ТОТАЛНО БЕЗОБРАЗИЕ: Съдии пак намериха вратичка и спасиха Христо Бисеров - глобиха КПКОНПИ с 50 хиляди лева

Темида

ТОТАЛНО БЕЗОБРАЗИЕ: Съдии пак намериха вратичка и спасиха Христо Бисеров - глобиха КПКОНПИ с 50 хиляди лева

84847
на 21.06.2019
ТОТАЛНО БЕЗОБРАЗИЕ: Съдии пак намериха вратичка и спасиха Христо Бисеров - глобиха КПКОНПИ с 50 хиляди лева
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Пореден жесток скандал е напът да избухне, след като Софийски апелативен съд намери поредната вратичка, за да спаси Христо Бисеров от имуществена конфискация. Според председателят на САС Даниела Дончева, гласуваните от парламента спешни законодателни промени, с които изрично се регламентира, че гражданската конфискация не е обвързана с наказателното дело, противоречат на правото на Европейския съюз.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Припомняме, че въпросните мерки бяха приети в спешен порядък, заради тълкувателно решение от страна на ВКС, под ръководството на Лозан Панов, с което реално милиони левове от конфискация щяха да се спестят на обвинените. Скандалът тогава бе огромен, а шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев отправи апел към депутатите да се вземат спешни мерки, тъй като това застрашава работата на цялата комисия. Оказва се обаче, че и САС са намерили вратичка, с която да заобиколят решенията на Народното събрание, точно както го направи Лозан Панов. 

В определението си тя пише, че промяната в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) (според която дори подсъдимият да е оправдан за престъпление или делото срещу него да е прекратено, това не е пречка за производството по конфискация) от 3 януари 2019 г. ясно и недвусмислено противоречи на Директива 2014/42/ЕС за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност в Европейския съюз.

Затова съдът е решил да приложи директно директивата, която има преимущество пред националното право, а в нея се казва, че „конфискация означава окончателно отнемане на имущество, постановено от съд във връзка с престъпление“.

Така според САС Бисеров не бил направил никакво престъпление, защото бил вече оправдан за данъчни и валутни престъпления, а обвинението за пране на пари също е отпаднало.  

В определението на съда се казва, че приетата от депутатите разпоредба не транспонира правилно Директивата, нито съответства на духа, принципите и минималните стандарти, заложени в нея.

Освен това, апелативният съд осъжда КПКОНПИ да плати на Бисерови и разноски за 51 900 лева, които първата инстанция е отказала.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите
ПИК TV x
Политолог с неочаквана прогноза пред ПИК TV: ГЕРБ губят избиратели, но ще вдигнат проценти! ППДБ - явно надолу, БСП ще се бори да влезе в НС (ВИДЕО) Политолог с неочаквана прогноза пред ПИК TV: ГЕРБ губят избиратели, но ще вдигнат проценти! ППДБ - явно надолу, БСП ще се бори да влезе в НС (ВИДЕО)
ново
Днес: 19
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК