Топ 5 на най-продаваните книги на издателство „Милениум“ (1-7 юни)

КУЛТУРА

Топ 5 на най-продаваните книги на издателство „Милениум“ (1-7 юни)

138471
на 07.06.2024
Топ 5 на най-продаваните книги на издателство „Милениум“ (1-7 юни)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

„Старият антикварен магазин“ от Чарлз Дикенс за втора поредна седмица е най-продаваната книга на издателство „Милениум“. Романът на изтъкнатия английски класик излиза за първи път на български език и ще ви запознае с вълнуващата история на малката Нел Трант, която е принудена да се сблъска с нерадостната съдба на скитническия живот в индустриална Англия.

препоръчано

На второ място се нарежда изящният сборник „Език свещен на моите деди“, който включва избрани произведения на 64 изтъкнати български творци, посветени на нашия език и просветно дело.

Третата позиция е за хитовия премиерен психологически трилър „С добри намерения“ от майстора в жанра Майк Оумър, който преди броени дни излезе от печат. Това е втората част от новата трилогия на популярния в цял свят израелски писател, който  родните читатели свързват с трилърите  „Убийствен ум“, „Смъртоносен мрак“, „С вкус на кръв“ и „Опасно влияние“.  

В Топ 5 са още кулинарната библия „Всички мои рецепти“ от Йордан Стоичков, известен повече като готвача на Тодор Живков и полезният том „Нестандартни лечения“.

1. „Старият антикварен магазин“, Чарлз Дикенс. Сюжетът на романа запознава читателя с малката Нел и нейния дядо, които живеят и се препитават в скромен антикварен магазин в покрайнините на Лондон. Заради безразсъдството на стареца обаче двамата губят дома си и са принудени да поемат по пътя на скитническия живот в индустриална Англия. Невръстната Нел отрано се сблъсква с враждебността на заобикалящия я свят и постепенно съзрява, докато се справя с всевъзможни изненади и трудности. В това принудително пътешествие тя открива различните лица на действителността – и ужасните, и очарователните, а читателят се потапя в неимоверно пълнокръвна картина на епохата и попада сред паноптикум от автентични сцени и образи. Постоянна битка в романа си дават сантименталността и чистата радост, от една страна, срещу цинизма и вулгарната безпринципност на настъпващото „ново“ време, от друга. Вездесъщият автор обаче не заема страна в този конфликт, а оставя събитията да следват естествения ход на живота. „Старият антикварен магазин“ е последният непревеждан досега на български роман на Дикенс. Макар и сравнително ранна, творбата носи всички най-добри качества на Дикенсовото творчество. Или както пише известен тогавашен колумнист: „Това е чудодеен балсам за всички сърца, изпълнени с гняв или със скръб“.

2. „Език свещен на моите деди“. Tази книга събира мнението на 64 български творци за българския език, словото, буквите, делото и празника на светите братя Кирил и Методий, за училището и учителите, за книгите и Деня на народните будители. Някои текстове са класически оди за просветата и се изучават в училище, други са почти неизвестни дори на високообразованите читатели. Някои са мащабни творби, а други – почти елементарни римушки за съвсем малки деца. Но всяко от включените произведения прелива от обич, възхищение и истинска грижа за родния език и писменост, защото авторите им до един болезнено съзнават огромната роля на словото и езика ни за съхраняване на националната идетничност в този модерен, объркан, глобален век.

3. „С добри намерения“, Майк Оумър. Пътят към ада често е постлан с добри намерения... Парламентьорката Аби Мълан, звезда на нюйоркската полиция след няколко успешно разплетени случая със заложници, отново е изправена пред труден избор. Виртуално конспиративно общество от анонимни пазители на реда и морала изведнъж се материализира в съвсем реални нарушители, похитители и убийци. Нападението им е в квартално училище, а сред пленените ученици е дъщерята на Аби. Часовникът тиктака и животът на всички виси на косъм, ако талантливата полицайка не успее да прозре навреме дълбоката тайна на главния конспиратор. Случаен ли е създалият се хаос, или е добре премислен план за убийство? Има ли логика в кодовите имена на похитителите? Как да бъдат сглобени парченцата от пъзела в стройна картина, преди да е твърде късно? Ще се справи ли Аби с предизвикателството, или ще я погълне крахът на добрите намерения? „Читателите просто ще се влюбят в Аби Мълан и ще очакват още и още истории с нея.“

4. „Бай Данчо: Всички мои рецепти“, Йордан Стоичков. „Всички мои рецепти“ събира на едно място цялото кулинарно богатство на Йордан Стоичков, известен като главния готвач на бившия Първи. В книгата ще намерите повече от 300 от най-изисканите  авторски рецепти, изпитани през годините от Бай Данчо, но едновременно с това и съобразени с модерните тенденции и технологии, които ще намерите във всяка съвременна кухня. За улеснение на читателя чудните гозби в книгата са подредени в раздели – Салати, Супи и чорби, Предястия, Постни ястия, Ястия с: Риба, Птиче, Агнешко, със Свинско, Телешко месо, Кайма и Дивеч, Баници, качамаци и каши, Сосове и маринати и Десерти.

5. „Нестандартни лечения“. Живеем във век на коварни нови болести и смъртоносни разновидности на старите вируси. Медицината уж безкрайно е напреднала, а се оказва, че ни повалят и най-незначителните бацили. Гълтаме хапове за едно, а сетне разбираме, че така сме увредили друго. Сещаме се за билките, едва когато сме се усъмнили в ползата от лекарствата. Опитваме с масаж, иглотерапия, китайско чудо и прочее. Ако и те не помогнат обаче, се отчайваме. Съзираме урочасване или се отдаваме на молитви. Тогава на помощ идват други – не съвсем традиционни, не съвсем канонични методи за лечение. Чули сме ги от познат, той пък – от комшия, който чудодейно се изцерил... Звучи странно и затова се колебаем. Но накрая си казваме – защо не, какво има да губим, щом друго не помага? В тази книга са събрани народни рецепти за прочистване и изцеление. Тя съдържа алтернативни методи, които се предават от уста на уста или които отскоро битуват и в интернет. В нея ще намерите повече от 60 способа за повлияване на болестите, които могат да бъдат намерени в шкафа у дома или дори в кварталния магазин - подправки, плодове, гъби, коноп, ленено семе, тамян, активен въглен, бира, лук, стайни растения, цветя, царевица, вино, домашен сапун, керемида, восък, яйца, сланина, тесто, мастика, мравки, картофи, вълна, метални стружки, вода, сол, сода, оцет, хума, течен парафин, кислородна вода... В отделна глава са представени и нестандартни рецепти за красота.

Книгите на издателство „Милениум“ може да поръчате на тел.: 02/879 40 06 (в делничните дни, от 9 до 16 ч.), на e-mail: [email protected] или на сайта www.milleniumbg.eu. При заявка през сайта ползвате 10% отстъпка от цената. Може да откриете заглавията в книжарската мрежа, както и на столичните адреси – бул. „Княгиня Мария Луиза“ №92 и във фирмената книжарница „Милениум“ на адрес ул. „Цар Шишман“ №18.

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Оптимизъм за Телеца, пари за Близнаците, Везните да са умерени в секса САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Оптимизъм за Телеца, пари за Близнаците, Везните да са умерени в секса
ПИК TV x
УНИКАЛНО ШОУ! Това ВИДЕО за Кирил Петков и училището за рап ще срути Мрежата УНИКАЛНО ШОУ! Това ВИДЕО за Кирил Петков и училището за рап ще срути Мрежата
ново
Днес: 23
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК