци претендират за богатствата на региона и са готови да използват значителен военен ресурс, за да ги покорят. Малките републики на Апенините и Папската държава обаче им отговарят с умела дипломация, която неведнъж променя баланса на силите в полза на някой от участниците в конфликта. Осемте войни между могъщата династия на Хабсбургите и френския кралски род Валоа се различават както по цел и изход от сраженията, така и по стратегия, местоположение, интензивност и използван арсенал. От ключово значение са нововъведените технологични изобретения, които фундаментално променят методиката на бойните действия и водят до нетипични за епохата материални и демографски щети. „Италия беше пребродена от Шарл, ограбена от Луи, потисната от Фернандо и опозорена от швейцарците“, коментира Макиавели. След края на тези войни Европа вече не е същата нито в политически, нито в религиозен, нито в икономически план, а изходът от тях диктува същността на международните отношения през следващите близо три века.

2. „С добри намерения“, Майк Оумър. Пътят към ада често е постлан с добри намерения... Парламентьорката Аби Мълан, звезда на нюйоркската полиция след няколко успешно разплетени случая със заложници, отново е изправена пред труден избор. Виртуално конспиративно общество от анонимни пазители на реда и морала изведнъж се материализира в съвсем реални нарушители, похитители и убийци. Нападението им е в квартално училище, а сред пленените ученици е дъщерята на Аби. Часовникът тиктака и животът на всички виси на косъм, ако талантливата полицайка не успее да прозре навреме дълбоката тайна на главния конспиратор. Случаен ли е създалият се хаос, или е добре премислен план за убийство? Има ли логика в кодовите имена на похитителите? Как да бъдат сглобени парченцата от пъзела в стройна картина, преди да е твърде късно? Ще се справи ли Аби с предизвикателството, или ще я погълне крахът на добрите намерения? „Читателите просто ще се влюбят в Аби Мълан и ще очакват още и още истории с нея“.

3. „Джобна енциклопедия на билките“, Галина Иванова. У нас има над 4000 вида полезни за здравето растения, близо 400 от тях са с научно и практически доказани свойства, а в тази книга са подбрани 120-те най-лековити треви, храсти и дървета, които се срещат в страната. Всяка от тях е подробно и нагледно представена с описание, изображение и конкретни рецепти. От тази книга ще научите:
- как да разпознавате целебните растения и да ги различавате от неполезните им разновидности
- къде да ги откриете и коя част от тях за какво се използва
- как и кога да ги събирате
- как да ги съхранявате, за да запазите терапевтичните им свойства
- какво действие има всяка от билките
- как да ги комбинирате и прилагате
- при какви болести и оплаквания не бива да се ползват някои от тях
- с каква продължителност може да се употребяват

4. „Личният живот на Петър I Велики“, Ростислав Ботев.  Петър I Велики е (1682-1725) е вероятно най-великият владетел в руската история. Коронясан е едва на 10-годишна възраст и то в размирни за страната години, но бързо доказва, че е личност с желязна воля и непоколебимост, благодарение на които си спечелва неоспорим авторитет. Петър се слави със своите мащабни проекти и дела, които реформират цялото държавно устройство, обществените порядки и принципите на икономиката в Русия. В това отношение заимства от най-добрите западноевропейски практики, с които се запознава лично по време на своите обиколки из Стария континент. Самодържецът усилено изучава достиженията на модерната цивилизация в стопанството, архитектурата, образованието, военното дело и корабоплаването, а впоследствие успешно ги адаптира към особеностите на руската социокултурна среда. Венецът на неговото управление обаче е триумфът във Великата северна война (1700-1721), в която руският владетел разгромява могъщия шведски крал Карл XII и печели значително териториално разширение за страната си. След тази победа Петър Велики превръща Русия в истинска империя и очертава основните жалони на нейното вътрешно и външнополитическо развитие, които през следващите столетия я правят неизменен фактор в международните отношения.

5. „Събрано“, Пейо Яворов. Пейо Яворов (псевдоним на Пейо Тотев Крачолов) е роден в Чирпан на 1.01.1878 г. Поет, прозаик, публицист, талантлив преводач и интелектуалец, заедно с редакторите на сп. „Мисъл“ (1893 – 1907) той ратува за културното и естетическо израстване на българската литература. Участва в македонското националноосвободителното движение (1902 –1903). Член е на задграничното представителство на ВМРО. Заместник-поддиректор е на Народната библиотека (1905), драматург на Народния театър (август 1908 – 1913). Настоящият том включва цялото Яворово литературно творчество – лирика, проза, спомени, статии и двете му драматургични произведения, уникалния „Философско-поетически дневник“, а също и лични документи и писма от последната трагична година на неговия живот.

Книгите на издателство „Милениум“ може да поръчате на тел.: 02/879 40 06 (в делничните дни, от 9 до 16 ч.), на e-mail: [email protected] или на сайта www.milleniumbg.eu. При заявка през сайта ползвате 10% отстъпка от цената. Може да откриете заглавията в книжарската мрежа, както и на столичните адреси – бул. „Княгиня Мария Луиза“ №92 и във фирмената книжарница „Милениум“ на адрес ул. „Цар Шишман“ №18.

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 юли - Близнаците да очакват повишение на заплатата, успехът няма да изостави Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 юли - Близнаците да очакват повишение на заплатата, успехът няма да изостави Скорпионите
ПИК TV x
Журналистът Илхан Андай гръмовно пред ПИК TV: Компанията, която прави ремонта в централата на ДПС, си тръгна след щурма! Чакъров има лъскав офис, а Доган ще стои без кабинет, докато не намерят пари, за да платят на строителите (ВИДЕО) Журналистът Илхан Андай гръмовно пред ПИК TV: Компанията, която прави ремонта в централата на ДПС, си тръгна след щурма! Чакъров има лъскав офис, а Доган ще стои без кабинет, докато не намерят пари, за да платят на строителите (ВИДЕО)
ново
Днес: 106
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК