Топ 5 на най-продаваните книги на издателство "Милениум" (3-9 февруари)

КУЛТУРА

Топ 5 на най-продаваните книги на издателство "Милениум" (3-9 февруари)

80071
на 09.02.2024
Топ 5 на най-продаваните книги на издателство Милениум (3-9 февруари)
Автор:   ПИК

За втора поредна седмица премиерната стихосбирка „Не ми се тръгва“ на Недялко Йорданов оглавява класацията за най-продавани книги на издателство „Милениум“. Изящното томче побира най-скорошните стихове на любимия поет, писани от лятото на 2022 г. до последната му творба, сътворена преди броени дни.

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

На второ място е бестселъровата книга „Премълчаваната история на САЩ“ от Оливър Стоун и Питър Кузник - преработена и допълнена версия на фундаменталния съвместен труд на знаменития кинорежисьор и уважавания професор по история.

В класацията следва „Паскал и облогът за вярата“, най-новото издание от класическата поредица „Философия за всеки“. Томът поставя акцент върху най-значимите аспекти от философията на Блез Паскал и представя изчерпателно неговия житейски път.

В Топ 5 са още сензационното четиво „Тайни, учения и лечения на богомилите“ от Антон Глогов и „Монголските нашествия“ от популярната поредица „История на войните“.

1. „Не ми се тръгва“, Недялко Йорданов.  В навечерието на 14 февруари любимият на няколко поколения лиричен поет зарадва многобройните си почитатели с чисто новата си стихосбирка „Не ми се тръгва“. Томчето побира най-скорошните стихове на Недялко Йорданов – от лятото на 2022 г. до последната му творба, написана преди броени дни.

Наскоро поетът отбеляза 84-тата си годишнина и в тесен семеен кръг си пожела да е здрав още достатъчно време, за да дочака правнучета и да претвори в стихове всички теми, които го вълнуват и го карат да обича живота. А сред тях на първо място винаги е била любовта във всичките ѝ разновидности: от първите трепети на неопитния юноша, през шеметното влюбване и улегналите чувства в брака, та чак до мъдростта на старческата страст. И всичко винаги е пречупено през личните преживявания и разказано с тънка иронично-носталгична нотка, която неизменно очарова читателите.

„Често се случва така, че издавам нова стихосбирка в навечерието на Свети Валентин“, споделя авторът и допълва: „Тази година съм още по-щастлив, защото томчето излиза тъкмо за 5-годишнината от откриването на фирмената книжарница „Милениум“ в София на ул. „Цар Иван Шишман“ 18. Така празникът става двоен“.

2. „Премълчаваната история на САЩ“, Оливър Стоун и Питър Кузник. Ново, изцяло преработено и допълнено с над 200 страници издание от бестселъровата книга на знаменития американски кинорежисьор Оливър Стоун – „Премълчаваната история на САЩ“. С тази книга тандемът Оливър Стоун и Питър Кузник взривяват общоприетите стереотипи за четене на историята, подлагат на съмнение всички изконни митове на американизма, рушат национални икони и преобръщат традиционния поглед към значимите събития на ХХ век, като излагат на показ тъмната страна на американската политика. В новото издание Оливър Стоун предсказва последиците от войната между Русия и Украйна, проследява ролята на Америка в конфликта между Израел и Палестина и чертае бъдещите промени в световната геополитика, ако Доналд Тръмп спечели отново изборите в САЩ. В полезрението на прогнозиста попадат също критични теми като глобалното затопляне, третият пол, диктатурата на малцинствата, капаните на социалните мрежи и цензурата в общественото говорене.

3. „Паскал и облогът за вярата“, София Петрова. Блез Паскал (1623 – 1662) е наричан архитектът на модерната цивилизация. Брилянтен учен – математик, физик, механик и изобретател, той проявява способностите си още в ранна младежка възраст. Сред заслугите му са реализацията на един от първите образци на изчислителна машина, авторството на основния закон на хидростатиката и на теоремата за коничните сечения, полагането на основите на математическия анализ, теорията на вероятностите и проективната геометрия, както и емпиричното доказателство за съществуването на вакуума. Но Паскал е също така забележителен писател, класик на френската литература, християнски теолог и философ. Живял е само 39 години, повечето време тежко болен, през които успява да остави значителна следа в развитието на философската мисъл. Превръща влиянието на науката върху философията в уникална нова методология за аргументиране, провокира с парадоксално съвместяване на взаимоизключващи се противоречия, поставя човека в центъра на универсума и през бездната на празнотата пред него го кара да мисли за екзистенциалния ужас от непознаваемото. Работите му в науката и философията повлияват редица идеи на Лайбниц, Хюйгенс, Бейл, Русо, Хелвеций, Кант, Шопенхауер, Шелер и много други.

4. „Тайни, учения и лечения на богомилите“, Антон Глогов. Тази книга е едно от най-важните издания по темата за богомилството у нас. Не защото предлага нов поглед или революционни откривателски тълкувания, а защото оставя читателите сами да се запознаят с шест от основните, напълно автентични богомилски текстове, достигнали до наши дни. Томът съдържа съхранените и преведени „Тайна книга на богомилите“ (наричана още „Свети Йоанова книга“, 9-12 в., запазена в Каркасонски и Виенски препис), апокрифа „Детство Иисусово“ (наричан още „Томино евангелие“, възникнал през 2 в. в Сирия и разпространен у нас през 10 в.), новозаветният по тематика текст „Ходене на Богородица по мъките“, датиран от 10 в., гръцкия апокриф „Видение Исаево“ (възникнал през 1-2 в. и доразвит през 3 в. във „Възнесение Исаево“) и основополагащата книга „Богомилското учение“ на Антон Глогов, в която роденият през 1883 г. публицист е записал всичко, което дядо му го е накарал да наизусти от по-стари ръкописи на богомилските магове, някои записани на глаголица, а някои – на средновековен български, но с турски букви. Чрез тези автентични документи, събрани за първи път в общо издание, всеки може сам да се докосне до стаената житейска мъдрост и до истините за основните космически ценности. В тях се съдържат отговори на редица въпроси - в какво всъщност вярват богомилите и какво отричат, защо отказват да се подчиняват на държавните закони, защо смятат жената за по-висша от мъжа, защо призовават към вегетарианство, как трябва да се грижим за болните, какви обичаи и ритуали е важно да изпълняваме ежедневно, как да се пазим от болести и изкушения, как да посрещаме новия живот и как да изпращаме в смъртта.

5. „Монголските нашествия“, Ростислав Ботев. Монголските нашествия са една от най-поразителните поредици от въоръжени конфликти в световната история. Продължават повече от три столетия и обхващат колосални географски пространства от Китай и Индия до териториите на днешни Полша, Германия и България. В резултат от тези инвазии се оформя най-голямата империя, позната на човечеството. Монголите са сурови степни воини, които респектират всички с изключителните си умения и дисциплина на бойното поле. Те печелят битките с изумителна безпощадност и сеят разрушения навсякъде по своя път. Експанзията им води до унищожението на градове, държави и народи, както и до мащабни изменения в цивилизационен и демографски план. Макар без значими и трайни културни достижения, монголските нашествия оставят съществен отпечатък върху огромните територии, където се е простирала тяхната власт, а наследството им е осезаемо и до днес.

Книгите на издателство „Милениум“ може да поръчате на тел.: 02/879 40 06 (в делничните дни, от 9 до 16 ч.), на e-mail: [email protected] или на сайта www.milleniumbg.eu. При заявка през сайта ползвате 10% отстъпка от цената. Може да откриете заглавията в книжарската мрежа, както и на столичните адреси – бул. „Княгиня Мария Луиза“ №92 и във фирмената книжарница „Милениум“ на адрес ул. „Цар Шишман“ №18.

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 4 март - емоцията пречи на Овните, всичко започнато носи успех на Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 4 март - емоцията пречи на Овните, всичко започнато носи успех на Скорпионите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Въпреки напъните на сглобката да изчегърта празника - не се гаси туй, що не гасне: На 3 март Русия ни освободи от турско робство! (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Въпреки напъните на сглобката да изчегърта празника - не се гаси туй, що не гасне: На 3 март Русия ни освободи от турско робство! (ВИДЕО)
ново
Днес: 88
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК