ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Кулка Цилкова, Пловдив
Необходими продукти:
За блата:
4 белтъка
1 ч.ч. захар
1 к.ч. ядки по избор
За парфето:
400 г заквасена сметана
1 ч.ч. захар
125 г масло
200 мл сладкарска сметана
2 желатина
1 ч.ч. компот
300 г нарязани ягоди
1 портокал
листенца домашна мента
Начин на приготвяне:
Разбиваме белтъците със захарта на сняг. Прибавяме ядките и печем блата на 100 градуса до порозовяване. Оставяме блатът да изстине и го поставяме във форма за торта. Разбъркваме заквасената сметана със захарта, докато се разтопи. Прибавяме разтопеното масло, нарязани на ситно около 200 г ягоди, средно разбитата сладкарска сметана. Желатинът се накисва в малко от компота, докато набъбне, и след това се разтваря в останалата част компот на водна баня. Като поизстине, се разбива с останалата смес за парфето. Намазваме страната на формата с масло и залепваме резени портокал и ягоди. Изсипваме парфето и оставяме в хладилник да се стегне.
Украсяваме по желание с плодове. Запазваме свежи плодовете, като ги намазваме с малко разтворен в топла вода желатин.
Добър апетит!