ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Антоанета Мавродиева, София
Необходими продукти:
450 г бишкоти
1 л сметана
1 пакетче крем тирамису “Д-р Йоткер”
2 ч.л. нес кафе
2 с.л. ликьор “Амарето”
2 с.л. пудра захар
1 шишенце ромова есенция
400 вода
3 с.л захар
За захарния фондан за розите:
1 с.л. желатин
4 ч.ч. пресята пудра захар
1/2 ч.ч. царевично нишесте
сладкарска боя
Начин на приготвяне:
Желатинът се поставя да набъбне в студена вода, загрява се, за да се разтопи. В купа се смесват пресятата пудра захар и нишестето. Прави се кладенче и се излива охладеният желатин. Омесва се добре. Ако е сухо, се слагат няколко капки вода, ако лепне - захар. Като се омеси, се намазва с масло и се оформя руло, завива се във фолио и се оставя в хладилника да престои. След това се оцветява по желание и се изработват розите.
На тортата:
Водата се кипва и към нея се прибавят кафето, захарта, ликьорът, ромовата есенция. Сметаната се разбива с миксер, прибавя се пудрата захар. Кремът тирамису се приготвя според указанието на пакетчето. Във форма за торта се редят: бишкотите, потопени за секунди в течността, се слагат на дъното на формата. Поставя се кремът, пак бишкоти - напоени, сметана и пак бишкоти. Отгоре тортата се намазва със сметана и се украсява по желание. Най-отгоре се аранжират розите. Оставя се в хладилник да преседи една нощ.