Топ 5 на най-продаваните книги на издателство „Милениум“ (15-21 юни) 

КУЛТУРА

Топ 5 на най-продаваните книги на издателство „Милениум“ (15-21 юни) 

54730
на 21.06.2024
Топ 5 на най-продаваните книги на издателство „Милениум“ (15-21 юни) 
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Класиката на Чарлз Дикенс „Старият антикварен магазин“ прави истински фурор и отново е лидер в класацията за най-продавани книги на издателство „Милениум“. Романът излиза за първи път на български език и ще ви запознае с историята на малката Нел Трант, която е принудена да се сблъска с нерадостната съдба на скитническия живот в индустриална Англия.

препоръчано

Второто място заема безценното четиво „Тайни, учения и лечения на богомилите“. Книгата включва шест напълно автентични текстове, които ще ви помогнат да си отговорите на най-важните въпроси, засягащи богомилското учение.

В класацията следва „Паскал и облогът за вярата“ от класическата поредицата „Философия за всеки“. През сравнително краткия си живот френският мислител Блез Паскал (1623-1662) се прославя като родоначалник на математическия анализ и теорията на вероятностите, изобретател на първата изчислителна машина, хидравличната преса, както и предтеча на екзистенциализма.

В Топ 5 са още хитовият психологически трилър „С добри намерения“ от майстора в жанра Майк Оумър и прелестната детска книжка „Азбуката е магия“, която превръща заучаването на азбуката в игра и дава възможност на най-малките да научат буквите, докато се забавляват.

1. „Старият антикварен магазин“, Чарлз Дикенс. Сюжетът на романа запознава читателя с малката Нел и нейния дядо, които живеят и се препитават в скромен антикварен магазин в покрайнините на Лондон. Заради безразсъдството на стареца обаче двамата губят дома си и са принудени да поемат по пътя на скитническия живот в индустриална Англия. Невръстната Нел отрано се сблъсква с враждебността на заобикалящия я свят и постепенно съзрява, докато се справя с всевъзможни изненади и трудности. В това принудително пътешествие тя открива различните лица на действителността – и ужасните, и очарователните, а читателят се потапя в неимоверно пълнокръвна картина на епохата и попада сред паноптикум от автентични сцени и образи. Постоянна битка в романа си дават сантименталността и чистата радост, от една страна, срещу цинизма и вулгарната безпринципност на настъпващото „ново“ време, от друга. Вездесъщият автор обаче не заема страна в този конфликт, а оставя събитията да следват естествения ход на живота. „Старият антикварен магазин“ е последният непревеждан досега на български роман на Дикенс. Макар и сравнително ранна, творбата носи всички най-добри качества на Дикенсовото творчество. С нея той печели овациите както на читателите, така и на критиката. Или както пише известен тогавашен колумнист: „Това е чудодеен балсам за всички сърца, изпълнени с гняв или със скръб“.

2. „Тайни, учения и лечения на богомилите“, Антон Глогов. Разберете от първоизточника:
* в какво вярват богомилите и какво отричат
* защо отказват да се подчиняват на държавните закони
* защо смятат жената за по-висша от мъжа
* защо призовават към вегетарианство
* защо се грижат за болните, а отлъчват скърбящите
* какви обичаи спазват и какви ритуали изпълняват
* как се пазят от болести и изкушения
* как лекуват болните
* как гледат на смъртта

3. „Паскал и облогът за вярата“, София Петрова. Блез Паскал (1623 – 1662) е наричан архитектът на модерната цивилизация. Брилянтен учен – математик, физик, механик и изобретател, той проявява способностите си още в ранна младежка възраст. Сред заслугите му са реализацията на един от първите образци на изчислителна машина, авторството на основния закон на хидростатиката и на теоремата за коничните сечения, полагането на основите на математическия анализ, теорията на вероятностите и проективната геометрия, както и емпиричното доказателство за съществуването на вакуума. Но Паскал е също така забележителен писател, класик на френската литература, християнски теолог и философ. Живял е само 39 години, повечето време тежко болен, през които успява да остави значителна следа в развитието на философската мисъл. Превръща влиянието на науката върху философията в уникална нова методология за аргументиране, провокира с парадоксално съвместяване на взаимоизключващи се противоречия, поставя човека в центъра на универсума и през бездната на празнотата пред него го кара да мисли за екзистенциалния ужас от непознаваемото. Работите му в науката и философията повлияват редица идеи на Лайбниц, Хюйгенс, Бейл, Русо, Хелвеций, Кант, Шопенхауер, Шелер и много други.

4. „С добри намерения“, Майк Оумър. Пътят към ада често е постлан с добри намерения... Парламентьорката Аби Мълан, звезда на нюйоркската полиция след няколко успешно разплетени случая със заложници, отново е изправена пред труден избор. Виртуално конспиративно общество от анонимни пазители на реда и морала изведнъж се материализира в съвсем реални нарушители, похитители и убийци. Нападението им е в квартално училище, а сред пленените ученици е дъщерята на Аби. Часовникът тиктака и животът на всички виси на косъм, ако талантливата полицайка не успее да прозре навреме дълбоката тайна на главния конспиратор. Случаен ли е създалият се хаос, или е добре премислен план за убийство? Има ли логика в кодовите имена на похитителите? Как да бъдат сглобени парченцата от пъзела в стройна картина, преди да е твърде късно? Ще се справи ли Аби с предизвикателството, или ще я погълне крахът на добрите намерения? „Читателите просто ще се влюбят в Аби Мълан и ще очакват още и още истории с нея.“

5. „Азбуката е магия“, Ангел Шопов. Как да научим бързо и лесно буквите – това ще разберат децата от прелестната илюстрована книжка със стихчета „Азбуката е магия“ от Ангел Шопов.

Как да събудим интереса на най-малките и опознаването на буквите да стане удоволствие за тях? Всичко се помни по-бързо, когато е в лесни и забавни стихове. Превърнете в игра заучаването на азбуката и написването ѝ и скоро ще видите магията в действие. Книжката съдържа 30 стихотворения за всяка буква от българската азбука, придружени с красиви цветни рисунки от художничката Фиделия Косева.

Книгите на издателство „Милениум“ може да поръчате на тел.: 02/879 40 06 (в делничните дни, от 9 до 16 ч.), на e-mail: [email protected] или на сайта www.milleniumbg.eu. При заявка през сайта ползвате 10% отстъпка от цената. Може да откриете заглавията в книжарската мрежа, както и на столичните адреси – бул. „Княгиня Мария Луиза“ №92 и във фирмената книжарница „Милениум“ на адрес ул. „Цар Шишман“ №18.

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Хороскоп на Алена за последния ден на юни - Раците да не се товарят с работа, Везните да избягват нови запознанства САМО В ПИК! Хороскоп на Алена за последния ден на юни - Раците да не се товарят с работа, Везните да избягват нови запознанства
ПИК TV x
СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до... СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до...
ново
Днес: 34
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК